Jéghideg kávés finomságok nyárra
- Dátum: 2021.06.26., 14:58
- Nagypál Bíborka Anna
- képek: pexels.com
- csokoládé, cukor, édesség, hőség, jegeskávé, kávé, matcha, nyár, tea
Milyen jólesik olykor egy kávézó teraszán meginni egy jó kávét vagy cappuccinót. A kávé szerencsére nem csak egy téli ital, hanem a rekkenő hőségben is fogyasztható egy finom vanília fagyival és jéggel. Azonban a kávé forradalma nem áll meg a jegeskávénál, ma már mindenféle ízesítésben fogyaszthatjuk.
Sokan kávéval indítják a reggelüket még nyáron is, hiszen koffein tartalma miatt kellő lendületet tud adni a nap elkezdéséhez, azonban mégis érdemes lehet elkerülni a forró kávé fogyasztását a nyári hőség ideje alatt. Ha mégis igényli a szervezeted a koffeint, akkor készíts jeges finomságot! Ha unod a sima jegeskávét, akkor próbáld ki az alábbi finomságokat.
A jegeskávé matcha teával igazi ízélményt nyújt. A matcha tea japán nemzeti itala, ráadásul ebben is megtalálható a koffein és más egyéb ásványianyag is. A matcha teás kávé is reneszánszát éli, több kávézó lánc kínálatában is megtalálható. Mi most otthon is elkészíthetjük kedvezőbb áron. Nem kell hozzá más, mint egy kiskanál instant kávé, ízlés szerint cukor, egy kiskanál matcha teapor, 2,5 dl hideg tej, 2 kiskanál forróvíz, egy kevés jégkocka, illetve ízlés szerint fűszerek vagy vaníliás cukor. Elsőként a forró vízzel feloldjuk a teaport, a kávét és a cukrot, majd ezt felöntjük a hideg tejjel és jégkockákkal és a végén ízlés szerint díszíthetjük, ízesíthetjük.
A Dalgona kávé szintén népszerű mostanában, sokan luxusitalnak titulálják, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is. A Dalgona kávét instant kávéporból készítik és akár 3 perc alatt elkészíthető, vendégek fogadására is kiváló ital. Szükség lesz 4 evőkanál instant kávéra, ugyanennyi cukorra (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető) és szintén ugyanennyi forró vízre. Egy tálba öntjük, majd habverővel kemény habot készítünk a masszából, kiöntünk egy pohárba hideg tejet (növényi tejekkel is isteni) és ráhelyezzük a kávés habot. Mézzel, kakaóval vagy fahéjjal is ízesíthető.
Ha inkább híresebb kávézó lánc termékeit kívánjuk meg, akkor készíthetünk Starbucks ihlette White iced mocha-t is. A kávé elkészítéséhez kell: 4 evőkanál instant kávé, ízlés szerint fehér csoki (lehetőleg jobb minőségű), 2-3 dl hideg magas zsírtartalmú tej, tejszínhab, ízlés szerint cukor. Felmelegítjük a tejet és felolvasztjuk benne a fehércsokoládét. Meleg vízzel keverjük el a kávéport és keverjük össze a tejes fehércsokival. Ezek után ízesíthetjük tejszínhabbal, sima és vaníliás cukorral egyaránt. Tehetünk bele jeget, illetve a csokoládét a kávéban is felolvaszthatjuk, hogy utána hideg tejet öntsünk hozzá.
Kóstold meg mindet!
Nagypál Anna
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.