Menü

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Aki sportolt már életében az tapasztalhatta, milyen mikor izomgörcs lép fel, esetleg hányás, zavartság, izomgyengeség kíséretében. Ezeket a tüneteket leggyakrabban a szervezetünk elektrolit egyensúlyának felborulása okozza. Szervezetünk hőt termel, amit verejtékkel ad le.

Az elektrolit egyensúly akkor bomlik meg, ha nem pótoljuk megfelelően az izzadsággal elveszített létfontosságú ásványi anyagokat.

A futók többsége nyári melegben sótabletta segítségével, vagy más úton pótolják az elveszített ásványi anyagokat, de nemcsak a futók, bármely más fizikai munkát, más testmozgást végzőknek is gondoskodniuk kell az elektrolit pótlásról, mert szervezetből távoznak az izzadtsággal az ásványi anyagok, elektrolitok is.

Elektrolit például a só, a magnézium, a kalcium vagy a kálium. Ha sporttevékenység után csak vizet iszunk, nem pótoljuk, amit elvesztettünk és máris borul az egyensúly.

A hidratációra, a vízpótlásra is óriási szükség van, de a sóbevitel is fontos, ugyanis a szervezetünk sokkal nehezebben hidratálódik, ha nem kap elegendő elektrolitot.

A só (nátrium) az egyik legfontosabb elektrolit, ételekkel és italokkal is lehet pótolni, de a legegyszerűbb módszer sótabletta formájában bevenni.

A sótablettát a futók a nagy nyári melegben szokták alkalmazni, vagy hosszabb, kimerítő edzés esetén. Egy egyórás könnyebb sporttevékenység alkalmával el lehet tekinteni a sópótlásról, de ha félmaraton fut valaki 35 fokban, akkor bizony óránként pótolni kell az elektrolitot, mert a szervezetnek igénye lesz rá, azonban leginkább félmaratoni, maratoni vagy annál hosszabb távokon javasolják a sótablettát, izotóniás italokat.

A sótablettát sem szabad túladagolni, az előírt mennyiséget túllépve gyomorproblémákkal kell megküzdjünk, ami épp nem hiányzik mondjuk egy futóversenyen.

Én magam óránként szoktam egy sótablettát bevenni extrém nyári melegben, vagy 15 km feletti táv teljesítésekor, illetve intenzív edzések esetén. A sótabletta tartalmazza a sportolók számára kulcsfontosságú elektrolitokat a hatékony hidratáció és regeneráció érdekében.

A sóvesztést meg lehet állapítani könnyen, elég az edzés után ránézni a futóruhánkra, sapkánkra, lehet látni, hogy rászáradt a kicsapódott só, de az is jele lehet, ha edzés után a sós mogyorót, sós ételeket kezdjük el kívánni.

Természetesen mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy melyik terméket milyen adagolásban kell szednie, mely sporttevékenységnél és milyen hőmérsékleti tényezőknél, hogy a sóháztartása egyensúlyban maradhasson.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!