Menü

Antioxidánsok a konyhában

Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.

Az oxidánsok, szabad gyökök olyan oxigénhiányos molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, az antioxidánsok azonban képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.

Bizonyos élettani helyzetekben (például stressz, betegség) ezeknek a károsító anyagoknak a mennyisége megnő, ilyenkor nagy szükség van antioxidánsokra.

Léteznek olyan fűszerek, melyek rendelkeznek ezzel, s nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, hanem egészségesebbé is.

Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a fűszerek javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, csökkentik az érelmeszesedést, magas vérnyomást, keringési betegségek kialakulását.

E fűszerek hatékonyságát nemzetközi szabvány alapján határozzák meg.

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet 1997-ben vezettek be és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlagembernek szakemberek szerint ez az érték 5-12 ezer között van naponta.

Magas antioxidáns tartalmú fűszereink a legtöbb háztartásban, konyhában megtalálhatóak.

Antioxidáns az oregánó. Az olasz konyha jellegzetes fűszerét számtalan ételhez, leveshez, mártáshoz használhatjuk.

Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g

A rozmaring a húsokhoz illik, de burgonyára és halételek készítéséhez is kiváló.

A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g

A kakukkfű is népszerű és sokoldalú fűszer. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételek, tészták ízesítésére ajánlott.

A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g

A kurkuma semmiképp nem maradhat ki a felsorolásból, az indiai fűszer antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g

Az orvosi zsálya remekül illik sült zöldséghez, húshoz és halhoz, de tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére is alkalmas. Antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g

A fent említett fűszereket talán eddig is ismertük és használtuk, de talán nem tudtuk, hogy ebből a szempontból is érdemes fogyasztani őket. Egészségünk érdekében használjuk bátrabban és gyakrabban ezeket a fűszereket. Egészségünkre!

Legjobb energetizáló tippek kávé helyett

Fárasztó, túlhajszolt, stresszes időszakban az energiatartalékaink kiürülnek, pedig pont ilyenkor lenne rá igazán szükség. kávéval és különböző energiaitalokkal próbáljuk felpörgetni magunkat, amelyek rövid ideig segítenek is, de pár óra múlva ismét visszaesik a vitalitásunk. olyan energizálók erejét érdemes inkább bevetni, amelyek nemcsak hosszabb távon hatnak, hanem közben szervezetünk egészségéről is gondoskodnak.

Mik az egészséges zsírok és mely ételekben találhatóak?

A fitnesz világa a zsírok jelentőségét gyakran megkérdőjelezi, ha az egészség, a testzsírcsökkentés vagy az izomtömeg növelése a téma.

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért jobb annyit főzni belőlük, amennyi egyszerre elfogy.

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.