Menü

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

A retinol A-vitamin (zsírban oldódó vitamin), amit eredetileg mitesszerek elleni hatóanyagnak használtak, azonban azt is sikerült kimutatni, hogy ránctalanító hatással rendelkezik, ezért az anti-aging egyik legfőbb hatóanyaga lett. Legfőbb tulajdonsága, hogy antioxidáns (lassul a meglévő kollagén lebomlása), illetve serkenti a bőr kollagéntermelését. Ma már szakirodalmak is alátámasztják biztonságos és hatásos funkcióit, sokan – köztük bloggerek, influencerek – állítják, hogy működik. Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyve alapján azt olvashatjuk, hogy 125 bőrbetegségen bizonyítottan segített a retinol vagy a retinolsav.

A retinol, retinal és a retinolsav a retinoidok csoportjába tartoznak, a retinoidok pedig az A-vitamin származékok családját jelenti. Magának a retinoidnak nagy hatása van a látásra, csontnövekedésre, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartására – ezt használják ki az arcápoló cégek.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, mondhatjuk úgy is, hogy egyenlő a tiszta A-vitaminnal. A retinol nem egy aktív molekula, csak az arca kenés után válik retinolsavvá. Vásárláskor oda kell figyelni, hogy milyen arányú szérumot vásárlunk. Folyamatosan kell az arcbőrt hozzá szoktatni a retinolhoz. Az 1%-os retinol nagyon erős, érdemes alacsony százalékúval kezdeni. Eleinte pár cseppet kell heti egyszer a rutinba bevezetni, majd, ha hozzászokott a bőr, akkor lehet naponta többször is. Figyelni kell arra, hogy magas faktorú fényvédő legyen a rutinba, mert a retinol kifejezetten fényérzékennyé teszi a bőrt.

A retinal egy lépésre van attól, hogy retinolsavvá váljék (míg a retinol két lépésre). Ezért a retinal több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb áll a retinolsavhoz. Retinal termékekkel sokkal kisebb koncentrációban találkozhatunk, mint retinolnál (pl.: 0,05%), ami pont azért van, mert egy lépésre áll a retinolsavtól.

A retinolsav a retinoidok feje, ő az aktív molekula, a retinal és retinol kémiai lépések során válik retinolsavvá. Az Anti-aging, vagyis az öregedés elleni hatóanyagok csúcsa. Mivel túlzott használata veszélyes, ezért ez az arcápolásban vényköteles.

Sokan azt gondolják, hogy az anti-aginget 40 éves kor után kell elkezdeni, ráncok megjelenése után. Kutatások szerint a 20-as évek után a bőr kollagénmennyisége évente nagyjából 1%-ot csökken, ezért már ilyen fiatal korban is érdemes elkezdeni a retinol bevezetését. Fontos, hogy kismamák nem használhatják, illetve éjszaka érdemes használni a fényérzékenység miatt.

Nagypál Anna

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.