Menü

Lándzsás útifű - gyom vagy gyógynövény

A lándzsás útifű, népiesebb nevén kígyófű, kígyónyelvűfű, hálófű, gyíkfű vagy útilapu hazánk egyik leggyakoribb gyomnövénye. Május-június folyamán érdemes gyűjteni belőle és általában utak mentén, rétek, legelők, mezőgazdasági területek szélén fordulnak elő, de saját kertünkben is sokszor találkozhatunk vele. Az útifűfélék családjába tartozik, apró fehér virágja van és gyógyászati célra a leveleit használják fel. Bár áprilistól júniusig nyílnak, a virágzás vége felé érdemes őket gyűjteni és felhasználni is.

Ép levelei számos hasznos anyagot tartalmaznak. Ilyen például a flavonoidok, cseranyagok, nyálka, kovasav, cink, iridoidok és káliumsók. Az iridoidoknak, vagy más néven aukubinnak és a nyálkaanyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van az útifűnek. Emiatt jól használható rovarcsípések, kisebb sérülések, esetleg égési sérülések kezelésére is. Ilyen esetben is a leveleit használjuk fel, de összezúzott formában. Teát is készíthetünk belőle, mivel nyálkaoldó és köhögéscsillapító hatása is van. Légúti megbetegedések esetén szokták is ajánlani az útifűtea fogyasztását. Ha nincs kéznél friss, vagy éppen nem a virágzási időszakban volna rá szükségünk, egyszerű drogériákban is árulják szárított formában leveleit.

A fentebb említett hatásai mellett alkalmazható különböző száj- és toroknyálkahártyát érintő gyulladásokra, megbetegedésekre is. Ilyenkor öblögetni és gargalizálni kell a leveléből készült főzettel. A sebgyógyulást is felgyorsítja, ha rátesszük a levelét. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyulási folyamatokat elősegíti, így ma már útifűből készült étrend-kiegészítőket is szép számmal találhatunk a boltok polcain, de készül belőle szirup is, amit például előszeretettel ajánlanak gyermekeknek légúti megbetegedések esetén, mivel kifejezetten jó íze van.

Érdekes megfigyelés, hogy a dohányzásról leszokott emberek közül sokan számoltak be arról, hogy az útifűből készült tea fogyasztása segített a cigaretta elhagyásában. Valószínűleg ez is annak köszönhető, hogy a légutak tisztítása és a nyálka oldása felgyorsította a leszokás nehézkes időszakát, de legalábbis segített ennek átvészelésében. Rengeteg áldásos hatása ellenére várandós anyukáknak és a szoptatás időszaka alatt nem ajánlják nagy mennyiségű, belső fogyasztását, amennyiben mégis szeretnénk belőle fogyasztani, konzultáljunk orvosunkkal előtte.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.