Menü

Jéghideg kávés finomságok nyárra

Milyen jólesik olykor egy kávézó teraszán meginni egy jó kávét vagy cappuccinót. A kávé szerencsére nem csak egy téli ital, hanem a rekkenő hőségben is fogyasztható egy finom vanília fagyival és jéggel. Azonban a kávé forradalma nem áll meg a jegeskávénál, ma már mindenféle ízesítésben fogyaszthatjuk.

Sokan kávéval indítják a reggelüket még nyáron is, hiszen koffein tartalma miatt kellő lendületet tud adni a nap elkezdéséhez, azonban mégis érdemes lehet elkerülni a forró kávé fogyasztását a nyári hőség ideje alatt. Ha mégis igényli a szervezeted a koffeint, akkor készíts jeges finomságot! Ha unod a sima jegeskávét, akkor próbáld ki az alábbi finomságokat.

A jegeskávé matcha teával igazi ízélményt nyújt. A matcha tea japán nemzeti itala, ráadásul ebben is megtalálható a koffein és más egyéb ásványianyag is. A matcha teás kávé is reneszánszát éli, több kávézó lánc kínálatában is megtalálható. Mi most otthon is elkészíthetjük kedvezőbb áron. Nem kell hozzá más, mint egy kiskanál instant kávé, ízlés szerint cukor, egy kiskanál matcha teapor, 2,5 dl hideg tej, 2 kiskanál forróvíz, egy kevés jégkocka, illetve ízlés szerint fűszerek vagy vaníliás cukor. Elsőként a forró vízzel feloldjuk a teaport, a kávét és a cukrot, majd ezt felöntjük a hideg tejjel és jégkockákkal és a végén ízlés szerint díszíthetjük, ízesíthetjük.

A Dalgona kávé szintén népszerű mostanában, sokan luxusitalnak titulálják, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is. A Dalgona kávét instant kávéporból készítik és akár 3 perc alatt elkészíthető, vendégek fogadására is kiváló ital. Szükség lesz 4 evőkanál instant kávéra, ugyanennyi cukorra (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető) és szintén ugyanennyi forró vízre. Egy tálba öntjük, majd habverővel kemény habot készítünk a masszából, kiöntünk egy pohárba hideg tejet (növényi tejekkel is isteni) és ráhelyezzük a kávés habot. Mézzel, kakaóval vagy fahéjjal is ízesíthető.

Ha inkább híresebb kávézó lánc termékeit kívánjuk meg, akkor készíthetünk Starbucks ihlette White iced mocha-t is. A kávé elkészítéséhez kell: 4 evőkanál instant kávé, ízlés szerint fehér csoki (lehetőleg jobb minőségű), 2-3 dl hideg magas zsírtartalmú tej, tejszínhab, ízlés szerint cukor. Felmelegítjük a tejet és felolvasztjuk benne a fehércsokoládét. Meleg vízzel keverjük el a kávéport és keverjük össze a tejes fehércsokival. Ezek után ízesíthetjük tejszínhabbal, sima és vaníliás cukorral egyaránt. Tehetünk bele jeget, illetve a csokoládét a kávéban is felolvaszthatjuk, hogy utána hideg tejet öntsünk hozzá.

Kóstold meg mindet!

Nagypál Anna

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.