Menü

Teával az egészségért

Legtöbbször, ha lebetegszünk, nem rohanunk azonnal orvoshoz. Kisebb fájdalmak, betegségek esetén, amikor nem szükséges feltétlen gyógyszert szednünk, azonban jól esne, ha valami enyhítené tüneteinket, tökéletes megoldás a tea.

Már önmagában is ha valamilyen forró folyadékot iszunk, jobban érezzük magunkat, kevésbé fáj a torkunk, vagy épp a mellkasi fájdalom enyhül. A teák között is van különbség, mindegyiknek más és más jótékony hatása van szervezetünkre.

Az elkészítésük eltérhet, hiszen van, amelyiket kifejezetten forrázni kell, van, amelyiket csak meleg vízben áztatni, illetve olyan is akad, amelyiket főzni kell hosszú órákon át. Egy viszont közös bennük: a különböző gyógyhatású növények részeiből a vízbe oldódott hatóanyag az, ami valójában hasznos és egészséges a számunkra. Rengeteg féle növényből készület tea, csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül: orbáncfű, zálya, mezei zsurló, macskagyökér, körömvirág, kamilla, fodormenta, borsmenta, csalán, csipkebogyó, citromfű, cickafark.

A borsmenta teát például gyomorjavító- és nyugtató hatása miatt fogyasztjuk. Kiváló lehet gyomorégésre, emésztési problémákra vagy a hétköznapi stressz enyhítésére. Egy kis mézzel és citromlével pedig édesebbé tehetjük, de nem vagyunk a menta ízének nagy rajongói.

A cickafark teával sokszor találkozhatunk alternatív gyógymódok között kutatva. Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, különösen gyomor- és bélgyulladásra ajánlják. Emellett a veseműködést is javítja, valamint reumatikus hátfájásra és keringési zavarokra is ajánlják kiegészítő kezelésként. Kellemes, enyhe íze van, így akik nem kedvelik a gyógyteák jellegzetes aromáját, azok se ijedjenek meg.

Egy másik klasszikus nagymamáink házi praktikái közül a csalántea. Elsősorban vértisztító és vízhajtó tulajdonságai ismertek, de baktériumölő és köhögéscsillapító hatása is van. Ezen kívül reumára, köszvényre, vesehomokra és hólyaghurutra is ajánlják, így az idősebb korosztály számára különösen hasznos lehet.

Egy másik általánosan ismert tea a csipkebogyótea. Aki vidéken él, akár saját maga is elkészítheti a friss csipkebogyó termését kiszárítva majd kifőzve. Influenza és megfázás esetén csodákat művel, mivel természetes antibiotikum, nem utolsó sorban pedig gyulladásgátló és immunerősítő hatása is van.

Végül pedig egy igazi klasszikus: a kamillatea. Használhatjuk gyomorbántalmakra, mivel nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorégést. Ajánlják menstruációs zavarok csökkentésére a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatása miatt és álmatlanság ellen is kiváló, amit nyugtató hatásának köszönhet. Ha pedig meghűléses betegségről van szó, lázcsillapításra és torokfájás enyhítésére is alkalmas.

Balogh Emese

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!