Menü

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

A tavasz a testi és lelki megújulás és megtisztulás, a böjt ideje. Sokan tartanak ilyenkor különböző tisztítókúrákat, divatdiétákat, hogy méregtelenítsenek, fogyjanak, fittebbek legyenek. Szükséges egyáltalán méregteleníteni a szervezetünket?

A személyes véleményem, hogy megvannak erre a belső szerveink, aki tanult biológiát, nyilván tudja, mire valók a méregtelenítő szervek. A valóság az, hogy a szervezet saját méregtelenítő mechanizmussal rendelkezik.

A máj és a vese feladata eltávolítani a szervezetből a káros anyagokat.

A fő méregtelenítő szervek tehát a máj és a vesék, a belek és a húgyutak pedig ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt ugyancsak méregtelenítő szerveknek lehet tekinteni.

Azok az anyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben károkat okozva, például ilyen az ólom, attól a divatos méregtelenítő kúrák sem védenek meg.

Önmagunk sanyargatása még semmilyen betegségtől, méreganyagoktól nem segített megszabadulni, azonban az egészséges életmód, 1-2 gyümölcsnap beiktatása, több folyadék, mozgásban gazdag életmód már sokkal többet ér.

Bármennyire is csodálkozunk, a leghatásosabb méregtelenítő módszer a teljes életmódváltás. Aki egészségesen él, változatosan táplálkozik, annak nincs szüksége méregtelenítő diétákra. Aki kiiktatja étrendjéből a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, nem dohányzik, sportol, az kevésbé visz be a szervezetébe méreganyagokat.

Nem célom véleményt formálni, de egy rosszul végzett méregtelenítő kúra nem tesz jót, a szervezet legyengítésével jár. A megfelelő működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van. Ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem minőségi alapanyagokra cserélni.

Sose értettem, miért gondolja bárki, hogy egy komplett életmódváltás helyett egy-egy rapid divatdiéta fogja megoldani a szervezet összes problémáját. Ha valaki mégis drasztikus diétákban gondolkodik, mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét.

Martinka Dia

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.