Menü

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

A tavasz a testi és lelki megújulás és megtisztulás, a böjt ideje. Sokan tartanak ilyenkor különböző tisztítókúrákat, divatdiétákat, hogy méregtelenítsenek, fogyjanak, fittebbek legyenek. Szükséges egyáltalán méregteleníteni a szervezetünket?

A személyes véleményem, hogy megvannak erre a belső szerveink, aki tanult biológiát, nyilván tudja, mire valók a méregtelenítő szervek. A valóság az, hogy a szervezet saját méregtelenítő mechanizmussal rendelkezik.

A máj és a vese feladata eltávolítani a szervezetből a káros anyagokat.

A fő méregtelenítő szervek tehát a máj és a vesék, a belek és a húgyutak pedig ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt ugyancsak méregtelenítő szerveknek lehet tekinteni.

Azok az anyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben károkat okozva, például ilyen az ólom, attól a divatos méregtelenítő kúrák sem védenek meg.

Önmagunk sanyargatása még semmilyen betegségtől, méreganyagoktól nem segített megszabadulni, azonban az egészséges életmód, 1-2 gyümölcsnap beiktatása, több folyadék, mozgásban gazdag életmód már sokkal többet ér.

Bármennyire is csodálkozunk, a leghatásosabb méregtelenítő módszer a teljes életmódváltás. Aki egészségesen él, változatosan táplálkozik, annak nincs szüksége méregtelenítő diétákra. Aki kiiktatja étrendjéből a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, nem dohányzik, sportol, az kevésbé visz be a szervezetébe méreganyagokat.

Nem célom véleményt formálni, de egy rosszul végzett méregtelenítő kúra nem tesz jót, a szervezet legyengítésével jár. A megfelelő működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van. Ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem minőségi alapanyagokra cserélni.

Sose értettem, miért gondolja bárki, hogy egy komplett életmódváltás helyett egy-egy rapid divatdiéta fogja megoldani a szervezet összes problémáját. Ha valaki mégis drasztikus diétákban gondolkodik, mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét.

Martinka Dia

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.