Jéghideg kávés finomságok nyárra
- Dátum: 2021.06.26., 14:58
- Nagypál Bíborka Anna
- képek: pexels.com
- csokoládé, cukor, édesség, hőség, jegeskávé, kávé, matcha, nyár, tea
Milyen jólesik olykor egy kávézó teraszán meginni egy jó kávét vagy cappuccinót. A kávé szerencsére nem csak egy téli ital, hanem a rekkenő hőségben is fogyasztható egy finom vanília fagyival és jéggel. Azonban a kávé forradalma nem áll meg a jegeskávénál, ma már mindenféle ízesítésben fogyaszthatjuk.

Sokan kávéval indítják a reggelüket még nyáron is, hiszen koffein tartalma miatt kellő lendületet tud adni a nap elkezdéséhez, azonban mégis érdemes lehet elkerülni a forró kávé fogyasztását a nyári hőség ideje alatt. Ha mégis igényli a szervezeted a koffeint, akkor készíts jeges finomságot! Ha unod a sima jegeskávét, akkor próbáld ki az alábbi finomságokat.
A jegeskávé matcha teával igazi ízélményt nyújt. A matcha tea japán nemzeti itala, ráadásul ebben is megtalálható a koffein és más egyéb ásványianyag is. A matcha teás kávé is reneszánszát éli, több kávézó lánc kínálatában is megtalálható. Mi most otthon is elkészíthetjük kedvezőbb áron. Nem kell hozzá más, mint egy kiskanál instant kávé, ízlés szerint cukor, egy kiskanál matcha teapor, 2,5 dl hideg tej, 2 kiskanál forróvíz, egy kevés jégkocka, illetve ízlés szerint fűszerek vagy vaníliás cukor. Elsőként a forró vízzel feloldjuk a teaport, a kávét és a cukrot, majd ezt felöntjük a hideg tejjel és jégkockákkal és a végén ízlés szerint díszíthetjük, ízesíthetjük.

A Dalgona kávé szintén népszerű mostanában, sokan luxusitalnak titulálják, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is. A Dalgona kávét instant kávéporból készítik és akár 3 perc alatt elkészíthető, vendégek fogadására is kiváló ital. Szükség lesz 4 evőkanál instant kávéra, ugyanennyi cukorra (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető) és szintén ugyanennyi forró vízre. Egy tálba öntjük, majd habverővel kemény habot készítünk a masszából, kiöntünk egy pohárba hideg tejet (növényi tejekkel is isteni) és ráhelyezzük a kávés habot. Mézzel, kakaóval vagy fahéjjal is ízesíthető.
Ha inkább híresebb kávézó lánc termékeit kívánjuk meg, akkor készíthetünk Starbucks ihlette White iced mocha-t is. A kávé elkészítéséhez kell: 4 evőkanál instant kávé, ízlés szerint fehér csoki (lehetőleg jobb minőségű), 2-3 dl hideg magas zsírtartalmú tej, tejszínhab, ízlés szerint cukor. Felmelegítjük a tejet és felolvasztjuk benne a fehércsokoládét. Meleg vízzel keverjük el a kávéport és keverjük össze a tejes fehércsokival. Ezek után ízesíthetjük tejszínhabbal, sima és vaníliás cukorral egyaránt. Tehetünk bele jeget, illetve a csokoládét a kávéban is felolvaszthatjuk, hogy utána hideg tejet öntsünk hozzá.
Kóstold meg mindet!
Nagypál Anna
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.