Menü

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában. Lássuk, miért!

Előtte azonban egy szomorú tény: Magyarországon kevés gombát fogyasztunk. A statisztika alapján az egy főre jutó éves gombafogyasztás átlag 1,5 kg/fő, ugyanez Nyugat-Európában 3-4 kg/fő évente, pedig a gombáknak meglepően sok pozitív tulajdonsága van, a gyógygombák hatásait pedig számos területen alkalmazhatjuk.

A gyógyhatású gombák számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek: képesek ugyanis méreganyagokat megkötni a szervezetben, vitaminokkal, ásványi anyagokkal rendelkeznek, segítik az immunrendszer működését és szabályozzák a vércukorszintet.

Nem túlzunk, ha szuperélelmiszernek nevezzük ezeket a gombákat, ugyanis a proteinek mellett vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezek egészségtámogató hatását pedig sok kutatási eredmény bizonyítja.

Az immunrendszer támogatása is a gyógygombák hatásaihoz írható, de az emésztőrendszer segítésére is kiválóak.

Használatuk javasolt gyulladásos eredetű betegségek esetén, illetve a szív-és érrendszer erősítésére.

Ha nevesíteni szeretnénk ezeket a csodatáplálékokat, akkor az első a süngomba.

Évszázadok óta a kínai orvoslás része, 32 féle aromaanyagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy úgy tartják, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gombát, azok „acélidegzetűek lesznek”. (Nekem való - a szerk.)

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, s igen gazdag tápanyagokban.

Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Magas a tápértéke, bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban.

A pecsétviaszgomba Kína és a Távol-Kelet legendás gombája. Kiemelik az immunerősítő hatását, emellett hasznos a magas vérnyomás ellen, alkalmazzák vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. Legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos és AIDS-es betegségek kezelésében is – adja hírül egy internete portál-

A gyógygombák élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, azonban mielőtt fogyasztanánk őket, mindenképp vegyük figyelembe, hogy vannak, akiknek nem javasolt a fogyasztása (terhesség, szoptatás időszakában, véralvadásgátló szedésekor, kemoterápia alatt, allergia esetén…stb.) tehát mint minden esetben, ezúttal is tanácsoljuk, hogy kérdezze meg róla orvosát. Mindenkinek jó egészséget!

Martinka Dia

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.