Menü

A túlzott kalóriabevitel hatásai

Nem helyes, hogy ülőmunkát végző emberek olyan mennyiségű kalóriát visznek be, amennyit egy fizikai munkát végző ember szervezete sem képes feldolgozni. Figyeljünk oda az étrendünkre és lehetőleg ne telített, azaz ne állati eredetű zsírokat fogyasszunk.

Hasnyálmirigy-betegségek és az elhízás

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos megbetegedései a negyedik helyen állnak a daganatok okozta halálozást tekintve mindkét nemben. A dohányzás és a cukorbetegség régóta ismert rizikófaktorok, az elhízással kapcsolatban azonban az eredmények némileg ellentmondásosak. A régebbi vizsgálatok nem találtak egyértelmű összefüggést az elhízás és a hasnyálmirigy daganat előfordulása között. Ennek egyik lehetséges oka, hogy akkoriban viszonylag széles BMI tartományokat alkalmaztak, másik oka, hogy egyéb jelentős rizikótényezőket -mint például a dohányzás- figyelmen kívül hagytak.

A kövérség a nők egészségére komoly hatással van, mégpedig igen kedvezőtlen hatással. A legfontosabbak ezek közül:

Magas vérnyomás kialakulása,
II. típusú cukorbetegség kialakulása,
Magas koleszterinszint,
Szívbetegség kialakulása,
Agyi érkatasztrófa bekövetkezése (stroke),
Alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),
Mellrák kialakulása,
Csont-ízületi gyulladás,
Meddőség.

Menstruációs zavarok,
Csökkent ovulációs képesség,
A terhesség bekövetkezésének csökkenése,
Veszélyeztetett terhesség kialakulása,
Méhen kívüli terhesség,
Meddőség.

A kórosan elhízott, 40 feletti BMI-vel rendelkező nők körében a menstruációs zavarok gyakorisága háromszor magasabb, mint a normális súlyú nőknél. A kövér, elhízott állapotban teherbe esett nőknél a kövérség maga mind az anya, mind a magzat életére veszélyt jelent, mind a terhesség alatt, mind pedig a terhesség után. A kövérség miatt az anya és a magzat halálozási kockázata magasabb. A terhesség ideje alatt a magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázata 10-szer magasabb, mint normális súlyú nőknél. A kövérség miatt a terhességi cukorbetegség, a húgyúti fertőzések, a császármetszéssel szülés és a terhességi toxémia kialakulásának kockázata jóval magasabb, mint a normál súlyú nőknél.

A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát nagyon fontos a nők életében, hiszen velejárója a normális testsúly és a megfelelő reprodukciós és általános egészségi állapot is. A kövér nőknek azonban nem szabad hirtelen és nagyfokú súlycsökkentésre törekedniük, mert az is komoly egészségi kockázattal jár, valamint gyakoribb a leadott súly visszanyerése is.

A heti 0.5-1 kg súlycsökkenés az ideális, ez az, amit az emberi agy még nem észlel nagyfokú változásként és ezért olyan stresszként, ami miatt egészen egyszerűen leállítaná a súlycsökkenést. A lassú és unalmas, de reális mértékű súlycsökkentés, kiegészítve a hetente többszöri könnyű testmozgással a kövérség és a kóros elhízás állapota megszüntetésének a legmegfelelőbb módja.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.