Menü

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, immunerősítéshez és a fejlődéshez, valamint az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Vasszükségletünket tekintve az ajánlott napi bevitel más a férfiaknak, más a nőknek és más a terhesség alatt, illetve változókorban.

Vaskészleteink, - mint említettem - ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen kimerülnek, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Manapság már népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban az életmódból adódóan a lakosság 60-80 százalékát is érintheti. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak. Koraszülötteknél ugyancsak szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt.

Aki vashiányos, a következő tünetekből ismerheti fel a problémát: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenyég, emellett afták megjelenése a nyelven, szájban, törékeny körmök és haj, valamint szívdobogásérzés és az étvágy megváltozása is jellemző.

A kóros vashiány együtt járhat vérszegénységgel, amikor a szervezetben lecsökken a vörösvérsejtek száma.

A vashiány elégtelen vasbevitel miatt alakulhat ki, ebben az esetben a táplálkozásunk nem megfelelő, de okozhatják a vashiányt felszívódási zavarok is, emésztési problémák.

A vas felszívódását bizonyos betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják. Gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást.

Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához más vitaminokra, pl. C-vitaminra is szükségünk van, valamint arra – és ezt én is nemrég tanultam meg – hogy kalciummal, tejtermékekkel, tejjel, koffeinnel, azaz kávéval, teával, csokoládéval, kakaóval nem szabad együtt fogyasztani.

A vashiány remekül kezelhető táplálkozással, leghatékonyabban az állati eredetű termékekből vagyunk képesek felvenni a vasat, C-vitamin bevitel mellett.

Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab, tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztásával optimalizálhatjuk a vasszintünket, de étrend-kiegészítők szedése is megoldást jelenthet, ebben az esetben mindenféleképpen a szerves, organikus készítményeket válasszuk, ezek felszívódása sokkal jobb, s nem utolsó szempont: székrekedést sem fognak okozni.

Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.