Menü

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

A retinol A-vitamin (zsírban oldódó vitamin), amit eredetileg mitesszerek elleni hatóanyagnak használtak, azonban azt is sikerült kimutatni, hogy ránctalanító hatással rendelkezik, ezért az anti-aging egyik legfőbb hatóanyaga lett. Legfőbb tulajdonsága, hogy antioxidáns (lassul a meglévő kollagén lebomlása), illetve serkenti a bőr kollagéntermelését. Ma már szakirodalmak is alátámasztják biztonságos és hatásos funkcióit, sokan – köztük bloggerek, influencerek – állítják, hogy működik. Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyve alapján azt olvashatjuk, hogy 125 bőrbetegségen bizonyítottan segített a retinol vagy a retinolsav.

A retinol, retinal és a retinolsav a retinoidok csoportjába tartoznak, a retinoidok pedig az A-vitamin származékok családját jelenti. Magának a retinoidnak nagy hatása van a látásra, csontnövekedésre, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartására – ezt használják ki az arcápoló cégek.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, mondhatjuk úgy is, hogy egyenlő a tiszta A-vitaminnal. A retinol nem egy aktív molekula, csak az arca kenés után válik retinolsavvá. Vásárláskor oda kell figyelni, hogy milyen arányú szérumot vásárlunk. Folyamatosan kell az arcbőrt hozzá szoktatni a retinolhoz. Az 1%-os retinol nagyon erős, érdemes alacsony százalékúval kezdeni. Eleinte pár cseppet kell heti egyszer a rutinba bevezetni, majd, ha hozzászokott a bőr, akkor lehet naponta többször is. Figyelni kell arra, hogy magas faktorú fényvédő legyen a rutinba, mert a retinol kifejezetten fényérzékennyé teszi a bőrt.

A retinal egy lépésre van attól, hogy retinolsavvá váljék (míg a retinol két lépésre). Ezért a retinal több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb áll a retinolsavhoz. Retinal termékekkel sokkal kisebb koncentrációban találkozhatunk, mint retinolnál (pl.: 0,05%), ami pont azért van, mert egy lépésre áll a retinolsavtól.

A retinolsav a retinoidok feje, ő az aktív molekula, a retinal és retinol kémiai lépések során válik retinolsavvá. Az Anti-aging, vagyis az öregedés elleni hatóanyagok csúcsa. Mivel túlzott használata veszélyes, ezért ez az arcápolásban vényköteles.

Sokan azt gondolják, hogy az anti-aginget 40 éves kor után kell elkezdeni, ráncok megjelenése után. Kutatások szerint a 20-as évek után a bőr kollagénmennyisége évente nagyjából 1%-ot csökken, ezért már ilyen fiatal korban is érdemes elkezdeni a retinol bevezetését. Fontos, hogy kismamák nem használhatják, illetve éjszaka érdemes használni a fényérzékenység miatt.

Nagypál Anna

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.