Menü

Receptek grillezéshez

Manapság grillezni bárhol és bármit lehet. A legjobb persze társaságban, akár barátokkal akár családdal, de igazából egyedül is lehet. A grillezés alapszabálya, hogy maga a sütés nem tűzön és magán a lángokon zajlik, hanem forró parázson. Nézzünk hát meg néhány receptet, amelyek tökéletesek a grillezéshez.

Fóliás vagy paraszt krumpli: Szinte minden grillezés alapja, az alufóliában sült burgonya. Az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen a krumplikat megmossuk, majd meghámozzuk. Adott esetben szalonnaszeletet tekerünk köré, és kétszer alufóliába csomagoljuk őket, majd a forró parázsba rakjuk.

Nyárson sült alma: Vannak akik idegenkednek tőle, de én kimondottan kedvelem a sült almát. Elkészítése ennek is egyszerű. A megmosott és leszárított almákat, héjastól rászúrjuk egy grillsütő nyársára, jól beolajozzuk, és forgatva grillezzük.

Ne légy pácban! - csak a húsok legyenek

Mézes-mustáros pác: A mustárt és a mézet krémes állagúra keverjük, valamint adunk hozzá egy kevés étolajat. Megsózzuk és megborsozzuk, majd ha szeretjük az olívaolajat és van is otthon, akkor azt is tehetünk rá. Ez a pác valójában úgy is hatékony, hogy csak 1-2 óráig áll benne a hús, de érdemesebb már előző nap este beletenni a kiklopfolt szeleteket, mert akkor jobban átveszi a pác ízét és finomabb is lesz.

Fokhagymás-mustáros-(tejfölös/joghurtos) pác: A fokhagymákat összeprséeljük. Az így kapott pürét pedig összekeverjük a mustárral, én szoktam bele egy kevés tejfölt is rakni, erre pedig mehet a bors, és némi zöldfűszer. Ez pedig már mehet is a húsra, ha szeretjük a fokhagymát, akkor magát a pácot lehet nagyon erőteljesre csinálni, hiszen a sütés és a köret úgy is vesz el az ízéből.

Grillezett csirkemell: Valójában a mérték csakis rajtunk áll. Hiszen, ha egy tíz fős társaság grillezik, akkor 3-4 kg csirkemell filé bőven elmegy. Ha éppen egyedül “lobbantottam lángra az erkélyt”, akkor akár 1 kg hús is elég lehet, és még marad belőle vacsorára vagy holnapra is.

Az elkészítés rendkívül egyszerű, hiszen a húsokat felszeleteljük, érdemes őket kikloffolni mert úgy könnyebben átsülnek. Majd a szeleteket bepácoljuk, és mikor forró a parázs, akkor mehetnek is a grillrácsra. Ha a hús megfelelően vékony, akkor 10 perc sütés bőven elegendő is. Ezek után pedig villával vagy valamilyen fogóval megnézzük, hogy átsült-e a közepe, és ha igen, akkor jöhet a következő adag.

Pulyka saslik: A hozzávalók részben rajtunk függnek. Hiszen, azt tűzünk a saslikra amit szeretnénk, az alapanyagok pedig nincsenek egymásra hatással és nem is függnek egymástól. A pulykahús mellé legtöbbször lilahagyma, gomba, szalonna és grillkolbász kerül. A hozzávalókat vagy pácban vagy fűszersóban megforgatjuk, majd felhúzkodjuk őket a saslikra. A saslik igazából készülhet fából, de akár fémből is. A már elkészített saslikot a tűz fölé tartjuk, és megközelítőleg 5-8 percig sütjük.

Végül pedig egy vegyes zöldséges tál: A hozzávalók itt is változtathatóak és elhagyhatóak. A tipikus hozzávalók a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, vörös és lilahagyma, fokhagyma és adott esetben olajbogyó. Fűszerként pedig jó lehet a kakukkfű, rozmaring, oregánó és só.

A hozzávalókat megmossuk, felszeleteljük, belerakjuk egy serpenyőbe vagy tepsibe, alufóliával letakarjuk és felrakjuk főni a grillrácsra. Ha nagyon puhán szeretjük, akkor megközelítőleg 25-30 percig hagyjuk fent, ha nem akarjuk annyira megfőzni akkor 15 perc után már le is vehetjük a rotyogó zöldségeket.

Meg kell említenem, hogy noha grillezni panelban is lehet, és jó néhány extrém megoldást láttunk már, de azért nem árt az elővigyázatosság. Hiszen a grillezés alapvetően kültéri tevékenység. Most már itt is a jobb idő, szóval aki szeretne és van ideje, az a következő hétvégén már grillezhet is. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szabó Máté

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.