Menü

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, immunerősítéshez és a fejlődéshez, valamint az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Vasszükségletünket tekintve az ajánlott napi bevitel más a férfiaknak, más a nőknek és más a terhesség alatt, illetve változókorban.

Vaskészleteink, - mint említettem - ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen kimerülnek, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Manapság már népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban az életmódból adódóan a lakosság 60-80 százalékát is érintheti. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak. Koraszülötteknél ugyancsak szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt.

Aki vashiányos, a következő tünetekből ismerheti fel a problémát: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenyég, emellett afták megjelenése a nyelven, szájban, törékeny körmök és haj, valamint szívdobogásérzés és az étvágy megváltozása is jellemző.

A kóros vashiány együtt járhat vérszegénységgel, amikor a szervezetben lecsökken a vörösvérsejtek száma.

A vashiány elégtelen vasbevitel miatt alakulhat ki, ebben az esetben a táplálkozásunk nem megfelelő, de okozhatják a vashiányt felszívódási zavarok is, emésztési problémák.

A vas felszívódását bizonyos betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják. Gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást.

Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához más vitaminokra, pl. C-vitaminra is szükségünk van, valamint arra – és ezt én is nemrég tanultam meg – hogy kalciummal, tejtermékekkel, tejjel, koffeinnel, azaz kávéval, teával, csokoládéval, kakaóval nem szabad együtt fogyasztani.

A vashiány remekül kezelhető táplálkozással, leghatékonyabban az állati eredetű termékekből vagyunk képesek felvenni a vasat, C-vitamin bevitel mellett.

Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab, tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztásával optimalizálhatjuk a vasszintünket, de étrend-kiegészítők szedése is megoldást jelenthet, ebben az esetben mindenféleképpen a szerves, organikus készítményeket válasszuk, ezek felszívódása sokkal jobb, s nem utolsó szempont: székrekedést sem fognak okozni.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.