Menü

A leggyakoribb kávéfajták

A különféle kávék Olaszországból eredeztethetőek és többségében az ő jóvoltukból is honosodtak meg szerte a világban. Természetesen a mai kávé elődei, már évszázadokkal ezelőtt is léteztek. Azonban az első mai értelemben vett kávégépet Luigi Bezzera találta fel 1901-ben. A kávégépet pedig a 20. század során tökéletesítették, és többféle kávétípust is feltaláltak.

Európában általában az arabica és a robusta kávék a leggyakoribbak. Ezen felül rengeteg féle kávé van, emiatt nehéz is őket osztályozni, valamint többségük nincs forgalomban Európában. Az arabica kávé íze erőteljesebb és gazdagabb, azonban nehezebb termelni és szállítani, így a robusta kávék gyakoribbak. A robusta kávék, gyengébb ízűek, valamint savasabbak is. Emellett jóval olcsóbb is mint az arabica, és többet is teremnek.

Espresso

Az espresso a legtipikusabb kávéfajta. Az olaszoknál az espresso, egyet jelent magával a kávéval. A valódi olasz espresso készítéséhez 7 gramm őrölt kávét használunk fel, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson, és 20-25 másodpercig csapoljuk. A kész kávé 25-30 ml, és állandó kísérője a tetején képződő bársonyos hab, a crema. Az olaszoknál az espresso klasszikus fekete kávé, tehát magában, tej és cukor nélkül isszák.

Ristretto

Ez a kávé a legtipikusabb koffeinbomba. Valójában ugyanúgy készül, mint az espresso, csak valamivel kevesebb vízzel. Így a kávénak, még töményebb és erősebb íze lesz. Valamint Olaszországban egyfajta szokás, hogy aki ezt a fajta kávét kéri, az nem, hogy tejet, de cukrot sem kér bele.

Lungo

A Lungo kávé alapja is espresso. A ristretto kávéval ellentétben, itt több vízzel készítik a kávét, így kevésbé tömény az íze.

Latte Macchiato

A Latte Macchiato a tipikus hosszabb ideig tartó kávék közé tartozik. Hiszen ez nem csak egy csésze kávé, hanem a legtöbbször 2,5 dl ital. Amely tejjel, vastag tejhabbal készül. Valamint a kávénál, ha nem magunknak készítjük, akkor mindig úgy készítik el, hogy ne legyen buborékos. Emellett külön erre a kávéra kifejlesztett magas üvegpohárban szolgálják fel az italt.

Caffé Latte

Ismertebb nevén, csak tejeskávé. Űrtartalma hasonló a Latte Macchiatohoz, valamint az íze is. Azonban itt a tej és a kávé összekeveredik, így ez egy homogén ital. A tetejét pedig jellegzetes vékony, krémes hab borítja.

Americano

Az americano egy hosszú kávé. Azonban a latte kávékkal ellentétben, az americano forró vízzel készül. Végső soron is az americano kávé, egy adag eszpresszó, és egy adag forró víz keveréke.

Cappuccino

A cappuccino alapja, szintén az espresso. Annyi a különlegessége, hogy az egy adag espresso-t felhabosítják tejjel. Általában elég vastag tejhabot készítenek, amely a kávé megközelítőleg egyharmadát képezi a tetején.

Doppio

A doppio neve kevésbé ismert Magyarországon. A neve kissé trükkösnek tűnhet, de olaszul mindössze azt jelenti, hogy dupla. Ebből adódóan a doppio, kétszeres espressot jelent. Kétszeres mennyiségű őrleményből, és kétszeres vízmennyiséggel készül.

Flat White

A Flat White kávé, a cappuccino és ristretto kávék keveréke. Azonban a Flat White tetején tejhab is van, amelyről a nevét is kapta. Magasabb a koffeintartalma, a gőzölt tej miatt mégis lágy az íze és krémes az állaga.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.