Menü

Így pótold bőröd folyadékhiányát belsőleg

Ahhoz, hogy a bőröd sokáig feszes és fiatalos maradjon, mindenképpen pótolnod kell a működéséhez elhasznált folyadékokat. De nem mindegy, milyen formában és mennyiségben!

A bőr feszességét a kollagén rostok biztosítják, s azok megfelelő működéséhez vízre van szükség. Ha testünk e részéhez nem jut kellő mennyiségű folyadék, akkor bőrünk idő előtt ráncosodni kezd, feszül, húzódik, kiszárad. Az öregedés során a kollagén csökkenés egy természetes folyamat, megakadályozni nem tudjuk. Ám lassíthatjuk a folyamatot, s nem csak külsőleg, krémek és műtétek által, hiszen belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson.

A felesleges víz elhajtása az alkatunk szempontjából mindenképpen fontos, de a bőrnek csak akkor tesz jót, ha egyúttal folyamatosan pótolod is a folyadékokat annak érdekében, hogy ne lépjen fel hiány. Éppen ezért a vízhajtó teákat ne fogyaszd rendszeresen, csak alkalmanként, amikor már látható tünetei vannak a felvizesedésnek, esetleg méregtelenítesz.
Ugyanígy a koffeintartalmú italok (kávé, energiaital) is egyaránt ilyen hatásokkal bírnak, nem beszélve az alkoholok jelentős részéről. Jó, ha minimalizálod ezek fogyasztását, vagy amire nincs szükséged, azokat egyöntetűen kizárod az életedből.

A legjobb természetesen a szénsavmentes ásványvíz, hiszen általa nem csak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolod. Nem kell persze folyamatosan azt innod, nyugodtan fogyaszthatsz teákat (az előbb leírtakat betartva), frissen facsart gyümölcsleveket, amiket akár hígíthatsz is a vízzel. De nyugodtan ihatsz hígabbra kevert szörpöket, vagy éppen limonádét, cukor helyett mézel ízesítve. A kutatások álláspontja szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából 2 liter folyadékot kell meginnia, ugyanis körülbelül ennyit használ el a szervezetünk a létfontosságú folyamatok (pl. vizeletürítés, izzadás, légzés stb.) során. Ez a szám természetesen lehet nagyobb, vagy éppen kevesebb is, függően az időjárástól, a munkavégzéstől, vagy éppen a testsúlytól.

Annyi biztos, hogy a bőröd érdekében (is) érdemes naponta kb. 2 liter folyadékot meginnod, de ebbe természetesen beleszámolhatod a gyümölcsök és zöldségek, valamint az egyéb ételek víztartalmát is. Egyébként pontosan figyelemmel követheted, hogy kellő mennyiségű folyadékot vettél-e magadhoz. Ha a vizeleted erősen sárgás, akkor pótolnod kell a folyadékhiányt, míg ha átlátszónak, halvány sárgának tűnik, akkor kellő mennyiségű vizet vittél be a nap folyamán

Végre, nem kell gátat szabnod magadnak, hogy nasizhass a finom olajos magvakból. Fogyaszd bátran őket naponta egy-két marékkal. Szintén kiváló hidratáló hatású étel az avokádó. Mind külsőleg és belsőleg is. Nemcsak hogy fokozza a faggyútermelést, de számtalan vitamin forrása is, ami hozzájárul a bőr egészségéhez.

A mérsékelten meleg, langyos vízzel való zuhanyzás ajánlott leginkább, hiszen a téli időszakban szárazabb bőr a forró víztől még inkább kiszárad. Ha mégsem tudsz lemondani a kényeztető forró fürdőről, használj fürdő olajt, és fürdés után feltétlenül masszírozd át tested kellő hidratáló krémmel.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.