Menü

Segítség, növényi étrend mellett is hízok!

Egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben a növényi eredetű étrendek követése. Ezzel alapjában véve nincs is semmi probléma, hiszen egészséges és az álomalakot is könnyű elérni vele. Vagy mégsem? Sokan a diéta miatt szeretnének áttérni egy alternatív étrendre, de a kezdeti sikerek után azt tapasztalják, hogy nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet mutat a mérleg. Ez nem egy kirívó eset, gyakran előfordul, ha valaki felületesen, puszta pótlásokkal szeretné kiiktatni az étrendjéből a húskészítményeket. Ugyanis a szervezetünk számára fontos anyagok a mindenevő étrenddel épp megfelelő arányban kerülnek be a szervezetbe, feltéve, ha valóban friss és egészséges alapanyagokkal dolgozunk.

Növényi eredetű étrendnél - bár sok helyettesítő megoldás létezik – nem egyeznek meg az esszenciális anyagok és vitaminok aránya, így itt külön odafigyelést igényel az, hogy így is megfelelő mennyiség kerüljön be ezekből.

Attól, hogy növényi eredetű, még nem biztos, hogy valami egészséges is. Ez az egyik alapvetése annak a jelenségnek, hogy sokan növényi étrend mellett is súlygyarapodást tapasztalnak. Természetesen azt gondolja mindenki, hogy ha csak növényi eredetű ételeket esznek, nem kell a kalóriát számolgatni, egész nap büntetlenül ehetnek és az alakjuk is megmarad. Ez sajnos nincs így.

Ha valaki pusztán csak lecseréli az étrendjéből a húst és helyettük húspótlókat használ, de az étkezési szokásain nem változtat, akkor valójában elég egyoldalúan táplálkozik. Magas szénhidráttartalmú vegán nasik, édességek és csipszek, vegán készételek, tejhelyettesítők, sorolhatnánk, de ez csak néhány alapkelléke az átállásnak. A lényeg az, hogy ha valaki nem egyensúlyozza ki a kiesett mennyiséget és minőséget, akkor különböző hiánybetegségek léphetnek fel és hízás is bekövetkezhet, hiszen a szervezet raktároz, mert úgy érzi, hiány van néhány kulcsfontosságú „építőelemből”.

Egy másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy nem minden növényi élelmiszer „diétás”. Nem mindegy, hogy mit, mikor eszünk, illetve a gyümölcsök kifejezetten sok cukrot is tartalmaznak, tehát nem olyan egyszerű egy növényi eredetű étrend összeállítása, mint azt első hallásra gondolnánk. Figyelembe kell venni a rosttartalmát az ételeknek, hogy a szénhidráttartalmuk alapján a nap melyik szakában érdemes fogyasztani, vitamin és ásványi anyag, esszenciális aminosavak és egyéb ionok mennyisége, elegendő folyadékbevitel.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.