Menü

Mindenünk a méz

Nem mézes recepteket hoztam és bár kétségtelenül egészséges nyalánkságról van szó (cukortartalmával tisztában vagyok, de ettől még mértékkel fogyasztva egészséges) most nem a fogyasztásáról szeretnék írni. A méz ugyanis egy annál sokkal sokoldalúbb csodaszer.

A mézet nemcsak akkor veszem elő, ha mézes sütit szeretnék, hanem akkor is, ha arcpakolást készítek, vagy, ha a hajamra kenem, s arra is jó, ha a megfázás tüneteit szeretném enyhíteni, azt pedig talán nem is hallottuk eddig, hogy a paraziták ellen is hatásos. Ennyi mindenre jó a méz? Igen!

A legendák szerint Kleopátra már Krisztus előtt mézben fürdött, hogy megőrizze szépségét, tehát már akkor is tudták, mennyi mindenre felhasználható ez a kis ragacsos aranyló massza.

Ki hinné, hogy enyhíti a másnaposságot! – Ha túl sok alkoholt fogyasztottunk előző este, akkor gyorsan együnk meg pár evőkanál Rengeteg fruktózt tartalmaz, ami serkenti az anyagcserét.

Sebek, vágások gyógyítására is használjuk bátran! Természetes fertőtlenítőként a méz kiváló megoldás az apróbb konyhai balesetekre és talán mondhatjuk, hogy egy konyhában mindig kéznél van.

Megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre már eddig is csodaként tekintettünk rá és a mézes teánkra, arról nem is beszélve, milyen finom, méghozzá bármelyik fajtája.

Vérszegénységre pedig a magas vastartalma miatt remek választás.

Paraziták ellen egy pohár vizet ecettel és mézzel kell elkeverjünk, majd egy húzásra meginni. A három összetevő tökéletes parazitagyilkos.

Kleopátrával említettük a szépségre gyakorolt hatását, de arról még nem beszéltünk, hogy a kozmetika ipar számos készítményéhez felhasználja. Pakolásként 30 percig hagyjuk a bőrön, hajon.

Csodálatos egy mézes fürdő, némi illóolajjal felturbózva. Nincs a napi stressz amire ne lenne gyógyír.

Pattanások ellen is jó, kenjük éjszakára a pattanásra, reggel mossuk le, de arcpakolásba, arckrémekbe is tehetjük (Kleopátra ugyebár…) ha kipróbáltuk, az eredmény beszél helyettem is. A méz ugyanis kitűnően kezeli a pattanásokat, úgy funkcionál, mint egy ideális arctisztító. A méz természetes fertőtlenítő is, nyugtatja és gyógyítja a bőrt.

Az ókorban az atléták mézet fogyasztottak, hogy növeljék az állóképességüket és azonnali teljesítménynövekedést érjenek el.

A méz javítja a látást is. Segít az olyan szemfertőzések kezelésében, minta szemek pirossága és viszketése, a szem kötőhártyájának gyulladása, kötőhártya gyulladás és más hasonló fertőzések.

A méz antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai miatt erősíti az immunrendszert. Számos betegséget távol tart a szervezettől és akkor még a számos mézes-édes fenséges receptekről nem is beszéltem.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.