Menü

Hidegzuhany – talán mégsem olyan rossz?

Bár a legtöbb ember inkább meleg, vagy már-már forró vízben szeret fürdeni, a hidegnek is megvannak a maga előnyei. Igaz, télen talán a legkevésbé egy hideg vizes zuhanyzásra vágyunk, azonban pozitív hatásairól talán már hallottunk. Felfrissít, felébreszt, javítja a vérkeringést. De pontosan mi és hogyan történik a szervezetünkben hirtelen hideg hatására?

A hideg vízzel való fürdésnél természetesen nem jéghideg vízre kell gondolnunk. Már a 20 fok körüli víz is hidegnek hat és bőven elég ez a hőmérséklet ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Már említettük, hogy a reggeli hideg zuhany felébreszt, talán még jobban is, mint a kávé. Ez annak köszönhető, hogy egy tulajdonképpeni stressz, sokk éri a szervezetet, aminek hatására hirtelen megemelkedik a pulzusszám és fokozódik a sejtek oxigénfelvétele. Persze az éberség elhanyagolható hozadéka ennek a módszernek, hiszen ennél jóval lényegesebb változásokat is okoz ez a nem túl kellemes, de annál egészségesebb szokás.

A leggyakoribb érv a hideg vizes zuhanyzás mellett az, hogy javítja a vérkeringést. Ezt úgy éri el a szervezet, hogy a hideg vízzel érintkező bőrfelszínben található erek összehúzódnak, csak úgy, mint amikor fázunk odakint. Ezzel egy időben a mélyebb rétegekben lévő erek kitágulnak, mivel a szervezet igyekszik fenntartani a test állandó hőmérsékletét, ezt pedig a véráramlás fokozásával tudja csak elérni. Természetesen ez visszafelé is működik. Itt arra gondolunk, hogy egy forró fürdő például csökkenti a vérnyomást, lassítja a véráramlást, mivel a bőrfelszín közelében lévő erek meleg hatására kitágulnak.

Szintén nem elhanyagolható „mellékhatása” a hideg víznek, hogy javítja a közérzetet. Ennek több oka is van, de elsősorban talán annak tudható be, hogy a hideg zuhany hatására aktiválódik a vegetatív idegrendszerünk szimpatikus része. A vegetatív idegrendszer, ha úgy tetszik az a része az idegrendszerünknek, amit nem tudunk befolyásolni akaratunkkal. A szimpatikus idegrendszer pedig az a része, ami stresszhelyzetben aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy ha vészhelyzet van, a szervezet az energiáit a vész elkerülésére, megoldására fordítja és felfüggeszti például az emésztést és az anyagcserefolyamatokat. Hideg zuhany hatására tehát aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, aminek eredményeképp több vér jut az agyba és fokozottabb figyelem és koncentráció figyelhető meg.

Balogh Emese

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.