A goji bogyó szuper hatásai
- Dátum: 2021.07.27., 20:19
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bőr, egészség, goji bogyó, látás, öregedés, táplálkozás
A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett.
A szem egészségéért felel
Már az ősi Kínában felismerték a Goji látásjavító hatását. A modern orvostudományban is elismerik a „szupergyümölcs” látásra gyakorolt pozitív hatásait. Mindez a Goji jelentős A-vitamin tartalmának tudható be. A rossz fényviszonyok mellett segíti a jobb látást, csökkenti a vakfoltokat. A zeaxantin nevű antioxidánsával a goji képes lehet csökkenteni az idősköri látásromlást. A zeaxantin főbb hatása mégis az, hogy védi a szem retináját a fertőzések ellen, illetve a kék fény elnyelésével nyújt védelmet. A zeaxantin ráadásul a szemben természetesen előforduló festékanyag, amelynek csökkenése egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori vaksággal – a Goji így biztosítja a szem zeaxantin-utánpótlását is.
Goji az egészséges bőrért
A Goji tápanyagai a bőr számára is értékesek: egészségessé, széppé és fiatalossá tehetik bőrünket. Szénhidrátjainak köszönhetően, a különböző bőrbetegségek ellen is hatásos lehet. A Goji bogyó kivonata nem hiába szolgálhat bőrápoló, hidratáló és védelmező krémek alapanyagául.
A visszafordítható öregedés
A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a ’HGH’ növekedési hormon, vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonjának termelődését. A ’HGH’ többek közt csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt. A Goji antioxidánsai szembeszállnak a létfontosságú szerveinket sem kímélő szabadgyökökkel, ezáltal biztosítva egészségesebb és hosszabb életet.
Hogyan fogyasszuk?
Magyarországon elsősorban szárított változatát fogyasztjuk. Leginkább aszalt meggyhez, áfonyához vagy mazsolához hasonlíthatnánk. Így érdemes elkezdeni alkalmazni is: használjuk süteményekbe, reggeli zabpehelybe, de saláták tetejére is szórhatjuk.
Ha vízbe áztatjuk néhány percre, akkor édes paradicsomként is alkalmazhatjuk: rizsbe, quinoába, kuszkuszba keverve remekül feldobja a köretünket. Készíthetünk belőle mártást is, hiszen édes íze remekül illeszkedik például a csípős chilihez. Turmixokba, paradicsomszószhoz, de fagylalthoz is remekül illik. Porként is alkalmazhatjuk: így talán könnyebben elképzelhető salátaöntetként vagy mártás alapanyagaként.
Vásárláskor nézzük meg a goji bogyó csomagolásán, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert, ebben az esetben kén-dioxidot, amely a szárított gyümölcs színének megtartásáért felelős. Habár a gyümölcs száraz, megfelelő eljárással marad benne annyi nedvesség, hogy valamennyire puha maradjon, így érdemes kísérletezni a különböző márkák között.
Tároljuk sötét, hűvös helyen a megvásárolt bogyókat, így körülbelül egy évig tárolhatóak légmentes csomagolásban.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.