Menü

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Mivel nagycsalád vagyunk és a pakolás (elpakolás, bepakolás, kipakolás és mindenféle pakolás) az én feladatom, így nagyon körültekintőnek kell lennem, hogy semmi fontos ne maradjon itthon, amikor utazunk, ha pedig a fontos dolgokra gondolok, akkor nem a homokozós kisvödör és a negyedik doboz legó jut eszembe, sokkal inkább a gyógyszerek és hasonló szükséges holmik.

Az egyéni gyógyszerekkel kezdem a listát, ki mire érzékeny, a fiam allergiagyógyszere, az én pajzsmirigy gyógyszerem, a férjem herpesz elleni kenőcse, s csak utána következnek az egyéb szükséges – amire ne legyen szükségünk – gyógyszerek, melyeket bepakolok a családi egészségügyis táskába.

Ha nyaralni készülődünk, mindig átgondolom és listát írok róla, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”, melyet lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk és a nyaralás alatt is tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen, valamint óvjuk a sugárzó hőtől.

Nézzük mi kerüljön a bőröndbe? A következő szempontrendszert akár le is fotózhatjuk telefonnal, s elmenthetjük, (én így szoktam) hogy legközelebb már csak rutinosan végig haladjunk a listán.

A megszokott gyógyszerek mellett tehát fontos a lázcsillapításra felkészülni.

Három különböző korú gyermekem van a kisbabától a kiskamaszig, így mindegyikőjüknek más lázcsillapító, fájdalomcsillapító szereket csomagolok, akinek egészen kicsi csecsemője, kisgyermeke van, nekik kúpot, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tablettát pakoljunk.

Hasmenés néha előfordul nyaraláskor, erre is megvannak a kicsiknek, nagyoknak adható szerek, mindenképp legyen a bőröndben!

Hányás, hányinger esetén -melytől némely gyermek szenved utazáskor - a B6-vitamin bevétele segíthet csökkenteni a panaszokat! Gyógyszertárakban tudnak segíteni.

Herpeszre való hajlam esetén jó, ha kéznél van a kenőcsünk, s ha már krémek, akkor gondoljunk a rovarcsípésekre, szükséges a viszketést csökkentő géleket is bepakolni a táskába, én magam kalcium pezsgőtablettát is szoktam vinni magammal, illetve kullancskiszedő csipesz is mindig kéznél van.

A naptej alap dolog a nyaralásnál, ha kisgyermekekkel megyünk, akkor magas, 50-es faktorszámú készítményekkel készüljünk, ha pedig mégis felégtünk, akkor hűsítő, napozás utáni krémekkel, esetleg spray vagy gélek alkalmazásával enyhíthetőek a napégéses tünetek.

A horzsolt, vágott sebek ellátásához szükségesek a sebtapaszok, nekem eleven fiaim vannak, miattuk ezt mindenképp bepakolom a bőröndbe, kézitáskába.

Ha az iménti listát eltesszük magunknak, már rutinból megy a pakolás, a házipatika összeállítása.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?