Menü

Ellenállhatatlan áfonyás édességek

Az áfonya igazi csodabogyó, ami magában is remek nassolnivaló, de tökéletes kiegészítője lehet különféle desszerteknek - a krémes süteményektől muffinokon át pohárkrémekig. Nem utolsósorban pedig szuperegészséges, és mostanra már szerencsére egyre több helyen kapható, de július elejétől augusztus végéig magad is szedheted!

ÁFONYÁS-KÓKUSZOS PITE

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók egy 18x28 cm-es tepsihez:

A tésztához:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

5 dkg cukor

2 tojássárga

A töltelékhez:

7 evőkanál málnalekvár

15 dkg kékáfonya

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

15 dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tésztához egy tálban összedolgozzuk a vajat, a lisztet, a cukor, a tojássárgákat és 2 evőkanál jéghideg vizet. Az összegyúrt laza tésztát a sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk, megkenjük a lekvárral és megszórjuk friss áfonyával.

A sütemény tetejére a tojásfehérjét kemény habbá verjük, amikor már kifehéredett és kemény, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, amikor már fényes a hab, óvatosan összeforgatjuk a kókuszreszelékkel. Ezt a kókuszos habos simítjuk a sütemény tetejére.

175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU

HOZZÁVALÓK

25dl tej

2dkg friss élesztő

2ek kristálycukor

35dkg liszt

1csip só

5dkg vaj

1db tojássárgája

20dkg túró

1db citrom

10dkg kristálycukor

2db tojás

1tasak vaníliás cukor

10dkg áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A tejet meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.A tálba szitáljuk a lisztet, és megolvasztjuk a vajat. Az élesztős tejet a lisztre öntjük, megsózzuk, és miközben összegyúrjuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A simára gyúrt tésztát letakarva kelesztjük legalább 30 percig, meleg helyen.

A töltelék hozzávalóit az áfonya kivételével alaposan kikeverjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik a közepére 1 ek tölteléket halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az áfonyát. A sarkokat felcsippentve és összenyomva batyukat formázunk belőlük, és lekenjük azokat a villával elhabart tojássárgájával. Még 15 percig kelesztjük a tepsiben, és a 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

MÁKOS COBBLER BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

HOZZÁVALÓK

1db kezeletlen narancs

40dkg málna

40dkg áfonya

0.75tk őrölt fahéj

2ek étkezési keményítő

6dkg barna cukor

3dkg darált mák

1csom sütőpor

0.25tk só

5dkg barna cukor

1csom vaníliás cukor

17dkg liszt

5dkg hideg vaj

1.5dl habtejszín

ELKÉSZÍTÉS

A forró vízzel lemosott narancsról lereszelünk 1 tk héjat. Az átválogatott málnát és a leöblített áfonyát összekeverjük a narancshéjjal és 8 ek frissen facsart narancslével, a fahéjjal, a keményítővel és a cukorral.

A tésztához a mákot összeforgatjuk a sütőporral, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, beledolgozzuk a tejszínt, és morzsalékosra gyúrjuk.

A gyümölcsös keveréket elosztjuk 4-6 db 12 cm átmérőjű, 4 cm magas tűzálló formában, majd a tetejére morzsoljuk a mákos tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani