Menü

Gyermekkori védőoltások fontossága

A védőoltások feltalálásáig számos olyan fertőző vírusos és járványos betegség szedte áldozatait, melyeket ma a védőoltásoknak köszönhetően elkerülhetünk. A kisgyerekek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, járványokra, hiszen az immunrendszerük nem elég védett még a különböző betegségekkel szemben, emiatt szükségesek a védőoltások.

A különböző vakcinák legyengített élő vagy elölt kórokozót, illetve a kórokozó valamely alegységét tartalmaznak, mellyel a szervezetet immunválaszra késztetnek, ezáltal létrejön a védő hatás, mely évekkel később is biztosítja a védelmet. A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei.

Minden szülőnek fontos, hogy a kötelező és az ajánlott védőoltásokkal tisztában legyen, ezt segíti a gyermekorvostól kapott tájékoztatás és az oltási naptár, melyben pontosan vezethetjük a kapott és soron következő injekciókat.

Megkülönbözetünk kötelező és szabadon beadható védőoltásokat, valamint olyanokat, amiket megbetegedési veszély esetén kell alkalmazni.

A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. Az esetleges járványügyi helyzet és az oltással megelőzhető betegség veszélyessége határozza meg az ellenjavallatokat.

Oltási ellenjavallatok azonban vannak, például láz, immunológiai károsodás, súlyos oltást követő nem kívánatos esemény korábbi előfordulása, ekkor az oltandó nem oltható ismét ugyanazon oltóanyaggal, illetve akkor sem, ha a vakcina bármely összetevőjével szembeni allergiás reakciók léphetnek fel.

Élővírus tartalmú vakcina ill. BCG oltás nem adható bizonyos betegségekben szenvedőknek, erről azonban az orvos tájékoztat és dönt minden esetben.

Ma már több olyan védőoltás is létezik, amely Magyarországon nem kötelező oltás, a szülők egyéni mérlegelés alapján kérhetik a beadást. Szakorvos véleményének kikérése segít a döntés meghozatalában. Az ajánlott, választható védőoltások többnyire térítéskötelesek, ezek a vakcinák kisebb részben támogatottak, de némelyik ingyenes formában igényelhető.

A gyermekkori védőoltások szükségességét világszerte elismerik, de akadnak ellenzők, akik filozófiai, vagy vallási meggyőződésből visszautasítják a védőoltásokat.

Ha a gyerekkori védőoltások szükségességéről vitatkozunk, tényként gondolhatunk arra, hogy a védőoltások előtt milyen nagy mértékű volt a csecsemőkori, gyermekkori elhalálozás egy-egy olyan vírusnak miatt, amely ellen ma már védőoltással tehetünk.

A kötelező gyerekkori védőoltásokkal ellenállóvá tehetjük gyerekeink immunrendszerét és sok betegséget, súlyos szövődményt megakadályozhatunk.

Minden oltás és gyógyszeres kezelés előtt az orvosnak az allergiás reakciókat, ételallergiákat mindenféleképpen jelezni szükséges.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!