Menü

Mindent a rukkoláról

A rukkola – vagy másik nevén borsmustár - a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény. A Földközi-tenger térségében mediterrán éghajlaton őshonos, de terjesztése miatt Európa számos országában és a Közel-Kelet országaiban is elterjedt lett. Magyarországon a II. világháború után terjedt el, amikor lenmagokkal együtt véletlenül behozták. Itthon ritkán termesztik, de elvadultan lehet vele találkozni úton útfélen.

Halovány sárga vagy fehér virágja van, de a közismert a levele, amit salátaként fogyasztanak. Kellemesen borsos, csípős ízű, ezért fűszerként is népszerű. Magvaiból csípős, erős illatú mustárt készítenek például Franciaország déli részén és Görögországban, illetve savanyú ízű olajat (taramiraolaj, jambaolaj) préselnek Indiában és Iránban.

Amellett, hogy egyedi ízvilággal rendelkezik, szerencsére az egészségre is képes pozitív hatást gyakorolni, például nagyrészt vizet tartalmaz, ezért hidratál. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Gyakran alkalmazzák fogyókúrás étrendben is, mert kalóriaszegény, ezért alkalmas fogyasztani.

Remélem kedvet kaptunk az olvasás során egy kis rukkolás finomság elkészítéséhez! Így most megosztok egy receptet veletek:

Vajas-rukkolás spagetti pirított kolbásszal és koktélparadicsommal

Hozzávalók:

150 g száraz kolbász
400 g spagetti
5-6 marék rukkola
80 g vaj
4 db tojássárgája
120 g parmezán sajt
6-7 db koktélparadicsom
só és bors ízlés szerint

Tegyünk fel vizet forrni a spagettinek, közben a kolbászt egy serpenyőben 5-6 percig pirítsuk. Ha ez kész, akkor a kolbászzsírt tegyük félre, ennél az ételnél nem használjuk. A spagettit tegyük a vízbe, 2 perccel vegyük ki hamarabb és tegyük a kolbászhoz. Kicsit meglocsolhatjuk tésztavízzel. Tegyük hozzá a rukkolát és addig kevergessük, míg meg nem fonnyad. Ekkor is tehetünk hozzá egy kis tésztavizet. Adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját, a sajtot és a paradicsomot, addig kevergessük, míg krémes állagú szószt nem kapunk. Ezek után fogyaszthatjuk az ételt!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.