Menü

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ez egy ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

Arra is használják a méhek, hogy saját magukat tisztítsák. Készítenek egy lábtörlőhöz hasonló részt, ahol a méheknek át kell haladniuk. A propolisz ugyanis fertőtleníti a méhek testét és távol tartja a kórokozókat. Innen tudják már évtizedek óta, hogy remek gyógyír baktériumok és fertőzések ellen. De például az ókori egyiptomiak balzsamozásra is használták.

Ma már széleskörűen használja a természetgyógyászat. A propolisz felgyorsítja a sebek hámosodását, gyógyulását, ezért érdemes a nyálkahártyán kialakult sebek eredményes gyógyítására. Külsőleg is használható sebekre, horzsolásokra, izületi gyulladásokra.

Kutatások során arra is rájöttek, hogy olyan baktériumok elpusztítására is képes ez a méhek által készített anyag, amelyek antibiotikumok ellen már rezisztenssé váltak. Megfázáskor, torokfájáskor nagyon hasznos tud lenni, ha tinktúra formájában visszük be a szervezetbe.

Gyártani is leginkább tinktúra formájában szokták, de ez tartalmaz alkoholt. Kiskorúaknak is szabad adni, de ajánlatos pár csepp propoliszt mézben elkeverni és úgy adni a gyermeknek. De kisgyermekeknek gyártanak kifejezetten propoliszos mézet, amely rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer.

Többek között még menstruációs fájdalmak enyhítésére, prosztata betegségekre és daganatos betegségekre is jó hatással tud lenni. Allergia ellen is hatásos lehet, azonban, aki allergiás a virágporra, annak nem ajánlják a propolisz fogyasztását. A propolisz ugyanis képes allergiát okozni, ez általában bőrkiütések formájában jelentkezik.

Mivel elég balzsamos, viaszos állaggal rendelkezik, nem csak a gyógyászatban használják. Húros hangszereknél (hegedű, nagybőgő stb.) a fa erezetének kiemelésére használják még ma is. Továbbá az autóviasz egyik összetevője is a propolisz, olajokkal és zsírokkal kikeverik. Ezzel „waxolják” az autókat és egy vízlepergető, fényes réteget kap az autó.

Nagypál Anna

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

Negatív dolgok az otthonunkban – a feng shui szerint

Nagyon sok olyan tárgy van az otthonunkban, ami nem felel meg a feng shui elvárásainak. A térrendezés művészete sok mindenre kiterjed: színekre, mintákra, anyagokra, tárgyakra és a lakás alaprajzára is. Bizonyos dolgok negatív energiával bírnak, melyek kerülendők. Ezekről lesz szó a továbbiakban, érdemes tovább olvasni.

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.