Menü

Így pótold bőröd folyadékhiányát belsőleg

Ahhoz, hogy a bőröd sokáig feszes és fiatalos maradjon, mindenképpen pótolnod kell a működéséhez elhasznált folyadékokat. De nem mindegy, milyen formában és mennyiségben!

A bőr feszességét a kollagén rostok biztosítják, s azok megfelelő működéséhez vízre van szükség. Ha testünk e részéhez nem jut kellő mennyiségű folyadék, akkor bőrünk idő előtt ráncosodni kezd, feszül, húzódik, kiszárad. Az öregedés során a kollagén csökkenés egy természetes folyamat, megakadályozni nem tudjuk. Ám lassíthatjuk a folyamatot, s nem csak külsőleg, krémek és műtétek által, hiszen belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson.

A felesleges víz elhajtása az alkatunk szempontjából mindenképpen fontos, de a bőrnek csak akkor tesz jót, ha egyúttal folyamatosan pótolod is a folyadékokat annak érdekében, hogy ne lépjen fel hiány. Éppen ezért a vízhajtó teákat ne fogyaszd rendszeresen, csak alkalmanként, amikor már látható tünetei vannak a felvizesedésnek, esetleg méregtelenítesz.
Ugyanígy a koffeintartalmú italok (kávé, energiaital) is egyaránt ilyen hatásokkal bírnak, nem beszélve az alkoholok jelentős részéről. Jó, ha minimalizálod ezek fogyasztását, vagy amire nincs szükséged, azokat egyöntetűen kizárod az életedből.

A legjobb természetesen a szénsavmentes ásványvíz, hiszen általa nem csak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolod. Nem kell persze folyamatosan azt innod, nyugodtan fogyaszthatsz teákat (az előbb leírtakat betartva), frissen facsart gyümölcsleveket, amiket akár hígíthatsz is a vízzel. De nyugodtan ihatsz hígabbra kevert szörpöket, vagy éppen limonádét, cukor helyett mézel ízesítve. A kutatások álláspontja szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából 2 liter folyadékot kell meginnia, ugyanis körülbelül ennyit használ el a szervezetünk a létfontosságú folyamatok (pl. vizeletürítés, izzadás, légzés stb.) során. Ez a szám természetesen lehet nagyobb, vagy éppen kevesebb is, függően az időjárástól, a munkavégzéstől, vagy éppen a testsúlytól.

Annyi biztos, hogy a bőröd érdekében (is) érdemes naponta kb. 2 liter folyadékot meginnod, de ebbe természetesen beleszámolhatod a gyümölcsök és zöldségek, valamint az egyéb ételek víztartalmát is. Egyébként pontosan figyelemmel követheted, hogy kellő mennyiségű folyadékot vettél-e magadhoz. Ha a vizeleted erősen sárgás, akkor pótolnod kell a folyadékhiányt, míg ha átlátszónak, halvány sárgának tűnik, akkor kellő mennyiségű vizet vittél be a nap folyamán

Végre, nem kell gátat szabnod magadnak, hogy nasizhass a finom olajos magvakból. Fogyaszd bátran őket naponta egy-két marékkal. Szintén kiváló hidratáló hatású étel az avokádó. Mind külsőleg és belsőleg is. Nemcsak hogy fokozza a faggyútermelést, de számtalan vitamin forrása is, ami hozzájárul a bőr egészségéhez.

A mérsékelten meleg, langyos vízzel való zuhanyzás ajánlott leginkább, hiszen a téli időszakban szárazabb bőr a forró víztől még inkább kiszárad. Ha mégsem tudsz lemondani a kényeztető forró fürdőről, használj fürdő olajt, és fürdés után feltétlenül masszírozd át tested kellő hidratáló krémmel.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?