Menü

Az oxitocin fontossága a szervezet számára

Oxitocin és a terhesség

Az egyik legfontosabb hatása a várandósság során a méh simaizmának összehúzása. A szülés első, előkészítő szakaszában fokozódik a méhben található oxitocin receptorok száma, fokozódik a simaizom ingerlékenysége, a szervezet ezzel felkészül a szülésre. Vajúdás során fokozatosan emelkedik az oxitocin szintje, végül a kitolási szakaszban a legnagyobb az oxitocin-koncentráció. A szülés megindulása a prosztaglandinokhoz köthető, de az oxitocinnak végig fontos szerepe van a méhösszehúzódások rendezésében és erejében.

Egészen az újszülött világra jöveteléig, sőt a lepényi szakban és azon túl is fontos az oxitocin termelődése, amely részt vesz a vérzéscsillapításban is. Ezért lehet terápiás jelentősége a fájásasszisztálásnak a tágulási szakban is. Mindezek mellett fokozza a tejelválasztást és a tejvezetékek kiürítésében is szerepet játszik. Ezt a hatást is simaizom összehúzó erejének köszönheti, jelen esetben az emlőt felépítő csatornák falában található simaizmot befolyásolja, ez váltja ki a tej kilövellését a járatokból. Felszabadulását az emlőbimbó nyomásérzékelő receptorainak ingerlése és a szoptatást megelőző pszichés ingerek váltják ki.

Oxitocin és a szexuális élet

Több kutatás is kimutatta, hogy a szerelmes emberek oxitocin szintje magasabb az agy elülső lebenyében. Ez az a terület, ami a szerelem érzésében szerepet játszik, így egyfajta boldogsághormonként is értelmezhetjük. Csókolózás és orgazmus során is megnő az oxitocin szint. Utóbbi azért is előnyös, mert elősegíti a spermiumok (hímivarsejtek) haladását is, és ennek köszönhetően a megtermékenyítést is. Az együttlét utáni boldogságérzésben is szerepe van, de ebben már az endorfinok is közreműködnek.

Társas kapcsolatok és párválasztás

Vannak olyan területek az agyban, amelyek nagyon fogékonyak oxitocin hatására, nagy számban találhatóak ott oxitocin receptorok. Ilyen területek például az agy jutalmazásért felelős régiói, ahol az oxitocin mellett a szerotoninnak is van hatása. Nemcsak az anyaság érzéséért, de a társas kapcsolatokért is felelős az oxitocin, mivel szerepet játszik társas kapcsolatok kialakításában, a párválasztásban is. Emellett pedig gátolja azt az agyi pályát, ami a negatív vélemények alkotásával van kapcsolatban. Ez arra enged következtetni, hogy ez a vegyület nem csak abban játszik szerepet, hogy az általunk kedvelt személlyel kapcsolatban ne legyenek negatív érzéseink, hanem az ítélőképességünket is befolyásolja. Ezért van az, ha valakihez kötődünk, nem tudunk róla teljesen objektív véleményt adni.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az oxitocin egy igen sokrétű vegyület, amely rengeteg hatást gyakorol az élet különböző területein, megfelelő termelődéséből pedig rengeteg előnyünk származik.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.