Menü

Ártalmatlan gyógyszerek vagy legális függőség receptre?

Sajnos kevés szó esik arról, hogy egyre több gyógyszert szedünk és egyre inkább rájuk támaszkodunk. Sajnos amikor függőségről beszélünk, általában csak a kábítószer, alkohol és nikotin függőségre gondolunk, azonban ennél sokkal közelebb, akár a konyhafiókunkban is találhatunk függőséget kialakító szereket. Manapság egy kisebb megfázás, vagy kellemetlen fejfájás esetén is azonnal a gyógyszeres fiókhoz nyúlunk, ami önmagában nem veszélyes, de érdemes odafigyelni mit és milyen rendszerességgel szedünk.

Bár aki krónikus betegségben szenved, annak sokat javíthat az életminőségén egy megfelelő gyógyszer vagy gyógymód rendszeres használata, azonban mégis kevés szó esik a gyógyszerfüggőségről. Úgy találták, hogy ez leginkább a nőket és az időseket veszélyezteti, de genetikai hajlam, személyes traumák és egyéb meglévő hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában.

Általában az addikció úgy alakul ki, hogy nem rendeltetésszerűen szedik az orvos által felírt pirulákat. Többet, esetleg hosszabb ideig, mert idővel a hatásfok gyengül, hiszen hozzászokik ehhez is a szervezetünk. Valamint a túl nagy adag szedése akár erőteljesebb mellékhatásokat is eredményezhet, később pedig már maga az elvonási tünet okoz kellemetlen tüneteket.

Persze ne gondoljuk, hogy csak receptre kapható, erős gyógyszerek okozhatnak függőséget. A recept nélkül kapható nyugtatóknál, altatóknál és fájdalomcsillapítóknál is kialakulhat az addikció. A benzodiazepinek főként nyugtatóként és altatóként ismertek, jól oldják a stresszt és a légszomjat, viszont megvonásukkor alvászavar és még erőteljesebb stressz érzése jelenik meg.

A fájdalomcsillapítók közül általában az opioidok családjához tartozók váltanak ki függőséget. Ezeket általában daganatos és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek írják ki erős fájdalmakra.

A következő talán furcsán hangozhat, de a hashajtók is vezethetnek függőséghez. Elsősorban evészavarral küzdők körében szokott ez előfordulni, például annál, aki bulímiával, vagy anorexiával küzd. Persze idősek körében is előfordulhat, az esetek többségében székrekedés miatt kezdik el szedni, azonban mivel úgy látják, ez segít, rendszeresen szedik, ami később a belek lelassulásával és a sav-bázis egyensúly felborulásával járhat.

Érdemes fokozottan odafigyelni milyen és mennyi gyógyszert szedünk, valamint szigorúan betartani az orvos által előírt mennyiségeket.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?