Mindent a rukkoláról
- Dátum: 2021.04.15., 21:11
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- antioxidáns, fogyókúra, kalória, recept, saláta, tészta, zöldség
A rukkola – vagy másik nevén borsmustár - a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény. A Földközi-tenger térségében mediterrán éghajlaton őshonos, de terjesztése miatt Európa számos országában és a Közel-Kelet országaiban is elterjedt lett. Magyarországon a II. világháború után terjedt el, amikor lenmagokkal együtt véletlenül behozták. Itthon ritkán termesztik, de elvadultan lehet vele találkozni úton útfélen.
Halovány sárga vagy fehér virágja van, de a közismert a levele, amit salátaként fogyasztanak. Kellemesen borsos, csípős ízű, ezért fűszerként is népszerű. Magvaiból csípős, erős illatú mustárt készítenek például Franciaország déli részén és Görögországban, illetve savanyú ízű olajat (taramiraolaj, jambaolaj) préselnek Indiában és Iránban.
Amellett, hogy egyedi ízvilággal rendelkezik, szerencsére az egészségre is képes pozitív hatást gyakorolni, például nagyrészt vizet tartalmaz, ezért hidratál. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Gyakran alkalmazzák fogyókúrás étrendben is, mert kalóriaszegény, ezért alkalmas fogyasztani.
Remélem kedvet kaptunk az olvasás során egy kis rukkolás finomság elkészítéséhez! Így most megosztok egy receptet veletek:
Vajas-rukkolás spagetti pirított kolbásszal és koktélparadicsommal
Hozzávalók:
150 g száraz kolbász
400 g spagetti
5-6 marék rukkola
80 g vaj
4 db tojássárgája
120 g parmezán sajt
6-7 db koktélparadicsom
só és bors ízlés szerint
Tegyünk fel vizet forrni a spagettinek, közben a kolbászt egy serpenyőben 5-6 percig pirítsuk. Ha ez kész, akkor a kolbászzsírt tegyük félre, ennél az ételnél nem használjuk. A spagettit tegyük a vízbe, 2 perccel vegyük ki hamarabb és tegyük a kolbászhoz. Kicsit meglocsolhatjuk tésztavízzel. Tegyük hozzá a rukkolát és addig kevergessük, míg meg nem fonnyad. Ekkor is tehetünk hozzá egy kis tésztavizet. Adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját, a sajtot és a paradicsomot, addig kevergessük, míg krémes állagú szószt nem kapunk. Ezek után fogyaszthatjuk az ételt!
Jó étvágyat!
Nagypál Anna
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.