Menü

Ételek, amelyek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak

A rostok olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le.

A belőlük keletkező anyagok, rövid szénláncú zsírsavak, módosítják a bél működését és kedvező hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. A növényekben előforduló természetes élelmi rostok lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben oldhatatlanok. A gördülékeny emésztést elősegítendő, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Kiemelten fontosak a rostok az immunrendszer támogatásában részt vevő bélflóra egészségének fenntartásában is!

Megelőzésképpen:

minél hamarabb forduljunk dietetikushoz, aki gyorsan segít eligazodni a gluténmentes lehetőségek között,
fontos a napi 40 dkg gyümölcs– és zöldség fogyasztás
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú zöldségekkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített krémleves, raguk, szószok esetén
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú gyümölcsökkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített, turmixok, túrókrémek, gyümölcsjoghurtok, gyümölcsmártások-, levesek
kínálhatunk gluténmentesen, otthon készített frissen centrifugált vegyes zöldség, gyümölcsleveket, ezzel a folyadékpótláshoz is hozzájárulunk

Az avokádó rosttartalma kiemelkedően magas, de nem szabad elfelejteni, hogy mindemellett viszonylag magas a zsír- és kalóriatartalma is.

A zöldség- és gyümölcsbevitel alapvető, ha az ember rost dúsan szeretne táplálkozni. A körte, a narancs, a füge, az alma, a répa és a brokkoli különösen jók.

A hüvelyesek rendkívül magas rosttartalommal bírnak, ezenkívül tápanyagaik nagyon jót tesznek a bélbaktériumoknak. Ugyanakkor puffasztó hatással lehetnek, lehet, hogy próbálgatni kell, melyik válik be.

A citrusféléket magas pektintartalmuk miatt is érdemes fogyasztani, cukros üdítő helyett egy rendesen facsart finom limonádé jó ötlet.

Nem kell lemondani a tésztaételekről, egy kitétellel: a tészta legyen teljes kiőrlésű. Minden, ami teljes kiőrlésű gabonából készült remek rostforrás.

Természetesen ez alól nem kivétel a kenyér és a pékáru sem. Nemcsak rostforrásnak jók, de, szemben a fehér liszttel, a teljes kiőrlésű gabonából készült lisztből sütött pékáruk lassan felszívódó szénhidrátként nem dobják meg hirtelen a vércukor-szintet, így a cukorbetegség megelőzésében is hasznos választások.

A zabpehely ugyancsak jó rostforrás, akár tejjel, akár zabkásának főzve kiváló reggeli lehet. Kekszbe is belesüthető.

Az aszalt gyümölcs, főleg a szilva és a barack, nemcsak finom csemegék, de rostforrásként is az étrendbe illeszthetők.

Érdemes alternatív köretekben is gondolkodni. A bulgur sokkal jobb választás rosttartalma miatt, mint például a burgonya. A barna rizs és az árpagyöngy is jó ebből a szempontból. A mandula nemcsak remek jó rostforrás, de olajai révén egyes vitaminok felszívódását is segíti.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani