Menü

A leggyakoribb kávéfajták

A különféle kávék Olaszországból eredeztethetőek és többségében az ő jóvoltukból is honosodtak meg szerte a világban. Természetesen a mai kávé elődei, már évszázadokkal ezelőtt is léteztek. Azonban az első mai értelemben vett kávégépet Luigi Bezzera találta fel 1901-ben. A kávégépet pedig a 20. század során tökéletesítették, és többféle kávétípust is feltaláltak.

Európában általában az arabica és a robusta kávék a leggyakoribbak. Ezen felül rengeteg féle kávé van, emiatt nehéz is őket osztályozni, valamint többségük nincs forgalomban Európában. Az arabica kávé íze erőteljesebb és gazdagabb, azonban nehezebb termelni és szállítani, így a robusta kávék gyakoribbak. A robusta kávék, gyengébb ízűek, valamint savasabbak is. Emellett jóval olcsóbb is mint az arabica, és többet is teremnek.

Espresso

Az espresso a legtipikusabb kávéfajta. Az olaszoknál az espresso, egyet jelent magával a kávéval. A valódi olasz espresso készítéséhez 7 gramm őrölt kávét használunk fel, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson, és 20-25 másodpercig csapoljuk. A kész kávé 25-30 ml, és állandó kísérője a tetején képződő bársonyos hab, a crema. Az olaszoknál az espresso klasszikus fekete kávé, tehát magában, tej és cukor nélkül isszák.

Ristretto

Ez a kávé a legtipikusabb koffeinbomba. Valójában ugyanúgy készül, mint az espresso, csak valamivel kevesebb vízzel. Így a kávénak, még töményebb és erősebb íze lesz. Valamint Olaszországban egyfajta szokás, hogy aki ezt a fajta kávét kéri, az nem, hogy tejet, de cukrot sem kér bele.

Lungo

A Lungo kávé alapja is espresso. A ristretto kávéval ellentétben, itt több vízzel készítik a kávét, így kevésbé tömény az íze.

Latte Macchiato

A Latte Macchiato a tipikus hosszabb ideig tartó kávék közé tartozik. Hiszen ez nem csak egy csésze kávé, hanem a legtöbbször 2,5 dl ital. Amely tejjel, vastag tejhabbal készül. Valamint a kávénál, ha nem magunknak készítjük, akkor mindig úgy készítik el, hogy ne legyen buborékos. Emellett külön erre a kávéra kifejlesztett magas üvegpohárban szolgálják fel az italt.

Caffé Latte

Ismertebb nevén, csak tejeskávé. Űrtartalma hasonló a Latte Macchiatohoz, valamint az íze is. Azonban itt a tej és a kávé összekeveredik, így ez egy homogén ital. A tetejét pedig jellegzetes vékony, krémes hab borítja.

Americano

Az americano egy hosszú kávé. Azonban a latte kávékkal ellentétben, az americano forró vízzel készül. Végső soron is az americano kávé, egy adag eszpresszó, és egy adag forró víz keveréke.

Cappuccino

A cappuccino alapja, szintén az espresso. Annyi a különlegessége, hogy az egy adag espresso-t felhabosítják tejjel. Általában elég vastag tejhabot készítenek, amely a kávé megközelítőleg egyharmadát képezi a tetején.

Doppio

A doppio neve kevésbé ismert Magyarországon. A neve kissé trükkösnek tűnhet, de olaszul mindössze azt jelenti, hogy dupla. Ebből adódóan a doppio, kétszeres espressot jelent. Kétszeres mennyiségű őrleményből, és kétszeres vízmennyiséggel készül.

Flat White

A Flat White kávé, a cappuccino és ristretto kávék keveréke. Azonban a Flat White tetején tejhab is van, amelyről a nevét is kapta. Magasabb a koffeintartalma, a gőzölt tej miatt mégis lágy az íze és krémes az állaga.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.