Menü

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

Három gyerekem van, így mondhatjuk az életemből jelentős részt töltöttem és valószínű töltök még különböző játszótereken. Szeretek ilyenkor egy kicsit megfigyelni.

Vannak tipikus anyukák, akik egy zsák rágcsálni valóval jönnek, vannak, akik egy darab játék nélkül, vannak, akik egy vödör játékkal, vannak a „ne koszold magad össze” anyukák, a beszélgetős - pletykálós anyukák, a tip-top divatos anyukák, a telefonozó anyukák, a fáradt és kimerült anyukák.

Vannak modern játszóterek és vannak a régi, hagyományos közösségi terek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet.

A játszótéren néha megfigyelek és látom mennyire megmutatkozik a családok sokfélesége, amivel nincs is semmi baj, de a közös tér, a játszótér olyan írott és íratlan szabályok helyszíne, ahol illik a közösségi normákat betartani.

A legfőbb, hogy egymás mellett tudni kell békében játszani, kikapcsolódni, együtt, egymással, udvariasan, nem egymást bántva, zavarva.

Nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymás testi épségére és az is lényeges, hogy beteg gyermekkel ahogy oviba, iskolába sem megyünk, úgy a játszótérre sem. Ennek fontosságát, okát azt hiszem nem kell megmagyarázzam.

Fontos gondolat, hogy a balesetek elkerülése érdekében nemcsak, hogy vigyázni kell a másikra, hanem figyelni kell arra is, hogy a gyerekek a játszótéren ne viseljenek ékszert, olyan kiegészítőt, ami elakadhat, amivel megsértheti magát, ne egyen, ha önfeledten ugrál, játszik és ne is rágózzon.

A gyerekek testi épsége, egészsége a legfontosabb és ebben minden szülő egyetért.

A játszóterek – elvileg - nem kamaszbandák cigiző, szotyizó, káromkodó és zenét hangosan hallgató csoportok színhelye, hanem a kisgyerekeké, ezért jó, ha tisztában vannak azzal, hogy játszótérre alkoholt bevinni tilos, ahogyan dohányozni is, szemetelni is, rongálni is.

A legtöbb játszóeszközöket ma már sok játszótéren térfigyelő kamera látja, ami fontos dolog, hiszen így a rongálókat is fel lehet deríteni.

Mielőtt a játszótérre megyünk, egy előzetes beszélgetésben fel kell hívni a gyermekünk figyelmét, hogy más gyerekek is lesznek, más játékát elkérjük és nem elvesszük, a miénket, pedig, - ha elvisszük magunkkal -illik kölcsönadni, a csúszda és a hinta pedig mindenkié, más gyermeket is oda illik engedni és nem vágunk fejbe senkit a homokozólapáttal.

S végezetül: szülőként - bár az én gyermekeim nem ételérzékenyek - mindig figyelek arra, hogy más gyermekét csak akkor kínáljam étellel, ha előzőleg az anyukáját erről megkérdeztem, hiszen - és ez valahol a „halálom – sosem tudhatjuk, hogy az a kisfiú nem gluténérzékeny-e, vagy az a kislány ehet – e olyat, amiben tejszármazék van.

A kisgyerek erre nem figyel, így maximum annyit tudunk velük megbeszélni, hogy másét ne fogadja el, mielőtt velünk nem egyeztet.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.