Mi az a peszkateriánus étrend?
- Dátum: 2021.06.16., 20:54
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- állati fehérje, béldaganat, divatdiéta, egészséges, életmód, étel, étrend, gyümölcs, hal, halfajta, hazai, hús, húsimádó, növényi eredetű, ólomszennyezettség., omega-3, peszkateriánus, tejtermék, tenger gyümölcsei, tojás, vegetariánus, zöldség, zsírsavbevitel
Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó. Aki nem szeretne lemondani az állati fehérjéről, de mégsem sorolja magát húsimádónak, neki talán érdemes lesz olvasnia a peszkateriánus étrendről.
Lehet, hogy hallani hallottuk már a peszkateriánus szót, talán sejtjük is, milyen fajta diétát jelenthet. Aki a vegetáriánus irányzatból indul ki, jó nyomon jár.
A peszkateriánusok olyan vegetáriánus embereket jelentenek, akik halat és a tenger gyümölcseit fogyasztják, de más húsfélét (csirke, sertés stb.) nem. A peszkateriánusok a halon és tengergyümölcsein kívül tejtermékeket és tojást is fogyasztanak

A vörös- és a fehérhúsokat elkerülik, de a tojás és a tejtermékek nem tiltólistások.
Ez a fajta életmód egy egészséges, de fogalmazzunk úgy, hogy valamivel "rugalmasabb" étrend, mint amit a vegetariánusok követnek, természetesen itt is megvannak a szabályok.
A peszkateriánius étrend esetében a menü leginkább növényi eredetű, de fogyasztanak állati eredetű fehérjét is, mely ebben az esetben halakból és a tenger gyümölcseiből áll.
Ez is nevezhető egészséges étrendnek, mert bizonyítottan számos előnye van, mint általában azoknak az irányzatoknak, mely bővelkedik zöldségben, húsokban, gyümölcsökben, ugyanis csökkentik a béldaganatok kialakulásának rizikóját, a magas omega-3 zsírsavbevitel pedig jótékony hatású a szervezetre nézve.
A halak ólomszennyezettségére vonatkozóan annyit tudunk tanácsolni, hogy elsősorban hazai fajtákat részesítünk előnyben, váltogassuk a halfajtákat.

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus étrendet tartók, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán és még sorolhatnám a különféle étrendeket, diétákat, a sor végére a fruitáriánust hagytam, ők azok, akik kizárólag gyümölcsöket, illetve gyümölcsleveket fogyasztanak. Ha jobban belegondolok, akkor ezek után a peszkateriánus étrend nem is tűnik furcsának vagy szigorúnak számomra.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.