Mandulatejből készült édességek
- Dátum: 2021.07.28., 06:08
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- édesség, egészség, étkezés, főzés, gasztronómia, mandulatej, nassolás, tejmentes
A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.
MANDULATEJES PANNA COTTA SÓSKARAMELL-KRÉMMEL
HOZZÁVALÓK
3dl mandulatej
3dl tejszín
8g zselatin
20dkg tejkaramella
1.5dl tejszín
1kvk só
amaretti
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, majd visszahűtjük. A tejszínt és a tejet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk, majd hozzáöntjük a zselatint és jól összekeverjük.
Poharakba töltjük és hűtőbe tesszük dermedni (legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk állni).
A karamellkrémhez felforraljuk a tejszínt a sóval, majd beletördeljük a karamellát, és addig kevergetjük, amíg sima állagot nem kapunk.
Ha kihűlt, vékony rétegben a pudingra töltjük és a tetejére amaretti kekszet morzsolunk.
BARACKOS KRÉMES KOCKA
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
4 db tojás
4 ek cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
4 ek gluténmentes liszt
A krémhez:
5 dl mandulatej
2 csomag vaníliás pudingpor
cukor ízlés szerint
2 ek cukrászhab
A tetejére:
cukrászhab
pár szem friss barack
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat szétválasztjuk. A tésztához kikeverjük a tojássárgáját a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a gluténmentes lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjét is hozzáforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 160 fokon kb. 30 percig sütjük.
A krémhez a vaníliás pudingport megfőzzük a mandulatejjel, ízlés szerint édesítjük, majd hagyjuk hűlni.
Közben a cukrászhabot felverjük egy fél csomag habfixálóval. Kb. 2 evőkanál habot adunk a krémhez, robotgéppel kikeverjük, majd vékonyan a kihűlt tésztára rakjuk.
A tetejét megszórjuk őszibarackkal, majd rákentem a maradék krémet, ismét őszibarackkal rétegezzük, végül rákenjük a habot, és szeletelt őszibarackkal díszítjük.
BANÁNOS-DIÓS AMERIKAI PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
1bögre liszt
0.25bögre apróra vágott dió
3ek cukor
1ek sütőpor
0.5tk őrölt szerecsendió
0.5tk őrölt fahéj
0.5tk szódabikarbóna
0.5tk só
1bögre mandulatej
2db banán
1.5ek olvasztott vaj
0.5tk vaníliakivonat
1db tojás
olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálba összekeverjük a lisztet, az apróra vágott diót, a cukrot, a sütőport, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban habverővel összekeverjük a mandulatejet, a villával összetört banánt, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Hozzáadjuk a tojást, felverjük, és összeöntjük a lisztes keverékkel.
Alaposan összekeverjük, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőbe kanalazunk egy kis adag tésztát, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. Dióval és banánnal tálaljuk.
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Túlevés elleni trükkök
Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.
Hallottál már a bentonitról?
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?
Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.