Menü

Miből látni, hogy valaki dehidratált?

A kánikula kellős közepén járunk és talán semmikor nem igényel nagyobb körültekintést a folyadékbevitel, mint ezekben a hetekben, hónapokban. A vízfogyasztás fontossága nem elbagatellizálható dolog. Természetesen az év minden hónapjában fontos a hidratáció, de nyáron különösen lényeges. Ha bizonyos tünetek jelentkeznek, akkor nem ittunk eleget és már dehidratáltak vagyunk.

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőbb jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött. Bármitől lehet szárazabb a bőrünk, de a kevés folyadék az egyik leggyakoribb ok.

Ha nem iszunk eleget, szájszárazság is kialakulhat, mely elég kellemetlen állapot.

Alapszabály, hogy soha nem szabad megvárni, amíg szomjasak leszünk, mert akkor már késő, inkább félóránként kortyolni kell, legjobb erre a célra mellénk készített vizespalack, melyen nyomon követhetjük, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk aznap.

Testünk nagy része víz, az ízületek, porcok egészségéhez szükséges, hiszen azok nagy százalékban vizet tartalmaznak, ennek hiányában a porckopás, ízületi problémák jelentkezése gyakori, hiszen nem gondoskodunk a kenőanyag utánpótlásáról.

A dehidratáció együtt tud járni egyfajta állandó fáradtságérzéssel. Az agyműködéshez elengedhetetlen a víz, szellemileg sem mindegy, mennyi folyadékot ittunk már meg aznap, arról nem is beszélve, hogy a dehidratációtól álmosak leszünk és ha álmosak vagyunk, nem tudunk tanulni, dolgozni, koncentrálni.

A fentiekből kiderül, hogy a dehidratáltság leggyakoribb tünetei a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság, de arról még nem esett szó, hogy a kevés folyadékbevitel okozhat folyamatos székrekedést, de vesebetegségeket is.

Aki sportol, arra nézve a fenti sorok és tanácsok szinte kötelezőek, hiszen a verejtékkel fontos ásványi anyagok is távoznak, ezért például egy nyári futás alkalmával nemcsak a folyadékot, de az elektrolitokat, sót is pótolni kell.

A dehidratáció leggyakoribb tünetei összefoglalva a szomjúság, száraz száj, fejfájás, koncentrációzavar, fáradtság, gyengeség, szédülés, sötét színű vizelet, száraz, viszkető bőr, kirepedezett ajkak, súlycsökkenés.

Amennyiben hosszú ideig nem jut elegendő folyadékhoz a szervezetünk, akkor akár ki is száradhat a testünk, ami már komoly veszélyeket rejt magában, ezt soha nem szabad megvárni.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.