Menü

Segítség, növényi étrend mellett is hízok!

Egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben a növényi eredetű étrendek követése. Ezzel alapjában véve nincs is semmi probléma, hiszen egészséges és az álomalakot is könnyű elérni vele. Vagy mégsem? Sokan a diéta miatt szeretnének áttérni egy alternatív étrendre, de a kezdeti sikerek után azt tapasztalják, hogy nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet mutat a mérleg. Ez nem egy kirívó eset, gyakran előfordul, ha valaki felületesen, puszta pótlásokkal szeretné kiiktatni az étrendjéből a húskészítményeket. Ugyanis a szervezetünk számára fontos anyagok a mindenevő étrenddel épp megfelelő arányban kerülnek be a szervezetbe, feltéve, ha valóban friss és egészséges alapanyagokkal dolgozunk.

Növényi eredetű étrendnél - bár sok helyettesítő megoldás létezik – nem egyeznek meg az esszenciális anyagok és vitaminok aránya, így itt külön odafigyelést igényel az, hogy így is megfelelő mennyiség kerüljön be ezekből.

Attól, hogy növényi eredetű, még nem biztos, hogy valami egészséges is. Ez az egyik alapvetése annak a jelenségnek, hogy sokan növényi étrend mellett is súlygyarapodást tapasztalnak. Természetesen azt gondolja mindenki, hogy ha csak növényi eredetű ételeket esznek, nem kell a kalóriát számolgatni, egész nap büntetlenül ehetnek és az alakjuk is megmarad. Ez sajnos nincs így.

Ha valaki pusztán csak lecseréli az étrendjéből a húst és helyettük húspótlókat használ, de az étkezési szokásain nem változtat, akkor valójában elég egyoldalúan táplálkozik. Magas szénhidráttartalmú vegán nasik, édességek és csipszek, vegán készételek, tejhelyettesítők, sorolhatnánk, de ez csak néhány alapkelléke az átállásnak. A lényeg az, hogy ha valaki nem egyensúlyozza ki a kiesett mennyiséget és minőséget, akkor különböző hiánybetegségek léphetnek fel és hízás is bekövetkezhet, hiszen a szervezet raktároz, mert úgy érzi, hiány van néhány kulcsfontosságú „építőelemből”.

Egy másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy nem minden növényi élelmiszer „diétás”. Nem mindegy, hogy mit, mikor eszünk, illetve a gyümölcsök kifejezetten sok cukrot is tartalmaznak, tehát nem olyan egyszerű egy növényi eredetű étrend összeállítása, mint azt első hallásra gondolnánk. Figyelembe kell venni a rosttartalmát az ételeknek, hogy a szénhidráttartalmuk alapján a nap melyik szakában érdemes fogyasztani, vitamin és ásványi anyag, esszenciális aminosavak és egyéb ionok mennyisége, elegendő folyadékbevitel.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.