Antioxidánsok a konyhában
- Dátum: 2021.03.25., 06:17
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, betegség, egészséges, érelmeszesedés, fogyaszt, folyamat, fűszer, gyakrabban., hatékony, háztartás, keringés, konyha, mérték, O.R.A.C. érték, oxidációs, polifenol, sejt, stressz, szabályrendszer, szakember, természetes, vegyület, vérnyomás
Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.
Az oxidánsok, szabad gyökök olyan oxigénhiányos molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, az antioxidánsok azonban képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.
Bizonyos élettani helyzetekben (például stressz, betegség) ezeknek a károsító anyagoknak a mennyisége megnő, ilyenkor nagy szükség van antioxidánsokra.
Léteznek olyan fűszerek, melyek rendelkeznek ezzel, s nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, hanem egészségesebbé is.
Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a fűszerek javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, csökkentik az érelmeszesedést, magas vérnyomást, keringési betegségek kialakulását.
E fűszerek hatékonyságát nemzetközi szabvány alapján határozzák meg.
Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet 1997-ben vezettek be és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlagembernek szakemberek szerint ez az érték 5-12 ezer között van naponta.
Magas antioxidáns tartalmú fűszereink a legtöbb háztartásban, konyhában megtalálhatóak.
Antioxidáns az oregánó. Az olasz konyha jellegzetes fűszerét számtalan ételhez, leveshez, mártáshoz használhatjuk.
Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g
A rozmaring a húsokhoz illik, de burgonyára és halételek készítéséhez is kiváló.
A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g
A kakukkfű is népszerű és sokoldalú fűszer. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételek, tészták ízesítésére ajánlott.
A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g
A kurkuma semmiképp nem maradhat ki a felsorolásból, az indiai fűszer antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g
Az orvosi zsálya remekül illik sült zöldséghez, húshoz és halhoz, de tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére is alkalmas. Antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g
A fent említett fűszereket talán eddig is ismertük és használtuk, de talán nem tudtuk, hogy ebből a szempontból is érdemes fogyasztani őket. Egészségünk érdekében használjuk bátrabban és gyakrabban ezeket a fűszereket. Egészségünkre!
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.
Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?
A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.
A fermentálásról

A fermentált zöldségek nemcsak azért annyira egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, minden tápértékével együtt fogyaszthatjuk őket, hanem mert a számunkra oly fontos pre- és probiotikumokat tartalmazzák.
Torokfájás elleni ételek

A torokfájás valóban nagyon kellemetlen tud lenni, és szerencsére vannak olyan ételek és italok, amelyek segíthetnek a gyógyulásban. A cikk összefoglalja a torokfájás megelőzésére és kezelésére vonatkozó javaslatokat. Az alábbiakban kiemelnék néhány fontosabb pontot, amelyek segíthetnek a gyógyulásban.