Menü

Ártalmatlan gyógyszerek vagy legális függőség receptre?

Sajnos kevés szó esik arról, hogy egyre több gyógyszert szedünk és egyre inkább rájuk támaszkodunk. Sajnos amikor függőségről beszélünk, általában csak a kábítószer, alkohol és nikotin függőségre gondolunk, azonban ennél sokkal közelebb, akár a konyhafiókunkban is találhatunk függőséget kialakító szereket. Manapság egy kisebb megfázás, vagy kellemetlen fejfájás esetén is azonnal a gyógyszeres fiókhoz nyúlunk, ami önmagában nem veszélyes, de érdemes odafigyelni mit és milyen rendszerességgel szedünk.

Bár aki krónikus betegségben szenved, annak sokat javíthat az életminőségén egy megfelelő gyógyszer vagy gyógymód rendszeres használata, azonban mégis kevés szó esik a gyógyszerfüggőségről. Úgy találták, hogy ez leginkább a nőket és az időseket veszélyezteti, de genetikai hajlam, személyes traumák és egyéb meglévő hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában.

Általában az addikció úgy alakul ki, hogy nem rendeltetésszerűen szedik az orvos által felírt pirulákat. Többet, esetleg hosszabb ideig, mert idővel a hatásfok gyengül, hiszen hozzászokik ehhez is a szervezetünk. Valamint a túl nagy adag szedése akár erőteljesebb mellékhatásokat is eredményezhet, később pedig már maga az elvonási tünet okoz kellemetlen tüneteket.

Persze ne gondoljuk, hogy csak receptre kapható, erős gyógyszerek okozhatnak függőséget. A recept nélkül kapható nyugtatóknál, altatóknál és fájdalomcsillapítóknál is kialakulhat az addikció. A benzodiazepinek főként nyugtatóként és altatóként ismertek, jól oldják a stresszt és a légszomjat, viszont megvonásukkor alvászavar és még erőteljesebb stressz érzése jelenik meg.

A fájdalomcsillapítók közül általában az opioidok családjához tartozók váltanak ki függőséget. Ezeket általában daganatos és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek írják ki erős fájdalmakra.

A következő talán furcsán hangozhat, de a hashajtók is vezethetnek függőséghez. Elsősorban evészavarral küzdők körében szokott ez előfordulni, például annál, aki bulímiával, vagy anorexiával küzd. Persze idősek körében is előfordulhat, az esetek többségében székrekedés miatt kezdik el szedni, azonban mivel úgy látják, ez segít, rendszeresen szedik, ami később a belek lelassulásával és a sav-bázis egyensúly felborulásával járhat.

Érdemes fokozottan odafigyelni milyen és mennyi gyógyszert szedünk, valamint szigorúan betartani az orvos által előírt mennyiségeket.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.