Menü

Lándzsás útifű - gyom vagy gyógynövény

A lándzsás útifű, népiesebb nevén kígyófű, kígyónyelvűfű, hálófű, gyíkfű vagy útilapu hazánk egyik leggyakoribb gyomnövénye. Május-június folyamán érdemes gyűjteni belőle és általában utak mentén, rétek, legelők, mezőgazdasági területek szélén fordulnak elő, de saját kertünkben is sokszor találkozhatunk vele. Az útifűfélék családjába tartozik, apró fehér virágja van és gyógyászati célra a leveleit használják fel. Bár áprilistól júniusig nyílnak, a virágzás vége felé érdemes őket gyűjteni és felhasználni is.

Ép levelei számos hasznos anyagot tartalmaznak. Ilyen például a flavonoidok, cseranyagok, nyálka, kovasav, cink, iridoidok és káliumsók. Az iridoidoknak, vagy más néven aukubinnak és a nyálkaanyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van az útifűnek. Emiatt jól használható rovarcsípések, kisebb sérülések, esetleg égési sérülések kezelésére is. Ilyen esetben is a leveleit használjuk fel, de összezúzott formában. Teát is készíthetünk belőle, mivel nyálkaoldó és köhögéscsillapító hatása is van. Légúti megbetegedések esetén szokták is ajánlani az útifűtea fogyasztását. Ha nincs kéznél friss, vagy éppen nem a virágzási időszakban volna rá szükségünk, egyszerű drogériákban is árulják szárított formában leveleit.

A fentebb említett hatásai mellett alkalmazható különböző száj- és toroknyálkahártyát érintő gyulladásokra, megbetegedésekre is. Ilyenkor öblögetni és gargalizálni kell a leveléből készült főzettel. A sebgyógyulást is felgyorsítja, ha rátesszük a levelét. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyulási folyamatokat elősegíti, így ma már útifűből készült étrend-kiegészítőket is szép számmal találhatunk a boltok polcain, de készül belőle szirup is, amit például előszeretettel ajánlanak gyermekeknek légúti megbetegedések esetén, mivel kifejezetten jó íze van.

Érdekes megfigyelés, hogy a dohányzásról leszokott emberek közül sokan számoltak be arról, hogy az útifűből készült tea fogyasztása segített a cigaretta elhagyásában. Valószínűleg ez is annak köszönhető, hogy a légutak tisztítása és a nyálka oldása felgyorsította a leszokás nehézkes időszakát, de legalábbis segített ennek átvészelésében. Rengeteg áldásos hatása ellenére várandós anyukáknak és a szoptatás időszaka alatt nem ajánlják nagy mennyiségű, belső fogyasztását, amennyiben mégis szeretnénk belőle fogyasztani, konzultáljunk orvosunkkal előtte.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.