Menü

Gyermekkori védőoltások fontossága

A védőoltások feltalálásáig számos olyan fertőző vírusos és járványos betegség szedte áldozatait, melyeket ma a védőoltásoknak köszönhetően elkerülhetünk. A kisgyerekek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, járványokra, hiszen az immunrendszerük nem elég védett még a különböző betegségekkel szemben, emiatt szükségesek a védőoltások.

A különböző vakcinák legyengített élő vagy elölt kórokozót, illetve a kórokozó valamely alegységét tartalmaznak, mellyel a szervezetet immunválaszra késztetnek, ezáltal létrejön a védő hatás, mely évekkel később is biztosítja a védelmet. A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei.

Minden szülőnek fontos, hogy a kötelező és az ajánlott védőoltásokkal tisztában legyen, ezt segíti a gyermekorvostól kapott tájékoztatás és az oltási naptár, melyben pontosan vezethetjük a kapott és soron következő injekciókat.

Megkülönbözetünk kötelező és szabadon beadható védőoltásokat, valamint olyanokat, amiket megbetegedési veszély esetén kell alkalmazni.

A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. Az esetleges járványügyi helyzet és az oltással megelőzhető betegség veszélyessége határozza meg az ellenjavallatokat.

Oltási ellenjavallatok azonban vannak, például láz, immunológiai károsodás, súlyos oltást követő nem kívánatos esemény korábbi előfordulása, ekkor az oltandó nem oltható ismét ugyanazon oltóanyaggal, illetve akkor sem, ha a vakcina bármely összetevőjével szembeni allergiás reakciók léphetnek fel.

Élővírus tartalmú vakcina ill. BCG oltás nem adható bizonyos betegségekben szenvedőknek, erről azonban az orvos tájékoztat és dönt minden esetben.

Ma már több olyan védőoltás is létezik, amely Magyarországon nem kötelező oltás, a szülők egyéni mérlegelés alapján kérhetik a beadást. Szakorvos véleményének kikérése segít a döntés meghozatalában. Az ajánlott, választható védőoltások többnyire térítéskötelesek, ezek a vakcinák kisebb részben támogatottak, de némelyik ingyenes formában igényelhető.

A gyermekkori védőoltások szükségességét világszerte elismerik, de akadnak ellenzők, akik filozófiai, vagy vallási meggyőződésből visszautasítják a védőoltásokat.

Ha a gyerekkori védőoltások szükségességéről vitatkozunk, tényként gondolhatunk arra, hogy a védőoltások előtt milyen nagy mértékű volt a csecsemőkori, gyermekkori elhalálozás egy-egy olyan vírusnak miatt, amely ellen ma már védőoltással tehetünk.

A kötelező gyerekkori védőoltásokkal ellenállóvá tehetjük gyerekeink immunrendszerét és sok betegséget, súlyos szövődményt megakadályozhatunk.

Minden oltás és gyógyszeres kezelés előtt az orvosnak az allergiás reakciókat, ételallergiákat mindenféleképpen jelezni szükséges.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.