Menü

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó. Aki nem szeretne lemondani az állati fehérjéről, de mégsem sorolja magát húsimádónak, neki talán érdemes lesz olvasnia a peszkateriánus étrendről.

Lehet, hogy hallani hallottuk már a peszkateriánus szót, talán sejtjük is, milyen fajta diétát jelenthet. Aki a vegetáriánus irányzatból indul ki, jó nyomon jár.

A peszkateriánusok olyan vegetáriánus embereket jelentenek, akik halat és a tenger gyümölcseit fogyasztják, de más húsfélét (csirke, sertés stb.) nem. A peszkateriánusok a halon és tengergyümölcsein kívül tejtermékeket és tojást is fogyasztanak

A vörös- és a fehérhúsokat elkerülik, de a tojás és a tejtermékek nem tiltólistások.

Ez a fajta életmód egy egészséges, de fogalmazzunk úgy, hogy valamivel "rugalmasabb" étrend, mint amit a vegetariánusok követnek, természetesen itt is megvannak a szabályok.

A peszkateriánius étrend esetében a menü leginkább növényi eredetű, de fogyasztanak állati eredetű fehérjét is, mely ebben az esetben halakból és a tenger gyümölcseiből áll.

Ez is nevezhető egészséges étrendnek, mert bizonyítottan számos előnye van, mint általában azoknak az irányzatoknak, mely bővelkedik zöldségben, húsokban, gyümölcsökben, ugyanis csökkentik a béldaganatok kialakulásának rizikóját, a magas omega-3 zsírsavbevitel pedig jótékony hatású a szervezetre nézve.

A halak ólomszennyezettségére vonatkozóan annyit tudunk tanácsolni, hogy elsősorban hazai fajtákat részesítünk előnyben, váltogassuk a halfajtákat.

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus étrendet tartók, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán és még sorolhatnám a különféle étrendeket, diétákat, a sor végére a fruitáriánust hagytam, ők azok, akik kizárólag gyümölcsöket, illetve gyümölcsleveket fogyasztanak. Ha jobban belegondolok, akkor ezek után a peszkateriánus étrend nem is tűnik furcsának vagy szigorúnak számomra.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?