Menü

Jéghideg kávés finomságok nyárra

Milyen jólesik olykor egy kávézó teraszán meginni egy jó kávét vagy cappuccinót. A kávé szerencsére nem csak egy téli ital, hanem a rekkenő hőségben is fogyasztható egy finom vanília fagyival és jéggel. Azonban a kávé forradalma nem áll meg a jegeskávénál, ma már mindenféle ízesítésben fogyaszthatjuk.

Sokan kávéval indítják a reggelüket még nyáron is, hiszen koffein tartalma miatt kellő lendületet tud adni a nap elkezdéséhez, azonban mégis érdemes lehet elkerülni a forró kávé fogyasztását a nyári hőség ideje alatt. Ha mégis igényli a szervezeted a koffeint, akkor készíts jeges finomságot! Ha unod a sima jegeskávét, akkor próbáld ki az alábbi finomságokat.

A jegeskávé matcha teával igazi ízélményt nyújt. A matcha tea japán nemzeti itala, ráadásul ebben is megtalálható a koffein és más egyéb ásványianyag is. A matcha teás kávé is reneszánszát éli, több kávézó lánc kínálatában is megtalálható. Mi most otthon is elkészíthetjük kedvezőbb áron. Nem kell hozzá más, mint egy kiskanál instant kávé, ízlés szerint cukor, egy kiskanál matcha teapor, 2,5 dl hideg tej, 2 kiskanál forróvíz, egy kevés jégkocka, illetve ízlés szerint fűszerek vagy vaníliás cukor. Elsőként a forró vízzel feloldjuk a teaport, a kávét és a cukrot, majd ezt felöntjük a hideg tejjel és jégkockákkal és a végén ízlés szerint díszíthetjük, ízesíthetjük.

A Dalgona kávé szintén népszerű mostanában, sokan luxusitalnak titulálják, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is. A Dalgona kávét instant kávéporból készítik és akár 3 perc alatt elkészíthető, vendégek fogadására is kiváló ital. Szükség lesz 4 evőkanál instant kávéra, ugyanennyi cukorra (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető) és szintén ugyanennyi forró vízre. Egy tálba öntjük, majd habverővel kemény habot készítünk a masszából, kiöntünk egy pohárba hideg tejet (növényi tejekkel is isteni) és ráhelyezzük a kávés habot. Mézzel, kakaóval vagy fahéjjal is ízesíthető.

Ha inkább híresebb kávézó lánc termékeit kívánjuk meg, akkor készíthetünk Starbucks ihlette White iced mocha-t is. A kávé elkészítéséhez kell: 4 evőkanál instant kávé, ízlés szerint fehér csoki (lehetőleg jobb minőségű), 2-3 dl hideg magas zsírtartalmú tej, tejszínhab, ízlés szerint cukor. Felmelegítjük a tejet és felolvasztjuk benne a fehércsokoládét. Meleg vízzel keverjük el a kávéport és keverjük össze a tejes fehércsokival. Ezek után ízesíthetjük tejszínhabbal, sima és vaníliás cukorral egyaránt. Tehetünk bele jeget, illetve a csokoládét a kávéban is felolvaszthatjuk, hogy utána hideg tejet öntsünk hozzá.

Kóstold meg mindet!

Nagypál Anna

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!