Menü

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

A ricinusolajat főleg az Afrikában és Indiában őshonos növény terméséből préseléssel nyerik. A ricinusolaj sűrű, jellegzetes illatú, kellemetlen ízű, halványsárga, csaknem színtelen olaj, amelynek külsőleg sokrétű alkalmazási módja van.

Évszázadok óta jóbarátja a gyógyításban az emberiségnek külsőleg, belsőleg egyaránt. A ricinusolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és hashajtó hatással rendelkezik, de számos más egészségügyi előnye is van. A ricinusolaj nagy mennyiségben tartalmaz ricinolsavat, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. Elsőre talán mindenkinek az jut eszébe róla, hogy a alkalmanként székrekedés kezelésére alkalmazzák, azonban mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így nagyon hasznos azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek, ezért érdemes elszakadni a hashajtó hatástól, s megismerni az olaj sokoldalúságát.

A ricinusolaj remekül csillapítja a fájdalmat, lokálisan is használják, az ízületi gyulladáson kívül aranyérre is javasolt.

A szépségipar megfigyelte, hogy ez az olaj csökkenti a ráncok mélységét és késlelteti az öregedést, így a szépségápolásban is hasznát veszik.

Ha hetente egy-két alkalommal bekenjük vékonyan az arcunkat, s hagyjuk 20 percig hatni, akkor kiváló ránctalanító pakolást kapunk.

Pikkelysömör vagy az ekcéma esetén is jó eredményeket érhetünk el a kezelésben, az érintett területet kell vékonyan megkenni az olajjal.

Csúnya sebhelyek, ritka szemöldök vagy száraz hajvégek esetén is érdemes kipróbálni a ricinusolajat, de ritkuló szempillára, fénytelen szemöldökre, bőrproblémákra, hajhullásra vagy gyenge, töredező körmökre is megoldás!

Mivel a ricinusolaj képes bejutni a haj legmélyebb rétegeibe is, ott még hatékonyabban tudja kifejti jótékony hatásait: erősíti a hajszálakat, helyrehozza az igénybe vett hajat, a hajszálak puhábbak és csillogóbbak lesznek, serkenti a hajnövekedést, segít hajhullás esetén, védi a fejbőrt, hatékony viszkető fejbőrre.

Mivel eddig nagyrészt tényleg a hashajtó hatása miatt ismertük, most ideje más szemszögből nézni és kipróbálni ezt az olajat. Még ma szerezzük be a patikából!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.