Menü

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai az állati eredetű táplálékok közül a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE. Bizonyos esetekben szükség van a fokozottabb A-vitamin bevitelre, ide tartozik a terhesség és a szoptatás, ebben az időszakban a javasolt napi bevitel 8000 NE. Átlagos felnőtt esetében kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre.

A fejlett országokban átlagosan a felnőtt lakosság 30-50 százaléka fogyaszt mesterségesen előállított multivitamin készítményeket és egyéb vitamintartalmú táplálék kiegészítőket. A természetes forrásból származó vitaminok biohasznosulása jobb, mint a mesterséges formáké, de a mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele - kifejezetten a zsírban oldódóké - egyaránt káros a szervezet számára.

Az A-vitamin túlzott bevitele akut és krónikus tünetekben egyaránt megnyilvánul.
Az akut tünetek elég változatosak lehetnek, hányinger, hányás, idegesség, idegrendszeri eltérések, hasi fájdalom, látászavar, fejfájás, izomgyengeség, étvágytalanság jelentkezhet. Akut mérgezés esetében az egyszeri A-vitamin fogyasztás eléri a testtömeg kg-onként bevitt 25000 NE-t, ez rendkívül ritkán fordul elő.

Krónikus túladagolás esetén a legjellemzőbb tünetek az étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, berepedezése, fejfájás, általános gyengeség, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr. Súlyos formákban májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek. Természetesen a felsorolt tünetek nem alakulnak ki törvényszerűen minden esetben, többféle kombinációban jelentkezhetnek. Ha a napi A-vitamin fogyasztás tartósan eléri a 25000 NE-t, a krónikus mérgezés tüneteivel kell számolni.

A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A sok vitamin, jó egészség elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel. A vitamintabletták sok szempontból olyannak számítanak, mint legtöbb gyógyszer, fogyasztásukat vitassa meg kezelőorvosával.

Ha fogyasztásuk mellett bármilyen tünet jelentkezik, a vitamin készítmény fajtájáról, a napi dózisról és az időtartamról, hogy mióta szedi, feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Szerző: Udvari Fanni

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Hogyan győzhetjük le a nyilvános beszédtől való félelmet?

A legtöbben nem vagyunk született szónokok. A prezentálás gondolata gyakran már önmagában is szorongást vált ki – remegő hang, kiszáradt torok és zakatoló szív jellemző ilyenkor. A magabiztos megszólalás nem veleszületett adottság, de gyakorlással és önismerettel fejleszthető képesség.