Menü

Így pótold bőröd folyadékhiányát belsőleg

Ahhoz, hogy a bőröd sokáig feszes és fiatalos maradjon, mindenképpen pótolnod kell a működéséhez elhasznált folyadékokat. De nem mindegy, milyen formában és mennyiségben!

A bőr feszességét a kollagén rostok biztosítják, s azok megfelelő működéséhez vízre van szükség. Ha testünk e részéhez nem jut kellő mennyiségű folyadék, akkor bőrünk idő előtt ráncosodni kezd, feszül, húzódik, kiszárad. Az öregedés során a kollagén csökkenés egy természetes folyamat, megakadályozni nem tudjuk. Ám lassíthatjuk a folyamatot, s nem csak külsőleg, krémek és műtétek által, hiszen belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson.

A felesleges víz elhajtása az alkatunk szempontjából mindenképpen fontos, de a bőrnek csak akkor tesz jót, ha egyúttal folyamatosan pótolod is a folyadékokat annak érdekében, hogy ne lépjen fel hiány. Éppen ezért a vízhajtó teákat ne fogyaszd rendszeresen, csak alkalmanként, amikor már látható tünetei vannak a felvizesedésnek, esetleg méregtelenítesz.
Ugyanígy a koffeintartalmú italok (kávé, energiaital) is egyaránt ilyen hatásokkal bírnak, nem beszélve az alkoholok jelentős részéről. Jó, ha minimalizálod ezek fogyasztását, vagy amire nincs szükséged, azokat egyöntetűen kizárod az életedből.

A legjobb természetesen a szénsavmentes ásványvíz, hiszen általa nem csak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolod. Nem kell persze folyamatosan azt innod, nyugodtan fogyaszthatsz teákat (az előbb leírtakat betartva), frissen facsart gyümölcsleveket, amiket akár hígíthatsz is a vízzel. De nyugodtan ihatsz hígabbra kevert szörpöket, vagy éppen limonádét, cukor helyett mézel ízesítve. A kutatások álláspontja szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából 2 liter folyadékot kell meginnia, ugyanis körülbelül ennyit használ el a szervezetünk a létfontosságú folyamatok (pl. vizeletürítés, izzadás, légzés stb.) során. Ez a szám természetesen lehet nagyobb, vagy éppen kevesebb is, függően az időjárástól, a munkavégzéstől, vagy éppen a testsúlytól.

Annyi biztos, hogy a bőröd érdekében (is) érdemes naponta kb. 2 liter folyadékot meginnod, de ebbe természetesen beleszámolhatod a gyümölcsök és zöldségek, valamint az egyéb ételek víztartalmát is. Egyébként pontosan figyelemmel követheted, hogy kellő mennyiségű folyadékot vettél-e magadhoz. Ha a vizeleted erősen sárgás, akkor pótolnod kell a folyadékhiányt, míg ha átlátszónak, halvány sárgának tűnik, akkor kellő mennyiségű vizet vittél be a nap folyamán

Végre, nem kell gátat szabnod magadnak, hogy nasizhass a finom olajos magvakból. Fogyaszd bátran őket naponta egy-két marékkal. Szintén kiváló hidratáló hatású étel az avokádó. Mind külsőleg és belsőleg is. Nemcsak hogy fokozza a faggyútermelést, de számtalan vitamin forrása is, ami hozzájárul a bőr egészségéhez.

A mérsékelten meleg, langyos vízzel való zuhanyzás ajánlott leginkább, hiszen a téli időszakban szárazabb bőr a forró víztől még inkább kiszárad. Ha mégsem tudsz lemondani a kényeztető forró fürdőről, használj fürdő olajt, és fürdés után feltétlenül masszírozd át tested kellő hidratáló krémmel.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!