Menü

Planking. Ismered a gyakorlatot?

Ha életmódról, sportól, egészségről, edzésről beszélünk, előbb-utóbb megismerkedünk a planking fogalmával, azzal a gyakorlattal, ami egy rémegyszerű „mutatvány” mégis rettentő nehéz, főleg, ha szabályosan csináljuk. Miről is van szó?

A planking tulajdonképpen egy deszkapózszerű gyakorlat, mégis tapasztalatból mondom: az egyik leghatékonyabb hasizomerősítő módszer. Ha helyesen csináljuk – és a pontos kivitelezés nagyon fontos – akkor pár másodperc után erősen izzadva, lihegve, fogakat összeszorítva várjuk a tervezett időnk lejártát. Ha nem adjuk fel előbb…

Miért is olyan jó ez a szenvedős, izzasztós, nehéz, ám furcsa módon rém egyszerű gyakorlat?

Nos azért, mert a rendszeres planking gyakorlattal feszes, kidolgozott hasizmaink lesznek, erős marad a törzsünk, sokkal hatásosabb, mint a felülés, kíméli a gerincet és a hátat.

Rengeteg más izomcsoportot is fejleszt a hasizmokon kívül, például a váll és a hát izmait.

Úgy tudom ezt eredetileg hát- és gerincproblémákkal küzdőknek fejlesztették ki, a hátizmok erősítésére szolgál, miközben az egész test számos izomcsoportja bekapcsolódik a tartásba.

A felüléseket sosem szerettem és nem tartom jónak, megterheli a gerincet, miközben nem erősíti a törzset, a core izmokat.

Mi a core izom?

A core izmok a hasüreget körülvevő izmok, melyek fő feladatai a törzs megtartása. Ezt edzi rendkívül hatékonyan a planking. De hogyan kezdjünk hozzá?

A plank helyes kivitelezése úgy történik, hogy az alkarokon támaszkodva, lefele néző tenyerekkel, megfeszítjük a törzsünket, az egész testünk egy síkban van.

A hát teljesen egyenes, a fenekedet nem emeljük fel, síkban tartjuk, egyenesen a hát folytatásaként, lábak nyújtva.

A nyakad a gerinc vonalát kövesse, a fej nem lóghat. Has- és farizmainkat feszítsük be és így szabályosan végezzük el a plankingot.

Sokféle típusa van, ez egy alap póz, de variálható tenyértámasszal, nyújtott karokkal, vagy oldalra fordulva, esetleg a nyújtott lábakat váltva emelgetve.

Amikor fáradunk, hajlamosabbak vagyunk a feneket felemelni, vagy leejteni, erre muszáj figyelni, ugyanis a szabályos végrehajtás hatásos csak.

Mennyivel kezdjük a gyakorlatot? Harminc másodperccel, egy perccel, később kitolva akár több percen keresztül is tartani fogjuk ezt a deszkapózt, érdemes minden nap rátenni egy 10-20 másodpercet, s így szépen lassan, napról napra többet fogunk bírni.

A kívánt hatás erős törzs, erős hátizmok, izmos, kockás has lesz, természetesen mindez a szabályosan végrehajtott gyakorlatok és a helyes, megfelelő táplálkozás kombinálásával.

A szálkás test, izmos has jól tudjuk, a konyhában kezdődik.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.