Menü

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, immunerősítéshez és a fejlődéshez, valamint az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Vasszükségletünket tekintve az ajánlott napi bevitel más a férfiaknak, más a nőknek és más a terhesség alatt, illetve változókorban.

Vaskészleteink, - mint említettem - ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen kimerülnek, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Manapság már népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban az életmódból adódóan a lakosság 60-80 százalékát is érintheti. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak. Koraszülötteknél ugyancsak szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt.

Aki vashiányos, a következő tünetekből ismerheti fel a problémát: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenyég, emellett afták megjelenése a nyelven, szájban, törékeny körmök és haj, valamint szívdobogásérzés és az étvágy megváltozása is jellemző.

A kóros vashiány együtt járhat vérszegénységgel, amikor a szervezetben lecsökken a vörösvérsejtek száma.

A vashiány elégtelen vasbevitel miatt alakulhat ki, ebben az esetben a táplálkozásunk nem megfelelő, de okozhatják a vashiányt felszívódási zavarok is, emésztési problémák.

A vas felszívódását bizonyos betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják. Gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást.

Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához más vitaminokra, pl. C-vitaminra is szükségünk van, valamint arra – és ezt én is nemrég tanultam meg – hogy kalciummal, tejtermékekkel, tejjel, koffeinnel, azaz kávéval, teával, csokoládéval, kakaóval nem szabad együtt fogyasztani.

A vashiány remekül kezelhető táplálkozással, leghatékonyabban az állati eredetű termékekből vagyunk képesek felvenni a vasat, C-vitamin bevitel mellett.

Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab, tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztásával optimalizálhatjuk a vasszintünket, de étrend-kiegészítők szedése is megoldást jelenthet, ebben az esetben mindenféleképpen a szerves, organikus készítményeket válasszuk, ezek felszívódása sokkal jobb, s nem utolsó szempont: székrekedést sem fognak okozni.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.