Menü

Hidegzuhany – talán mégsem olyan rossz?

Bár a legtöbb ember inkább meleg, vagy már-már forró vízben szeret fürdeni, a hidegnek is megvannak a maga előnyei. Igaz, télen talán a legkevésbé egy hideg vizes zuhanyzásra vágyunk, azonban pozitív hatásairól talán már hallottunk. Felfrissít, felébreszt, javítja a vérkeringést. De pontosan mi és hogyan történik a szervezetünkben hirtelen hideg hatására?

A hideg vízzel való fürdésnél természetesen nem jéghideg vízre kell gondolnunk. Már a 20 fok körüli víz is hidegnek hat és bőven elég ez a hőmérséklet ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Már említettük, hogy a reggeli hideg zuhany felébreszt, talán még jobban is, mint a kávé. Ez annak köszönhető, hogy egy tulajdonképpeni stressz, sokk éri a szervezetet, aminek hatására hirtelen megemelkedik a pulzusszám és fokozódik a sejtek oxigénfelvétele. Persze az éberség elhanyagolható hozadéka ennek a módszernek, hiszen ennél jóval lényegesebb változásokat is okoz ez a nem túl kellemes, de annál egészségesebb szokás.

A leggyakoribb érv a hideg vizes zuhanyzás mellett az, hogy javítja a vérkeringést. Ezt úgy éri el a szervezet, hogy a hideg vízzel érintkező bőrfelszínben található erek összehúzódnak, csak úgy, mint amikor fázunk odakint. Ezzel egy időben a mélyebb rétegekben lévő erek kitágulnak, mivel a szervezet igyekszik fenntartani a test állandó hőmérsékletét, ezt pedig a véráramlás fokozásával tudja csak elérni. Természetesen ez visszafelé is működik. Itt arra gondolunk, hogy egy forró fürdő például csökkenti a vérnyomást, lassítja a véráramlást, mivel a bőrfelszín közelében lévő erek meleg hatására kitágulnak.

Szintén nem elhanyagolható „mellékhatása” a hideg víznek, hogy javítja a közérzetet. Ennek több oka is van, de elsősorban talán annak tudható be, hogy a hideg zuhany hatására aktiválódik a vegetatív idegrendszerünk szimpatikus része. A vegetatív idegrendszer, ha úgy tetszik az a része az idegrendszerünknek, amit nem tudunk befolyásolni akaratunkkal. A szimpatikus idegrendszer pedig az a része, ami stresszhelyzetben aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy ha vészhelyzet van, a szervezet az energiáit a vész elkerülésére, megoldására fordítja és felfüggeszti például az emésztést és az anyagcserefolyamatokat. Hideg zuhany hatására tehát aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, aminek eredményeképp több vér jut az agyba és fokozottabb figyelem és koncentráció figyelhető meg.

Balogh Emese

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?