Menü

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ez egy ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

Arra is használják a méhek, hogy saját magukat tisztítsák. Készítenek egy lábtörlőhöz hasonló részt, ahol a méheknek át kell haladniuk. A propolisz ugyanis fertőtleníti a méhek testét és távol tartja a kórokozókat. Innen tudják már évtizedek óta, hogy remek gyógyír baktériumok és fertőzések ellen. De például az ókori egyiptomiak balzsamozásra is használták.

Ma már széleskörűen használja a természetgyógyászat. A propolisz felgyorsítja a sebek hámosodását, gyógyulását, ezért érdemes a nyálkahártyán kialakult sebek eredményes gyógyítására. Külsőleg is használható sebekre, horzsolásokra, izületi gyulladásokra.

Kutatások során arra is rájöttek, hogy olyan baktériumok elpusztítására is képes ez a méhek által készített anyag, amelyek antibiotikumok ellen már rezisztenssé váltak. Megfázáskor, torokfájáskor nagyon hasznos tud lenni, ha tinktúra formájában visszük be a szervezetbe.

Gyártani is leginkább tinktúra formájában szokták, de ez tartalmaz alkoholt. Kiskorúaknak is szabad adni, de ajánlatos pár csepp propoliszt mézben elkeverni és úgy adni a gyermeknek. De kisgyermekeknek gyártanak kifejezetten propoliszos mézet, amely rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer.

Többek között még menstruációs fájdalmak enyhítésére, prosztata betegségekre és daganatos betegségekre is jó hatással tud lenni. Allergia ellen is hatásos lehet, azonban, aki allergiás a virágporra, annak nem ajánlják a propolisz fogyasztását. A propolisz ugyanis képes allergiát okozni, ez általában bőrkiütések formájában jelentkezik.

Mivel elég balzsamos, viaszos állaggal rendelkezik, nem csak a gyógyászatban használják. Húros hangszereknél (hegedű, nagybőgő stb.) a fa erezetének kiemelésére használják még ma is. Továbbá az autóviasz egyik összetevője is a propolisz, olajokkal és zsírokkal kikeverik. Ezzel „waxolják” az autókat és egy vízlepergető, fényes réteget kap az autó.

Nagypál Anna

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.