Menü

Mindent a rukkoláról

A rukkola – vagy másik nevén borsmustár - a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény. A Földközi-tenger térségében mediterrán éghajlaton őshonos, de terjesztése miatt Európa számos országában és a Közel-Kelet országaiban is elterjedt lett. Magyarországon a II. világháború után terjedt el, amikor lenmagokkal együtt véletlenül behozták. Itthon ritkán termesztik, de elvadultan lehet vele találkozni úton útfélen.

Halovány sárga vagy fehér virágja van, de a közismert a levele, amit salátaként fogyasztanak. Kellemesen borsos, csípős ízű, ezért fűszerként is népszerű. Magvaiból csípős, erős illatú mustárt készítenek például Franciaország déli részén és Görögországban, illetve savanyú ízű olajat (taramiraolaj, jambaolaj) préselnek Indiában és Iránban.

Amellett, hogy egyedi ízvilággal rendelkezik, szerencsére az egészségre is képes pozitív hatást gyakorolni, például nagyrészt vizet tartalmaz, ezért hidratál. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Gyakran alkalmazzák fogyókúrás étrendben is, mert kalóriaszegény, ezért alkalmas fogyasztani.

Remélem kedvet kaptunk az olvasás során egy kis rukkolás finomság elkészítéséhez! Így most megosztok egy receptet veletek:

Vajas-rukkolás spagetti pirított kolbásszal és koktélparadicsommal

Hozzávalók:

150 g száraz kolbász
400 g spagetti
5-6 marék rukkola
80 g vaj
4 db tojássárgája
120 g parmezán sajt
6-7 db koktélparadicsom
só és bors ízlés szerint

Tegyünk fel vizet forrni a spagettinek, közben a kolbászt egy serpenyőben 5-6 percig pirítsuk. Ha ez kész, akkor a kolbászzsírt tegyük félre, ennél az ételnél nem használjuk. A spagettit tegyük a vízbe, 2 perccel vegyük ki hamarabb és tegyük a kolbászhoz. Kicsit meglocsolhatjuk tésztavízzel. Tegyük hozzá a rukkolát és addig kevergessük, míg meg nem fonnyad. Ekkor is tehetünk hozzá egy kis tésztavizet. Adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját, a sajtot és a paradicsomot, addig kevergessük, míg krémes állagú szószt nem kapunk. Ezek után fogyaszthatjuk az ételt!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?