Menü

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

A tavasz a testi és lelki megújulás és megtisztulás, a böjt ideje. Sokan tartanak ilyenkor különböző tisztítókúrákat, divatdiétákat, hogy méregtelenítsenek, fogyjanak, fittebbek legyenek. Szükséges egyáltalán méregteleníteni a szervezetünket?

A személyes véleményem, hogy megvannak erre a belső szerveink, aki tanult biológiát, nyilván tudja, mire valók a méregtelenítő szervek. A valóság az, hogy a szervezet saját méregtelenítő mechanizmussal rendelkezik.

A máj és a vese feladata eltávolítani a szervezetből a káros anyagokat.

A fő méregtelenítő szervek tehát a máj és a vesék, a belek és a húgyutak pedig ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt ugyancsak méregtelenítő szerveknek lehet tekinteni.

Azok az anyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben károkat okozva, például ilyen az ólom, attól a divatos méregtelenítő kúrák sem védenek meg.

Önmagunk sanyargatása még semmilyen betegségtől, méreganyagoktól nem segített megszabadulni, azonban az egészséges életmód, 1-2 gyümölcsnap beiktatása, több folyadék, mozgásban gazdag életmód már sokkal többet ér.

Bármennyire is csodálkozunk, a leghatásosabb méregtelenítő módszer a teljes életmódváltás. Aki egészségesen él, változatosan táplálkozik, annak nincs szüksége méregtelenítő diétákra. Aki kiiktatja étrendjéből a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, nem dohányzik, sportol, az kevésbé visz be a szervezetébe méreganyagokat.

Nem célom véleményt formálni, de egy rosszul végzett méregtelenítő kúra nem tesz jót, a szervezet legyengítésével jár. A megfelelő működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van. Ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem minőségi alapanyagokra cserélni.

Sose értettem, miért gondolja bárki, hogy egy komplett életmódváltás helyett egy-egy rapid divatdiéta fogja megoldani a szervezet összes problémáját. Ha valaki mégis drasztikus diétákban gondolkodik, mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét.

Martinka Dia

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?