Menü

Ellenállhatatlan áfonyás édességek

Az áfonya igazi csodabogyó, ami magában is remek nassolnivaló, de tökéletes kiegészítője lehet különféle desszerteknek - a krémes süteményektől muffinokon át pohárkrémekig. Nem utolsósorban pedig szuperegészséges, és mostanra már szerencsére egyre több helyen kapható, de július elejétől augusztus végéig magad is szedheted!

ÁFONYÁS-KÓKUSZOS PITE

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók egy 18x28 cm-es tepsihez:

A tésztához:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

5 dkg cukor

2 tojássárga

A töltelékhez:

7 evőkanál málnalekvár

15 dkg kékáfonya

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

15 dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tésztához egy tálban összedolgozzuk a vajat, a lisztet, a cukor, a tojássárgákat és 2 evőkanál jéghideg vizet. Az összegyúrt laza tésztát a sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk, megkenjük a lekvárral és megszórjuk friss áfonyával.

A sütemény tetejére a tojásfehérjét kemény habbá verjük, amikor már kifehéredett és kemény, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, amikor már fényes a hab, óvatosan összeforgatjuk a kókuszreszelékkel. Ezt a kókuszos habos simítjuk a sütemény tetejére.

175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU

HOZZÁVALÓK

25dl tej

2dkg friss élesztő

2ek kristálycukor

35dkg liszt

1csip só

5dkg vaj

1db tojássárgája

20dkg túró

1db citrom

10dkg kristálycukor

2db tojás

1tasak vaníliás cukor

10dkg áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A tejet meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.A tálba szitáljuk a lisztet, és megolvasztjuk a vajat. Az élesztős tejet a lisztre öntjük, megsózzuk, és miközben összegyúrjuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A simára gyúrt tésztát letakarva kelesztjük legalább 30 percig, meleg helyen.

A töltelék hozzávalóit az áfonya kivételével alaposan kikeverjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik a közepére 1 ek tölteléket halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az áfonyát. A sarkokat felcsippentve és összenyomva batyukat formázunk belőlük, és lekenjük azokat a villával elhabart tojássárgájával. Még 15 percig kelesztjük a tepsiben, és a 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

MÁKOS COBBLER BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

HOZZÁVALÓK

1db kezeletlen narancs

40dkg málna

40dkg áfonya

0.75tk őrölt fahéj

2ek étkezési keményítő

6dkg barna cukor

3dkg darált mák

1csom sütőpor

0.25tk só

5dkg barna cukor

1csom vaníliás cukor

17dkg liszt

5dkg hideg vaj

1.5dl habtejszín

ELKÉSZÍTÉS

A forró vízzel lemosott narancsról lereszelünk 1 tk héjat. Az átválogatott málnát és a leöblített áfonyát összekeverjük a narancshéjjal és 8 ek frissen facsart narancslével, a fahéjjal, a keményítővel és a cukorral.

A tésztához a mákot összeforgatjuk a sütőporral, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, beledolgozzuk a tejszínt, és morzsalékosra gyúrjuk.

A gyümölcsös keveréket elosztjuk 4-6 db 12 cm átmérőjű, 4 cm magas tűzálló formában, majd a tetejére morzsoljuk a mákos tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Szerző: Udvari Fanni

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.