Ellenállhatatlan áfonyás édességek
- Dátum: 2021.05.26., 01:10
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- áfonya, desszert, édesség, konyha, sütemény, sütés
Az áfonya igazi csodabogyó, ami magában is remek nassolnivaló, de tökéletes kiegészítője lehet különféle desszerteknek - a krémes süteményektől muffinokon át pohárkrémekig. Nem utolsósorban pedig szuperegészséges, és mostanra már szerencsére egyre több helyen kapható, de július elejétől augusztus végéig magad is szedheted!
ÁFONYÁS-KÓKUSZOS PITE

HOZZÁVALÓK
Hozzávalók egy 18x28 cm-es tepsihez:
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
2 tojássárga
A töltelékhez:
7 evőkanál málnalekvár
15 dkg kékáfonya
3 tojásfehérje
10 dkg cukor
15 dkg kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A tésztához egy tálban összedolgozzuk a vajat, a lisztet, a cukor, a tojássárgákat és 2 evőkanál jéghideg vizet. Az összegyúrt laza tésztát a sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk, megkenjük a lekvárral és megszórjuk friss áfonyával.
A sütemény tetejére a tojásfehérjét kemény habbá verjük, amikor már kifehéredett és kemény, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, amikor már fényes a hab, óvatosan összeforgatjuk a kókuszreszelékkel. Ezt a kókuszos habos simítjuk a sütemény tetejére.
175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU

HOZZÁVALÓK
25dl tej
2dkg friss élesztő
2ek kristálycukor
35dkg liszt
1csip só
5dkg vaj
1db tojássárgája
20dkg túró
1db citrom
10dkg kristálycukor
2db tojás
1tasak vaníliás cukor
10dkg áfonya
ELKÉSZÍTÉS
A tejet meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.A tálba szitáljuk a lisztet, és megolvasztjuk a vajat. Az élesztős tejet a lisztre öntjük, megsózzuk, és miközben összegyúrjuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A simára gyúrt tésztát letakarva kelesztjük legalább 30 percig, meleg helyen.
A töltelék hozzávalóit az áfonya kivételével alaposan kikeverjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik a közepére 1 ek tölteléket halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az áfonyát. A sarkokat felcsippentve és összenyomva batyukat formázunk belőlük, és lekenjük azokat a villával elhabart tojássárgájával. Még 15 percig kelesztjük a tepsiben, és a 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
MÁKOS COBBLER BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

HOZZÁVALÓK
1db kezeletlen narancs
40dkg málna
40dkg áfonya
0.75tk őrölt fahéj
2ek étkezési keményítő
6dkg barna cukor
3dkg darált mák
1csom sütőpor
0.25tk só
5dkg barna cukor
1csom vaníliás cukor
17dkg liszt
5dkg hideg vaj
1.5dl habtejszín
ELKÉSZÍTÉS
A forró vízzel lemosott narancsról lereszelünk 1 tk héjat. Az átválogatott málnát és a leöblített áfonyát összekeverjük a narancshéjjal és 8 ek frissen facsart narancslével, a fahéjjal, a keményítővel és a cukorral.
A tésztához a mákot összeforgatjuk a sütőporral, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, beledolgozzuk a tejszínt, és morzsalékosra gyúrjuk.
A gyümölcsös keveréket elosztjuk 4-6 db 12 cm átmérőjű, 4 cm magas tűzálló formában, majd a tetejére morzsoljuk a mákos tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Szerző: Udvari Fanni
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.