Menü

Édes, mint a méz

Van, aki a kávéjába teszi, mások az arcukra kenik, teában ismert leginkább, de süteményekhez is használjuk, meg úgy egyénként is, ki hinné, hogy mi mindenre jó a méz!

Hogy megédesíti az életünket, az biztos, a gyerekek összevesznek rajta ki nyalja le a kanalt, úgyhogy be is kell szerezzek egy mézcsurgatót.

A méz egy természetes édesítőszer, amely egyébként sokkal egészségesebb, mint a cukor és bár egészségesnek joggal nevezhető, diétásnak, fogyókúrásnak semmiképp, mert hizlal, s a cukorbetegek sem fogyaszthatják, ettől függetlenül sok pozitív hatást is kifejthet a szervezetünkben.

A méz gazdag aminosavakban és B-vitaminokban is bővelkedik, ezek mind létfontosságúak, nem mondanék le egyikről sem.

Ami az ásványi anyagokat illeti, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, de C-vitaminban is gazdag, amely meg egy erős antioxidáns, így a szavazatok egyöntetűen a méz mellett állnak, hiába magas a cukortartalma.

Azt nem tudom számontartjuk-e, hogy a méz antibakteriális hatású, ami azt jelenti, hogy elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Talán ilyen formában eddig nem gondoltunk a mézre a konyhánkban.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma tüneteit, én pedig a refluxra hallottam a repceméz jótékony hatását.

Nagyon sokféle méz létezik ma már forgalomban, egyik ezek közül a sötét színű hajdinaméz, magas az antioxidáns tartalma. Az összes méz közül talán ennek a legmagasabb.

A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A virágméz világosabb színű, az egyik legfinomabb ízvilág, de a mézkedvelők szeretik az akácmézet és a manukamézet is. Ez utóbbi a manuka fa méze, ennek őshazája Ausztráliában van, ez a fajta méz pedig magas antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A méz jót tesz az emésztésnek, s a vérkeringésnek, ugyanis tisztítja a vért, érdemes minden nap egy kis kanállal elszopogatni belőle.

A méz mellett megemlítendő a propolisz és a virágpor szerepe is, a propolisz a méhek ragasztója, gyógyító hatású anyag. A virágpor pedig minden életkorban értékes táplálék. Minden fontos anyag megtalálható benne, amit a virágok és a növények tartalmaznak, nagyon értékes termék és tökéletes táplálék.

Már említettük, hogy a mézet többféleképpen is használhatjuk, kávéba, teába, süteményekbe, desszertekbe, arc és hajpakolásokba, sebek gyógyítására és fertőtlenítésére és még sorolhatnánk.

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, melyet érdemes ismernünk és használnunk, kivéve, akiknek fogyasztása valamilyen okból (cukorbetegség, allergia) nem ajánlott.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.