Menü

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, immunerősítéshez és a fejlődéshez, valamint az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Vasszükségletünket tekintve az ajánlott napi bevitel más a férfiaknak, más a nőknek és más a terhesség alatt, illetve változókorban.

Vaskészleteink, - mint említettem - ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen kimerülnek, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Manapság már népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban az életmódból adódóan a lakosság 60-80 százalékát is érintheti. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak. Koraszülötteknél ugyancsak szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt.

Aki vashiányos, a következő tünetekből ismerheti fel a problémát: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenyég, emellett afták megjelenése a nyelven, szájban, törékeny körmök és haj, valamint szívdobogásérzés és az étvágy megváltozása is jellemző.

A kóros vashiány együtt járhat vérszegénységgel, amikor a szervezetben lecsökken a vörösvérsejtek száma.

A vashiány elégtelen vasbevitel miatt alakulhat ki, ebben az esetben a táplálkozásunk nem megfelelő, de okozhatják a vashiányt felszívódási zavarok is, emésztési problémák.

A vas felszívódását bizonyos betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják. Gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást.

Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához más vitaminokra, pl. C-vitaminra is szükségünk van, valamint arra – és ezt én is nemrég tanultam meg – hogy kalciummal, tejtermékekkel, tejjel, koffeinnel, azaz kávéval, teával, csokoládéval, kakaóval nem szabad együtt fogyasztani.

A vashiány remekül kezelhető táplálkozással, leghatékonyabban az állati eredetű termékekből vagyunk képesek felvenni a vasat, C-vitamin bevitel mellett.

Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab, tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztásával optimalizálhatjuk a vasszintünket, de étrend-kiegészítők szedése is megoldást jelenthet, ebben az esetben mindenféleképpen a szerves, organikus készítményeket válasszuk, ezek felszívódása sokkal jobb, s nem utolsó szempont: székrekedést sem fognak okozni.

Apiterápia, a méhek egyik gyógyító ereje

A méhekről általában a méz jut eszünkbe, mint gyógyír sokféle betegségünkre, pedig máshogy is jótékony hatással lehetnek egészségünkre.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Séta, hogy egészséges maradj

Az egyik legegyszerűbb mozgásforma, amit szinte mindenki be tud iktatni az életébe, az a séta. Nem is gondolnánk, hogy milyen remek egészségügyi hatásai lehetnek.

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Narancsbőr? Nem kell vele együtt élned! Tippek a simább bőrért

A narancsbőr (szakszóval: cellulit) a bőrön megjelenő egyenetlen, gödröcskés felszín, amely leggyakrabban a combokon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki. Nevét onnan kapta, hogy a bőr felszíne hasonlít a narancshéjához.