Menü

A túlzott kalóriabevitel hatásai

Nem helyes, hogy ülőmunkát végző emberek olyan mennyiségű kalóriát visznek be, amennyit egy fizikai munkát végző ember szervezete sem képes feldolgozni. Figyeljünk oda az étrendünkre és lehetőleg ne telített, azaz ne állati eredetű zsírokat fogyasszunk.

Hasnyálmirigy-betegségek és az elhízás

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos megbetegedései a negyedik helyen állnak a daganatok okozta halálozást tekintve mindkét nemben. A dohányzás és a cukorbetegség régóta ismert rizikófaktorok, az elhízással kapcsolatban azonban az eredmények némileg ellentmondásosak. A régebbi vizsgálatok nem találtak egyértelmű összefüggést az elhízás és a hasnyálmirigy daganat előfordulása között. Ennek egyik lehetséges oka, hogy akkoriban viszonylag széles BMI tartományokat alkalmaztak, másik oka, hogy egyéb jelentős rizikótényezőket -mint például a dohányzás- figyelmen kívül hagytak.

A kövérség a nők egészségére komoly hatással van, mégpedig igen kedvezőtlen hatással. A legfontosabbak ezek közül:

Magas vérnyomás kialakulása,
II. típusú cukorbetegség kialakulása,
Magas koleszterinszint,
Szívbetegség kialakulása,
Agyi érkatasztrófa bekövetkezése (stroke),
Alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),
Mellrák kialakulása,
Csont-ízületi gyulladás,
Meddőség.

Menstruációs zavarok,
Csökkent ovulációs képesség,
A terhesség bekövetkezésének csökkenése,
Veszélyeztetett terhesség kialakulása,
Méhen kívüli terhesség,
Meddőség.

A kórosan elhízott, 40 feletti BMI-vel rendelkező nők körében a menstruációs zavarok gyakorisága háromszor magasabb, mint a normális súlyú nőknél. A kövér, elhízott állapotban teherbe esett nőknél a kövérség maga mind az anya, mind a magzat életére veszélyt jelent, mind a terhesség alatt, mind pedig a terhesség után. A kövérség miatt az anya és a magzat halálozási kockázata magasabb. A terhesség ideje alatt a magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázata 10-szer magasabb, mint normális súlyú nőknél. A kövérség miatt a terhességi cukorbetegség, a húgyúti fertőzések, a császármetszéssel szülés és a terhességi toxémia kialakulásának kockázata jóval magasabb, mint a normál súlyú nőknél.

A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát nagyon fontos a nők életében, hiszen velejárója a normális testsúly és a megfelelő reprodukciós és általános egészségi állapot is. A kövér nőknek azonban nem szabad hirtelen és nagyfokú súlycsökkentésre törekedniük, mert az is komoly egészségi kockázattal jár, valamint gyakoribb a leadott súly visszanyerése is.

A heti 0.5-1 kg súlycsökkenés az ideális, ez az, amit az emberi agy még nem észlel nagyfokú változásként és ezért olyan stresszként, ami miatt egészen egyszerűen leállítaná a súlycsökkenést. A lassú és unalmas, de reális mértékű súlycsökkentés, kiegészítve a hetente többszöri könnyű testmozgással a kövérség és a kóros elhízás állapota megszüntetésének a legmegfelelőbb módja.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.