Menü

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó. Aki nem szeretne lemondani az állati fehérjéről, de mégsem sorolja magát húsimádónak, neki talán érdemes lesz olvasnia a peszkateriánus étrendről.

Lehet, hogy hallani hallottuk már a peszkateriánus szót, talán sejtjük is, milyen fajta diétát jelenthet. Aki a vegetáriánus irányzatból indul ki, jó nyomon jár.

A peszkateriánusok olyan vegetáriánus embereket jelentenek, akik halat és a tenger gyümölcseit fogyasztják, de más húsfélét (csirke, sertés stb.) nem. A peszkateriánusok a halon és tengergyümölcsein kívül tejtermékeket és tojást is fogyasztanak

A vörös- és a fehérhúsokat elkerülik, de a tojás és a tejtermékek nem tiltólistások.

Ez a fajta életmód egy egészséges, de fogalmazzunk úgy, hogy valamivel "rugalmasabb" étrend, mint amit a vegetariánusok követnek, természetesen itt is megvannak a szabályok.

A peszkateriánius étrend esetében a menü leginkább növényi eredetű, de fogyasztanak állati eredetű fehérjét is, mely ebben az esetben halakból és a tenger gyümölcseiből áll.

Ez is nevezhető egészséges étrendnek, mert bizonyítottan számos előnye van, mint általában azoknak az irányzatoknak, mely bővelkedik zöldségben, húsokban, gyümölcsökben, ugyanis csökkentik a béldaganatok kialakulásának rizikóját, a magas omega-3 zsírsavbevitel pedig jótékony hatású a szervezetre nézve.

A halak ólomszennyezettségére vonatkozóan annyit tudunk tanácsolni, hogy elsősorban hazai fajtákat részesítünk előnyben, váltogassuk a halfajtákat.

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus étrendet tartók, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán és még sorolhatnám a különféle étrendeket, diétákat, a sor végére a fruitáriánust hagytam, ők azok, akik kizárólag gyümölcsöket, illetve gyümölcsleveket fogyasztanak. Ha jobban belegondolok, akkor ezek után a peszkateriánus étrend nem is tűnik furcsának vagy szigorúnak számomra.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.