Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?
- Dátum: 2021.05.09., 05:21
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- áfonya, ajánlás, alma, antioxidáns, avokádó, bogyós gyümölcsök, citrom, cukorbeteg, cukortartalom, diabétesz, étrend, grapefruit, gyümölcs, gyümölcsfogyasztás., inzulinrezisztencia, kivi, nyelőcsőrák, szénhidráttartalom, szívbetegség
Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?
A jó hír számukra az, hogy vannak gyümölcsök, melyek alacsonyabb cukortartalmuk miatt nem befolyásolják a vércukorszintet, de természetesen ezeket is mértékkel kell fogyasztani, a napi étrendbe megfelelően beillesztve.

Amikor gyümölcsről írok, akkor mindig a friss vagy fagyasztott formát értem alatta, semmiképp sem a konzerveket, a cukrozott lekvárt vagy a gyümölcsitalokat, mert ezek nem számítanak egészségesnek, magas hozzáadott cukortartalmuk miatt gyorsan megemelik a vércukorszintet.
A gyümölcsöket mindig frissen fogyasszuk, s mindenképp az alacsony cukortartalmúakat keressük.
Ilyen kisebb cukortartalmú gyümölcs például a kivi. Savanykás, üdítő íze miatt kedvelt, sok benne a C-vitamin, remek antioxidáns.
Az alma sem emeli meg a vércukrot nagy mértékben, s számos jótékony hatása régóta ismert és vitathatatlan. Az almában található pektin nevű anyag miatt az alma cukortartalma lassan kerül át a vérbe. Érdekesség azonban, hogy ez az anyag a gyümölcs héjában található meg leginkább, ezért nem célszerű meghámozni.
A kisebb cukortartalmú gyümölcsök közé tartoznak a piros bogyós gyümölcsök: fekete áfonya, vörös áfonya, málna, acai bogyó, cseresznye, meggy, szeder, ribizli és bodza.
A bogyós gyümölcsök csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések és a neurológiai rendellenességek kialakulásának a kockázatát. A fekete málnáról bebizonyosodott, hogy hatvan százalékkal csökkenti a nyelőcsőrák, míg nyolcvan százalékkal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A fekete áfonya az egyik legjobb természetes gyógymódja a cukorbetegségnek. Magas antioxidáns anyaga védi az ereket, javítja a rosszabb vérellátást és megelőzi a szemkárosodást.
A bogyós gyümölcsök akkor fejtik ki igazán pozitív hatásukat, ha nyers állapotukban, frissen fogyasztjuk azokat.
A citrom már hosszú ideje hatékony népi gyógymódnak számít a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. Mindez a benne található nagy mennyiségű rostnak és C-vitaminnak köszönhető, ezért biztonsággal fogyaszthatják cukorbetegek.
A gyümölcs glikémiás-idexe rendkívül alacsony, s tanulmányok bebizonyították, hogy a citrom más ételek glikémiás-indexét is csökkentheti. Kutatások szerint, már fél citrom leve jelentősen, csökkentheti az étkezések utáni vércukorszintet.

A grapefruitnak nem csak a húsa, de magja is kifejezetten ajánlott diabétesz esetén. Magas C-vitamin tatalommal rendelkezik, erős antioxidáns, s fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt.
Az avokádó édesen is sósan is fogyasztható, alacsony szénhidráttartalma és magas a rosttartalma miatt cukorbetegek is választhatják.
A gyümölcsfogyasztás tehát a szigorú diétát tartó cukorbetegeknek is megengedett, azonban ennek szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek.
Martinka Dia
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.