Menü

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Szakértők szerint az extra magabiztosságot a nyitott tér miatti szabadság érzésének, a napfény előnyeinek és a természet közelségének köszönhetjük.

Immunerősítés

A kinti környezet az elménknek és izmainknak nyújtott izgalmakon kívül szervezetünk egészére nézve is előnyökkel jár. Felmérések szerint a friss levegő és a természet színei, közelsége mentális állapotunk mellett fizikai jólétünket is befolyásolja, míg a napfénnyel való érintkezés beindítja szervezetünk D-vitamin termelését, amelyről tudjuk, hogy nem csak csontjaink egészségének megőrzésében, de immunrendszerünk működésében is elengedhetetlen szerepet játszik.

Nem kell bérlet!

Erről biztosan nem kell senkit meggyőzni: a szabadtéri sportolás egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy ingyen van. Nem kell havidíjat fizetnünk vagy tagsági igazolványt újítanunk hozzá. A természet mindenkié, csak ki kell lépnünk az ajtón.

Több mozgás, kevesebb fáradtság

A kinti környezet agyunkat stimuláló hatásának köszönhetően nagy a valószínűsége annak, hogy minden egyes testmozgás alkalmával tovább és jobban bírjuk majd a megerőltetést. Egy kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy saját tempójukban sétáljanak: az egyik csoport bent, futópadon, míg a másik a szabadban. Nem nehéz kitalálni, melyik csoport tagjai bírták jobban a testmozgást. A szabadtéren sétáló résztvevők nem csak több ideig, de magasabb intenzitással is gyalogoltak, sőt a kísérlet végén az egyéni felmérésekből az is kiderült, saját érzékelésük alapján kevésbé is fáradtak el.

Több égetett kalória

Természetesen a hosszabb, nagyobb intenzitású edzés hallatán egyenesen következtetünk arra, hogy több kalóriát is égetünk el testmozgásaink alkalmával. Azonban ehhez nem csak saját teljesítményünk, hanem a szabadtéri viszonyok is nagyban hozzájárulnak. Sőt, ha pontosan ugyanolyan sebességgel, ugyanannyi ideig végzünk egy gyakorlatot bent, mint kint, akkor is nagy a valószínűsége, hogy több kalóriát fogunk elégetni a szabadban teljesített mozgással. Ennek oka, hogy testünket teljesen más, és általában többféle stresszhatás éri a szabad ég alatt, mint a légkondicionált falak között.

A napsütés, a szél, a hideg, a meleg és a különféle terepekre adott fizikai válaszok miatt bizony a természet lágy ölén gyorsabban fogjuk égetni a kalóriákat, mint az edzőterem kontrollált közegében.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.