Menü

Így pótold bőröd folyadékhiányát belsőleg

Ahhoz, hogy a bőröd sokáig feszes és fiatalos maradjon, mindenképpen pótolnod kell a működéséhez elhasznált folyadékokat. De nem mindegy, milyen formában és mennyiségben!

A bőr feszességét a kollagén rostok biztosítják, s azok megfelelő működéséhez vízre van szükség. Ha testünk e részéhez nem jut kellő mennyiségű folyadék, akkor bőrünk idő előtt ráncosodni kezd, feszül, húzódik, kiszárad. Az öregedés során a kollagén csökkenés egy természetes folyamat, megakadályozni nem tudjuk. Ám lassíthatjuk a folyamatot, s nem csak külsőleg, krémek és műtétek által, hiszen belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson.

A felesleges víz elhajtása az alkatunk szempontjából mindenképpen fontos, de a bőrnek csak akkor tesz jót, ha egyúttal folyamatosan pótolod is a folyadékokat annak érdekében, hogy ne lépjen fel hiány. Éppen ezért a vízhajtó teákat ne fogyaszd rendszeresen, csak alkalmanként, amikor már látható tünetei vannak a felvizesedésnek, esetleg méregtelenítesz.
Ugyanígy a koffeintartalmú italok (kávé, energiaital) is egyaránt ilyen hatásokkal bírnak, nem beszélve az alkoholok jelentős részéről. Jó, ha minimalizálod ezek fogyasztását, vagy amire nincs szükséged, azokat egyöntetűen kizárod az életedből.

A legjobb természetesen a szénsavmentes ásványvíz, hiszen általa nem csak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolod. Nem kell persze folyamatosan azt innod, nyugodtan fogyaszthatsz teákat (az előbb leírtakat betartva), frissen facsart gyümölcsleveket, amiket akár hígíthatsz is a vízzel. De nyugodtan ihatsz hígabbra kevert szörpöket, vagy éppen limonádét, cukor helyett mézel ízesítve. A kutatások álláspontja szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából 2 liter folyadékot kell meginnia, ugyanis körülbelül ennyit használ el a szervezetünk a létfontosságú folyamatok (pl. vizeletürítés, izzadás, légzés stb.) során. Ez a szám természetesen lehet nagyobb, vagy éppen kevesebb is, függően az időjárástól, a munkavégzéstől, vagy éppen a testsúlytól.

Annyi biztos, hogy a bőröd érdekében (is) érdemes naponta kb. 2 liter folyadékot meginnod, de ebbe természetesen beleszámolhatod a gyümölcsök és zöldségek, valamint az egyéb ételek víztartalmát is. Egyébként pontosan figyelemmel követheted, hogy kellő mennyiségű folyadékot vettél-e magadhoz. Ha a vizeleted erősen sárgás, akkor pótolnod kell a folyadékhiányt, míg ha átlátszónak, halvány sárgának tűnik, akkor kellő mennyiségű vizet vittél be a nap folyamán

Végre, nem kell gátat szabnod magadnak, hogy nasizhass a finom olajos magvakból. Fogyaszd bátran őket naponta egy-két marékkal. Szintén kiváló hidratáló hatású étel az avokádó. Mind külsőleg és belsőleg is. Nemcsak hogy fokozza a faggyútermelést, de számtalan vitamin forrása is, ami hozzájárul a bőr egészségéhez.

A mérsékelten meleg, langyos vízzel való zuhanyzás ajánlott leginkább, hiszen a téli időszakban szárazabb bőr a forró víztől még inkább kiszárad. Ha mégsem tudsz lemondani a kényeztető forró fürdőről, használj fürdő olajt, és fürdés után feltétlenül masszírozd át tested kellő hidratáló krémmel.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.