Menü

A leggyakoribb kávéfajták

A különféle kávék Olaszországból eredeztethetőek és többségében az ő jóvoltukból is honosodtak meg szerte a világban. Természetesen a mai kávé elődei, már évszázadokkal ezelőtt is léteztek. Azonban az első mai értelemben vett kávégépet Luigi Bezzera találta fel 1901-ben. A kávégépet pedig a 20. század során tökéletesítették, és többféle kávétípust is feltaláltak.

Európában általában az arabica és a robusta kávék a leggyakoribbak. Ezen felül rengeteg féle kávé van, emiatt nehéz is őket osztályozni, valamint többségük nincs forgalomban Európában. Az arabica kávé íze erőteljesebb és gazdagabb, azonban nehezebb termelni és szállítani, így a robusta kávék gyakoribbak. A robusta kávék, gyengébb ízűek, valamint savasabbak is. Emellett jóval olcsóbb is mint az arabica, és többet is teremnek.

Espresso

Az espresso a legtipikusabb kávéfajta. Az olaszoknál az espresso, egyet jelent magával a kávéval. A valódi olasz espresso készítéséhez 7 gramm őrölt kávét használunk fel, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson, és 20-25 másodpercig csapoljuk. A kész kávé 25-30 ml, és állandó kísérője a tetején képződő bársonyos hab, a crema. Az olaszoknál az espresso klasszikus fekete kávé, tehát magában, tej és cukor nélkül isszák.

Ristretto

Ez a kávé a legtipikusabb koffeinbomba. Valójában ugyanúgy készül, mint az espresso, csak valamivel kevesebb vízzel. Így a kávénak, még töményebb és erősebb íze lesz. Valamint Olaszországban egyfajta szokás, hogy aki ezt a fajta kávét kéri, az nem, hogy tejet, de cukrot sem kér bele.

Lungo

A Lungo kávé alapja is espresso. A ristretto kávéval ellentétben, itt több vízzel készítik a kávét, így kevésbé tömény az íze.

Latte Macchiato

A Latte Macchiato a tipikus hosszabb ideig tartó kávék közé tartozik. Hiszen ez nem csak egy csésze kávé, hanem a legtöbbször 2,5 dl ital. Amely tejjel, vastag tejhabbal készül. Valamint a kávénál, ha nem magunknak készítjük, akkor mindig úgy készítik el, hogy ne legyen buborékos. Emellett külön erre a kávéra kifejlesztett magas üvegpohárban szolgálják fel az italt.

Caffé Latte

Ismertebb nevén, csak tejeskávé. Űrtartalma hasonló a Latte Macchiatohoz, valamint az íze is. Azonban itt a tej és a kávé összekeveredik, így ez egy homogén ital. A tetejét pedig jellegzetes vékony, krémes hab borítja.

Americano

Az americano egy hosszú kávé. Azonban a latte kávékkal ellentétben, az americano forró vízzel készül. Végső soron is az americano kávé, egy adag eszpresszó, és egy adag forró víz keveréke.

Cappuccino

A cappuccino alapja, szintén az espresso. Annyi a különlegessége, hogy az egy adag espresso-t felhabosítják tejjel. Általában elég vastag tejhabot készítenek, amely a kávé megközelítőleg egyharmadát képezi a tetején.

Doppio

A doppio neve kevésbé ismert Magyarországon. A neve kissé trükkösnek tűnhet, de olaszul mindössze azt jelenti, hogy dupla. Ebből adódóan a doppio, kétszeres espressot jelent. Kétszeres mennyiségű őrleményből, és kétszeres vízmennyiséggel készül.

Flat White

A Flat White kávé, a cappuccino és ristretto kávék keveréke. Azonban a Flat White tetején tejhab is van, amelyről a nevét is kapta. Magasabb a koffeintartalma, a gőzölt tej miatt mégis lágy az íze és krémes az állaga.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.