Menü

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában. Lássuk, miért!

Előtte azonban egy szomorú tény: Magyarországon kevés gombát fogyasztunk. A statisztika alapján az egy főre jutó éves gombafogyasztás átlag 1,5 kg/fő, ugyanez Nyugat-Európában 3-4 kg/fő évente, pedig a gombáknak meglepően sok pozitív tulajdonsága van, a gyógygombák hatásait pedig számos területen alkalmazhatjuk.

A gyógyhatású gombák számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek: képesek ugyanis méreganyagokat megkötni a szervezetben, vitaminokkal, ásványi anyagokkal rendelkeznek, segítik az immunrendszer működését és szabályozzák a vércukorszintet.

Nem túlzunk, ha szuperélelmiszernek nevezzük ezeket a gombákat, ugyanis a proteinek mellett vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezek egészségtámogató hatását pedig sok kutatási eredmény bizonyítja.

Az immunrendszer támogatása is a gyógygombák hatásaihoz írható, de az emésztőrendszer segítésére is kiválóak.

Használatuk javasolt gyulladásos eredetű betegségek esetén, illetve a szív-és érrendszer erősítésére.

Ha nevesíteni szeretnénk ezeket a csodatáplálékokat, akkor az első a süngomba.

Évszázadok óta a kínai orvoslás része, 32 féle aromaanyagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy úgy tartják, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gombát, azok „acélidegzetűek lesznek”. (Nekem való - a szerk.)

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, s igen gazdag tápanyagokban.

Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Magas a tápértéke, bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban.

A pecsétviaszgomba Kína és a Távol-Kelet legendás gombája. Kiemelik az immunerősítő hatását, emellett hasznos a magas vérnyomás ellen, alkalmazzák vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. Legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos és AIDS-es betegségek kezelésében is – adja hírül egy internete portál-

A gyógygombák élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, azonban mielőtt fogyasztanánk őket, mindenképp vegyük figyelembe, hogy vannak, akiknek nem javasolt a fogyasztása (terhesség, szoptatás időszakában, véralvadásgátló szedésekor, kemoterápia alatt, allergia esetén…stb.) tehát mint minden esetben, ezúttal is tanácsoljuk, hogy kérdezze meg róla orvosát. Mindenkinek jó egészséget!

Martinka Dia

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.