Menü

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

1. A háztartási szemét nem szelektív hulladék

A legtöbb társasházban gyakori hiba, hogy koszos zsebkendőkkel és ételmaradékos alufóliákkal vagy műanyag edényekkel nézünk farkasszemet, ha kinyitjuk a ház szelektív kukáit. A szelektív tárolókba csak tiszta papír, műanyag és fém kerülhet, semmi más. Ha bizonytalanok vagyunk, a kukákon számos ábrát találunk, ami segíthet.

2. Moss el mindent

A szelektív hulladékgyűjtőkbe csak zsír- és szennyeződésmentes hulladékot tegyünk. Ne spórolj az idővel és energiával, alaposan mosogass el mindent. Hidd el, még az elfogyasztott víz és mosogatószer is kevésbé káros, mint a környezetben hasznosítatlan műanyagok.

3. A hungarocell nem újrahasznosítható

Ha az ember nagy mennyiségű hungarocellel kerül kapcsolatba, az általában azt jelenti, hogy új háztartási vagy elektronikai eszközzel bővül a háztartás. Az alapvetően örömteli hírrel jár azonban egy rosszabb is: a hungarocell nem műanyag, és nem is papír, így nem szabad egyik kukába sem betenni.

4. Az alufóliás gyógyszeres levél nem szelektív hulladék

Könnyen becsapjuk magunkat, ha azt gondoljuk, hogy a műanyagot és fémet is tartalmazó gyógyszeres levélnek ott a helye a szelektív szemetesben, pedig tévedünk. Ezt a két anyagot más-más módon dolgozzák fel, ha véletlenül együtt kerülnek be az újrahasznosítási rendszerbe, akár még rosszat is tehetünk

5. Nyomj össze mindent!

A kisebb lakásokban a szelektív hulladékok otthoni tárolása is kihívást okoz, pláne a szállításnál, hiszen az össze nem nyomott műanyag palackok vagy a papírdobozok sokkal több helyet foglalnak. Használd a házak lépcsőházaiban található mechanikus palackprést, vagy a jó öreg lábbal taposós módszert, mert minél több minden fér bele a kukába, annál sikeresebbek lehetünk a gyűjtögetésben.

Legyen saját vizes palackod!

A műanyag ásványvizes palackok jó alternatívája, ha beszerzel egy saját vizes palackot, amit mindig magaddal vihetsz, és csak után kell töltened.

Mindig legyen nálad egy vászonszatyor!

Kicsire össze tudod hajtani, kevés helyet foglal a táskádban – mi az? Hát persze, hogy egy vászonszatyor. Válassz egy kedvedre való mintájút és ragaszkodj hozzá, így nem érhet meglepetés bevásárláskor.

Hasznosítsd az üres befőttes üvegeket!

Ne dobd a szemétbe az üres befőttes üvegeket, hanem alaposan tisztítsd ki őket és találj nekik új funkciót. Tárolhatsz bennük lisztet, hüvelyeseket, tésztát, a kisebbekben fűszereket, vagy akár az ebédedet is.

Máris rendezettebb lesz a konyhaszekrény és a kamra, ráadásul a moly támadásoktól is védve leszel.

Szerző: Udvari Fanni

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?