Menü

Érvek az olajos magvak mellett

A fenyőmagtól a dióig – a választék óriási. Ám ne csak nassolnivalóként gondoljon rájuk: építsd be étrendedbe is az ízletes magvakat, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre!

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, derült ki egy amerikai kutatásból. Főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.

Sokan nem tudják, de remek csonterősítőként is szolgálnak. Kalciumra azért van szüksége a szervezetünknek, hogy a csontjaink ne váljanak törékennyé és porózussá. Ez az ásványi anyag nemcsak a tejtermékekben található meg, hanem az olajos magvakban is. 100 g mandula 252 mg, míg ugyanennyi mogyoró 225 mg kalciumot tartalmaz. Valamivel kevesebb van a paradióban (130 mg) és a pisztáciában (130 mg). A napi kalciumszükségletet (1000 mg) természetesen nem lehet csak a magvak rágcsálása révén fedezni, fontos a megfelelő tej- és sajtfogyasztás is!

Dió

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.

A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban.

Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

Pisztácia

Valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

Mandula

A rendkívül ízletes mandula sokáig a jómód és az egészség szimbóluma volt. A magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak.

A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Dohányosoknak különösen ajánlott.

Földimogyoró

Sokan csak nassolnivalóként gondolnak a különféle olajos magvakra - köztük a földimogyoróra, pedig ezek az apró finomságok nagy értéket jelentenek szervezetünk számára. A földimogyoró magja vitaminokban gazdag, 40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is. Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére. Néhány kutatás kimutatta, hogy a földimogyoró rágcsálása kevésbé okoz fogszuvasodást, mint a burgonyaszirom vagy a sósperec. A papírvékonyságú vörös hártyájában procianidin-oligomer vegyület található, amely segít a szívinfarktus, és a szélütés megelőzésében.

A magas fitoösztrogén tartalma miatt a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a cukorbetegség okozta retinaelfajulás megelőzésében is hasznunkra válhat. Mindezek mellett nemrég egy tanulmány keretében is foglalkoztak a földimogyoró jótékony hatásával.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.