Menü

Receptek grillezéshez

Manapság grillezni bárhol és bármit lehet. A legjobb persze társaságban, akár barátokkal akár családdal, de igazából egyedül is lehet. A grillezés alapszabálya, hogy maga a sütés nem tűzön és magán a lángokon zajlik, hanem forró parázson. Nézzünk hát meg néhány receptet, amelyek tökéletesek a grillezéshez.

Fóliás vagy paraszt krumpli: Szinte minden grillezés alapja, az alufóliában sült burgonya. Az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen a krumplikat megmossuk, majd meghámozzuk. Adott esetben szalonnaszeletet tekerünk köré, és kétszer alufóliába csomagoljuk őket, majd a forró parázsba rakjuk.

Nyárson sült alma: Vannak akik idegenkednek tőle, de én kimondottan kedvelem a sült almát. Elkészítése ennek is egyszerű. A megmosott és leszárított almákat, héjastól rászúrjuk egy grillsütő nyársára, jól beolajozzuk, és forgatva grillezzük.

Ne légy pácban! - csak a húsok legyenek

Mézes-mustáros pác: A mustárt és a mézet krémes állagúra keverjük, valamint adunk hozzá egy kevés étolajat. Megsózzuk és megborsozzuk, majd ha szeretjük az olívaolajat és van is otthon, akkor azt is tehetünk rá. Ez a pác valójában úgy is hatékony, hogy csak 1-2 óráig áll benne a hús, de érdemesebb már előző nap este beletenni a kiklopfolt szeleteket, mert akkor jobban átveszi a pác ízét és finomabb is lesz.

Fokhagymás-mustáros-(tejfölös/joghurtos) pác: A fokhagymákat összeprséeljük. Az így kapott pürét pedig összekeverjük a mustárral, én szoktam bele egy kevés tejfölt is rakni, erre pedig mehet a bors, és némi zöldfűszer. Ez pedig már mehet is a húsra, ha szeretjük a fokhagymát, akkor magát a pácot lehet nagyon erőteljesre csinálni, hiszen a sütés és a köret úgy is vesz el az ízéből.

Grillezett csirkemell: Valójában a mérték csakis rajtunk áll. Hiszen, ha egy tíz fős társaság grillezik, akkor 3-4 kg csirkemell filé bőven elmegy. Ha éppen egyedül “lobbantottam lángra az erkélyt”, akkor akár 1 kg hús is elég lehet, és még marad belőle vacsorára vagy holnapra is.

Az elkészítés rendkívül egyszerű, hiszen a húsokat felszeleteljük, érdemes őket kikloffolni mert úgy könnyebben átsülnek. Majd a szeleteket bepácoljuk, és mikor forró a parázs, akkor mehetnek is a grillrácsra. Ha a hús megfelelően vékony, akkor 10 perc sütés bőven elegendő is. Ezek után pedig villával vagy valamilyen fogóval megnézzük, hogy átsült-e a közepe, és ha igen, akkor jöhet a következő adag.

Pulyka saslik: A hozzávalók részben rajtunk függnek. Hiszen, azt tűzünk a saslikra amit szeretnénk, az alapanyagok pedig nincsenek egymásra hatással és nem is függnek egymástól. A pulykahús mellé legtöbbször lilahagyma, gomba, szalonna és grillkolbász kerül. A hozzávalókat vagy pácban vagy fűszersóban megforgatjuk, majd felhúzkodjuk őket a saslikra. A saslik igazából készülhet fából, de akár fémből is. A már elkészített saslikot a tűz fölé tartjuk, és megközelítőleg 5-8 percig sütjük.

Végül pedig egy vegyes zöldséges tál: A hozzávalók itt is változtathatóak és elhagyhatóak. A tipikus hozzávalók a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, vörös és lilahagyma, fokhagyma és adott esetben olajbogyó. Fűszerként pedig jó lehet a kakukkfű, rozmaring, oregánó és só.

A hozzávalókat megmossuk, felszeleteljük, belerakjuk egy serpenyőbe vagy tepsibe, alufóliával letakarjuk és felrakjuk főni a grillrácsra. Ha nagyon puhán szeretjük, akkor megközelítőleg 25-30 percig hagyjuk fent, ha nem akarjuk annyira megfőzni akkor 15 perc után már le is vehetjük a rotyogó zöldségeket.

Meg kell említenem, hogy noha grillezni panelban is lehet, és jó néhány extrém megoldást láttunk már, de azért nem árt az elővigyázatosság. Hiszen a grillezés alapvetően kültéri tevékenység. Most már itt is a jobb idő, szóval aki szeretne és van ideje, az a következő hétvégén már grillezhet is. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szabó Máté

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.