Menü

A rovarcsípésről

A tavasz, majd a nyár közeledtével egyre sűrűbbek a rovarcsípés okozta tünetek. Általában szúnyog, méh vagy darázs a felelős, de néha pókcsípések is előfordulnak, bár szerencsére hazánkban nem él olyan pókfajta, ami komolyabb veszélyt jelentene és így is ritka, hogy pók csíp meg valakit.

Az említett három leggyakoribb felelős a szúnyog, a méh és a darázs csípése is hasonló tünetekkel jár. A bőr piros, duzzadt és viszket, a méh- és darázscsípés esetében még égető érzés és fájdalom is társul hozzá. Az első tanács, ami ilyenkor általában elhangzik, az az, hogy ne vakarjuk. Persze, mondani könnyebb, mint megtenni, azonban jobban járunk, ha valóban erőt veszünk magunkon és kibírjuk ezt a kellemetlenséget, ugyanis nem csak, hogy kisebesedhet a csípés, ami lassú gyógyuláshoz vezet, de akár el is fertőződhet. A legjobb, ha lefertőtlenítjük és próbáljuk nem vakarni, így akár 1-2 napon belül el is múlhat a csípés.

Vannak, akik érzékenyebbek a csípésekre, vannak, akik észre sem veszik. Akár egy egyszerű szúnyogcsípés is okozhat kifejezetten nagy duzzanatot, bőrpírt és fájdalmat. Természetesen már régebben is léteztek különböző praktikák a csípések otthoni kezelésére. Az egyik legegyszerűbb a hideg és meleg hatása, mivel ezek egyaránt csökkentik a fájdalmat és a viszketést.

Egy másik praktika, ami talán különösen fog hangzani, az a zabpehely. Bizony, a zabpehely olyan anyagokat is tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő, nyugtató és viszketést enyhítő hatással is bírnak. Ehhez tulajdonképpen egy sűrű masszát kell készítenünk zablisztből és/vagy zabpehelyből. Gyakorlatilag hasonló ahhoz, mint amikor zabkását készítünk. Ebből a sűrű masszából tegyünk egy keveset egy kendőre vagy ruhaanyagra és tegyük rá a csípésre, majd hagyjuk rajta körülbelül 15 percet. Ezután langyos vízzel mossuk le a területet és készen is vagyunk. Ugyan ez a módszer alkalmazható akár aloe vera géllel is. Nem csak hidratál, de nyugtatja is a bőrt és csökkenti az irritációt. Nem véletlen, hogy mind a kettő módszert alkalmazzák napégés esetén is a bőr nyugtatására.

Hasonló elv alapján akár szódabikarbónát is használhatunk. Ebből is sűrű pasztát kell készítenünk egy kevés víz és 1-2 kanál szódabikarbóna segítségével. Nem csak, hogy enyhíti a viszketést és a bőrpírt, de fájdalomcsillapító hatással is bír. Naponta akár többször is alkalmazhatjuk ezt a 10-15 perces „borogatást”, azonban fontos, hogy nyílt seben ne alkalmazzuk, vagyis, ha elvakartuk a csípést, akkor inkább válasszunk más házi praktikát.

Végül pedig két ismert, azonban kifejezetten kellemetlen szagú praktika; a fokhagyma és az almaecet. Igazi nagyi féle praktika, gyors, egyszerű és hatásos. Ha bedörzsöljük fokhagymával a csípést, vagy ecettel átitatott anyagot teszünk rá, akkor amellett, hogy a kellemetlen tünetek enyhülnek, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatást is kifejthetünk.

Fontos tisztában lenni azzal is, ha allergiások vagyunk valamilyen rovar csípésére, ugyanis ilyenkor nem fog segíteni a házi praktika, orvosi ellátásra van szükség. Tipikus allergiás reakció lehet az ödémásodás, légzési nehézség megjelenése, hányás, görcsök vagy kiütések megjelenése a bőrön.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?