Menü

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

A kuszkusz egy olyan étel, amelyet sokan még nem próbáltak ki, három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, amely rendkívül egészséges. Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá.

Táplálkozási szempontból egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget.

Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?

Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:

- Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
- Segíti az egészséges szívműködést
- Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
- Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
- Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nézzük, hogy miket! Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő antioxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

Ne forraljuk el a kuszkuszban található tápanyagokat!

A kuszkuszt sokféleképpen el lehet készíteni. Használjuk köretnek fehér rizs helyett, keverjük friss salátával. A forralástól ragadós lesz. Az ideális elkészítési mód a párolás, amely különválasztja a szemeket.

Az elkészítési mód természetesen függ a fajtájától is. Egyesek a kedvenc ízükkel ízesítik, például zöldséggel vagy hússal. A kuszkusz le is fagyasztható, három hónapig eláll a fagyasztóban. Összességében tehát ez egy rendkívül egészséges étel, a megfelelő elkészítési módot azonban fontos figyelembe venni.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.