Menü

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában. Lássuk, miért!

Előtte azonban egy szomorú tény: Magyarországon kevés gombát fogyasztunk. A statisztika alapján az egy főre jutó éves gombafogyasztás átlag 1,5 kg/fő, ugyanez Nyugat-Európában 3-4 kg/fő évente, pedig a gombáknak meglepően sok pozitív tulajdonsága van, a gyógygombák hatásait pedig számos területen alkalmazhatjuk.

A gyógyhatású gombák számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek: képesek ugyanis méreganyagokat megkötni a szervezetben, vitaminokkal, ásványi anyagokkal rendelkeznek, segítik az immunrendszer működését és szabályozzák a vércukorszintet.

Nem túlzunk, ha szuperélelmiszernek nevezzük ezeket a gombákat, ugyanis a proteinek mellett vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezek egészségtámogató hatását pedig sok kutatási eredmény bizonyítja.

Az immunrendszer támogatása is a gyógygombák hatásaihoz írható, de az emésztőrendszer segítésére is kiválóak.

Használatuk javasolt gyulladásos eredetű betegségek esetén, illetve a szív-és érrendszer erősítésére.

Ha nevesíteni szeretnénk ezeket a csodatáplálékokat, akkor az első a süngomba.

Évszázadok óta a kínai orvoslás része, 32 féle aromaanyagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy úgy tartják, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gombát, azok „acélidegzetűek lesznek”. (Nekem való - a szerk.)

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, s igen gazdag tápanyagokban.

Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Magas a tápértéke, bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban.

A pecsétviaszgomba Kína és a Távol-Kelet legendás gombája. Kiemelik az immunerősítő hatását, emellett hasznos a magas vérnyomás ellen, alkalmazzák vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. Legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos és AIDS-es betegségek kezelésében is – adja hírül egy internete portál-

A gyógygombák élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, azonban mielőtt fogyasztanánk őket, mindenképp vegyük figyelembe, hogy vannak, akiknek nem javasolt a fogyasztása (terhesség, szoptatás időszakában, véralvadásgátló szedésekor, kemoterápia alatt, allergia esetén…stb.) tehát mint minden esetben, ezúttal is tanácsoljuk, hogy kérdezze meg róla orvosát. Mindenkinek jó egészséget!

Martinka Dia

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!