Mandulatejből készült édességek
- Dátum: 2021.07.28., 06:08
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- édesség, egészség, étkezés, főzés, gasztronómia, mandulatej, nassolás, tejmentes
A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.
MANDULATEJES PANNA COTTA SÓSKARAMELL-KRÉMMEL

HOZZÁVALÓK
3dl mandulatej
3dl tejszín
8g zselatin
20dkg tejkaramella
1.5dl tejszín
1kvk só
amaretti
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, majd visszahűtjük. A tejszínt és a tejet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk, majd hozzáöntjük a zselatint és jól összekeverjük.
Poharakba töltjük és hűtőbe tesszük dermedni (legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk állni).
A karamellkrémhez felforraljuk a tejszínt a sóval, majd beletördeljük a karamellát, és addig kevergetjük, amíg sima állagot nem kapunk.
Ha kihűlt, vékony rétegben a pudingra töltjük és a tetejére amaretti kekszet morzsolunk.
BARACKOS KRÉMES KOCKA

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
4 db tojás
4 ek cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
4 ek gluténmentes liszt
A krémhez:
5 dl mandulatej
2 csomag vaníliás pudingpor
cukor ízlés szerint
2 ek cukrászhab
A tetejére:
cukrászhab
pár szem friss barack
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat szétválasztjuk. A tésztához kikeverjük a tojássárgáját a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a gluténmentes lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjét is hozzáforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 160 fokon kb. 30 percig sütjük.
A krémhez a vaníliás pudingport megfőzzük a mandulatejjel, ízlés szerint édesítjük, majd hagyjuk hűlni.
Közben a cukrászhabot felverjük egy fél csomag habfixálóval. Kb. 2 evőkanál habot adunk a krémhez, robotgéppel kikeverjük, majd vékonyan a kihűlt tésztára rakjuk.
A tetejét megszórjuk őszibarackkal, majd rákentem a maradék krémet, ismét őszibarackkal rétegezzük, végül rákenjük a habot, és szeletelt őszibarackkal díszítjük.
BANÁNOS-DIÓS AMERIKAI PALACSINTA

HOZZÁVALÓK
1bögre liszt
0.25bögre apróra vágott dió
3ek cukor
1ek sütőpor
0.5tk őrölt szerecsendió
0.5tk őrölt fahéj
0.5tk szódabikarbóna
0.5tk só
1bögre mandulatej
2db banán
1.5ek olvasztott vaj
0.5tk vaníliakivonat
1db tojás
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS
Egy tálba összekeverjük a lisztet, az apróra vágott diót, a cukrot, a sütőport, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban habverővel összekeverjük a mandulatejet, a villával összetört banánt, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Hozzáadjuk a tojást, felverjük, és összeöntjük a lisztes keverékkel.
Alaposan összekeverjük, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőbe kanalazunk egy kis adag tésztát, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. Dióval és banánnal tálaljuk.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.