Menü

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Aki sportolt már életében az tapasztalhatta, milyen mikor izomgörcs lép fel, esetleg hányás, zavartság, izomgyengeség kíséretében. Ezeket a tüneteket leggyakrabban a szervezetünk elektrolit egyensúlyának felborulása okozza. Szervezetünk hőt termel, amit verejtékkel ad le.

Az elektrolit egyensúly akkor bomlik meg, ha nem pótoljuk megfelelően az izzadsággal elveszített létfontosságú ásványi anyagokat.

A futók többsége nyári melegben sótabletta segítségével, vagy más úton pótolják az elveszített ásványi anyagokat, de nemcsak a futók, bármely más fizikai munkát, más testmozgást végzőknek is gondoskodniuk kell az elektrolit pótlásról, mert szervezetből távoznak az izzadtsággal az ásványi anyagok, elektrolitok is.

Elektrolit például a só, a magnézium, a kalcium vagy a kálium. Ha sporttevékenység után csak vizet iszunk, nem pótoljuk, amit elvesztettünk és máris borul az egyensúly.

A hidratációra, a vízpótlásra is óriási szükség van, de a sóbevitel is fontos, ugyanis a szervezetünk sokkal nehezebben hidratálódik, ha nem kap elegendő elektrolitot.

A só (nátrium) az egyik legfontosabb elektrolit, ételekkel és italokkal is lehet pótolni, de a legegyszerűbb módszer sótabletta formájában bevenni.

A sótablettát a futók a nagy nyári melegben szokták alkalmazni, vagy hosszabb, kimerítő edzés esetén. Egy egyórás könnyebb sporttevékenység alkalmával el lehet tekinteni a sópótlásról, de ha félmaraton fut valaki 35 fokban, akkor bizony óránként pótolni kell az elektrolitot, mert a szervezetnek igénye lesz rá, azonban leginkább félmaratoni, maratoni vagy annál hosszabb távokon javasolják a sótablettát, izotóniás italokat.

A sótablettát sem szabad túladagolni, az előírt mennyiséget túllépve gyomorproblémákkal kell megküzdjünk, ami épp nem hiányzik mondjuk egy futóversenyen.

Én magam óránként szoktam egy sótablettát bevenni extrém nyári melegben, vagy 15 km feletti táv teljesítésekor, illetve intenzív edzések esetén. A sótabletta tartalmazza a sportolók számára kulcsfontosságú elektrolitokat a hatékony hidratáció és regeneráció érdekében.

A sóvesztést meg lehet állapítani könnyen, elég az edzés után ránézni a futóruhánkra, sapkánkra, lehet látni, hogy rászáradt a kicsapódott só, de az is jele lehet, ha edzés után a sós mogyorót, sós ételeket kezdjük el kívánni.

Természetesen mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy melyik terméket milyen adagolásban kell szednie, mely sporttevékenységnél és milyen hőmérsékleti tényezőknél, hogy a sóháztartása egyensúlyban maradhasson.

Tavaszi méregtelenítés: Hogyan tisztítsuk meg a testünket és a lelkünket?

A tavaszi méregtelenítés remek alkalom arra, hogy testileg és lelkileg is felfrissüljünk. A tél után, amikor hajlamosak vagyunk több nehéz ételt enni és kevesebb időt tölteni a szabadban, itt az ideje, hogy egy kis figyelmet fordítsunk a méregtelenítésre

A hegymászás művészete, avagy hegyek és élmények

Hegymászókat interjúvolni mindig érdekes és izgalmas lehetőség, hiszen ezek az emberek rendkívüli teljesítményeket érnek el. Kíváncsi voltam, hogyan alakul ki ez a szenvedély, milyen a hegymászók élete, mi motiválja őket, milyen élményeik és kihívásaik vannak. Kontár Nándor és Kepsta Viktor hegymászókkal beszélgettem.

A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.

Hogyan építsünk hatékony edzésrutint otthon?

Hogyan kezdjünk el edzeni anélkül, hogy drága bérletet kellene venni vagy edzőterembe járnunk? Aki az otthoni edzésre szavaz, nekik hasznos dolgokat hozunk mai cikkünkben.

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.