Menü

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Szakértők szerint az extra magabiztosságot a nyitott tér miatti szabadság érzésének, a napfény előnyeinek és a természet közelségének köszönhetjük.

Immunerősítés

A kinti környezet az elménknek és izmainknak nyújtott izgalmakon kívül szervezetünk egészére nézve is előnyökkel jár. Felmérések szerint a friss levegő és a természet színei, közelsége mentális állapotunk mellett fizikai jólétünket is befolyásolja, míg a napfénnyel való érintkezés beindítja szervezetünk D-vitamin termelését, amelyről tudjuk, hogy nem csak csontjaink egészségének megőrzésében, de immunrendszerünk működésében is elengedhetetlen szerepet játszik.

Nem kell bérlet!

Erről biztosan nem kell senkit meggyőzni: a szabadtéri sportolás egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy ingyen van. Nem kell havidíjat fizetnünk vagy tagsági igazolványt újítanunk hozzá. A természet mindenkié, csak ki kell lépnünk az ajtón.

Több mozgás, kevesebb fáradtság

A kinti környezet agyunkat stimuláló hatásának köszönhetően nagy a valószínűsége annak, hogy minden egyes testmozgás alkalmával tovább és jobban bírjuk majd a megerőltetést. Egy kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy saját tempójukban sétáljanak: az egyik csoport bent, futópadon, míg a másik a szabadban. Nem nehéz kitalálni, melyik csoport tagjai bírták jobban a testmozgást. A szabadtéren sétáló résztvevők nem csak több ideig, de magasabb intenzitással is gyalogoltak, sőt a kísérlet végén az egyéni felmérésekből az is kiderült, saját érzékelésük alapján kevésbé is fáradtak el.

Több égetett kalória

Természetesen a hosszabb, nagyobb intenzitású edzés hallatán egyenesen következtetünk arra, hogy több kalóriát is égetünk el testmozgásaink alkalmával. Azonban ehhez nem csak saját teljesítményünk, hanem a szabadtéri viszonyok is nagyban hozzájárulnak. Sőt, ha pontosan ugyanolyan sebességgel, ugyanannyi ideig végzünk egy gyakorlatot bent, mint kint, akkor is nagy a valószínűsége, hogy több kalóriát fogunk elégetni a szabadban teljesített mozgással. Ennek oka, hogy testünket teljesen más, és általában többféle stresszhatás éri a szabad ég alatt, mint a légkondicionált falak között.

A napsütés, a szél, a hideg, a meleg és a különféle terepekre adott fizikai válaszok miatt bizony a természet lágy ölén gyorsabban fogjuk égetni a kalóriákat, mint az edzőterem kontrollált közegében.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte