Menü

Ártalmatlan gyógyszerek vagy legális függőség receptre?

Sajnos kevés szó esik arról, hogy egyre több gyógyszert szedünk és egyre inkább rájuk támaszkodunk. Sajnos amikor függőségről beszélünk, általában csak a kábítószer, alkohol és nikotin függőségre gondolunk, azonban ennél sokkal közelebb, akár a konyhafiókunkban is találhatunk függőséget kialakító szereket. Manapság egy kisebb megfázás, vagy kellemetlen fejfájás esetén is azonnal a gyógyszeres fiókhoz nyúlunk, ami önmagában nem veszélyes, de érdemes odafigyelni mit és milyen rendszerességgel szedünk.

Bár aki krónikus betegségben szenved, annak sokat javíthat az életminőségén egy megfelelő gyógyszer vagy gyógymód rendszeres használata, azonban mégis kevés szó esik a gyógyszerfüggőségről. Úgy találták, hogy ez leginkább a nőket és az időseket veszélyezteti, de genetikai hajlam, személyes traumák és egyéb meglévő hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában.

Általában az addikció úgy alakul ki, hogy nem rendeltetésszerűen szedik az orvos által felírt pirulákat. Többet, esetleg hosszabb ideig, mert idővel a hatásfok gyengül, hiszen hozzászokik ehhez is a szervezetünk. Valamint a túl nagy adag szedése akár erőteljesebb mellékhatásokat is eredményezhet, később pedig már maga az elvonási tünet okoz kellemetlen tüneteket.

Persze ne gondoljuk, hogy csak receptre kapható, erős gyógyszerek okozhatnak függőséget. A recept nélkül kapható nyugtatóknál, altatóknál és fájdalomcsillapítóknál is kialakulhat az addikció. A benzodiazepinek főként nyugtatóként és altatóként ismertek, jól oldják a stresszt és a légszomjat, viszont megvonásukkor alvászavar és még erőteljesebb stressz érzése jelenik meg.

A fájdalomcsillapítók közül általában az opioidok családjához tartozók váltanak ki függőséget. Ezeket általában daganatos és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek írják ki erős fájdalmakra.

A következő talán furcsán hangozhat, de a hashajtók is vezethetnek függőséghez. Elsősorban evészavarral küzdők körében szokott ez előfordulni, például annál, aki bulímiával, vagy anorexiával küzd. Persze idősek körében is előfordulhat, az esetek többségében székrekedés miatt kezdik el szedni, azonban mivel úgy látják, ez segít, rendszeresen szedik, ami később a belek lelassulásával és a sav-bázis egyensúly felborulásával járhat.

Érdemes fokozottan odafigyelni milyen és mennyi gyógyszert szedünk, valamint szigorúan betartani az orvos által előírt mennyiségeket.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.