Menü

Planking. Ismered a gyakorlatot?

Ha életmódról, sportól, egészségről, edzésről beszélünk, előbb-utóbb megismerkedünk a planking fogalmával, azzal a gyakorlattal, ami egy rémegyszerű „mutatvány” mégis rettentő nehéz, főleg, ha szabályosan csináljuk. Miről is van szó?

A planking tulajdonképpen egy deszkapózszerű gyakorlat, mégis tapasztalatból mondom: az egyik leghatékonyabb hasizomerősítő módszer. Ha helyesen csináljuk – és a pontos kivitelezés nagyon fontos – akkor pár másodperc után erősen izzadva, lihegve, fogakat összeszorítva várjuk a tervezett időnk lejártát. Ha nem adjuk fel előbb…

Miért is olyan jó ez a szenvedős, izzasztós, nehéz, ám furcsa módon rém egyszerű gyakorlat?

Nos azért, mert a rendszeres planking gyakorlattal feszes, kidolgozott hasizmaink lesznek, erős marad a törzsünk, sokkal hatásosabb, mint a felülés, kíméli a gerincet és a hátat.

Rengeteg más izomcsoportot is fejleszt a hasizmokon kívül, például a váll és a hát izmait.

Úgy tudom ezt eredetileg hát- és gerincproblémákkal küzdőknek fejlesztették ki, a hátizmok erősítésére szolgál, miközben az egész test számos izomcsoportja bekapcsolódik a tartásba.

A felüléseket sosem szerettem és nem tartom jónak, megterheli a gerincet, miközben nem erősíti a törzset, a core izmokat.

Mi a core izom?

A core izmok a hasüreget körülvevő izmok, melyek fő feladatai a törzs megtartása. Ezt edzi rendkívül hatékonyan a planking. De hogyan kezdjünk hozzá?

A plank helyes kivitelezése úgy történik, hogy az alkarokon támaszkodva, lefele néző tenyerekkel, megfeszítjük a törzsünket, az egész testünk egy síkban van.

A hát teljesen egyenes, a fenekedet nem emeljük fel, síkban tartjuk, egyenesen a hát folytatásaként, lábak nyújtva.

A nyakad a gerinc vonalát kövesse, a fej nem lóghat. Has- és farizmainkat feszítsük be és így szabályosan végezzük el a plankingot.

Sokféle típusa van, ez egy alap póz, de variálható tenyértámasszal, nyújtott karokkal, vagy oldalra fordulva, esetleg a nyújtott lábakat váltva emelgetve.

Amikor fáradunk, hajlamosabbak vagyunk a feneket felemelni, vagy leejteni, erre muszáj figyelni, ugyanis a szabályos végrehajtás hatásos csak.

Mennyivel kezdjük a gyakorlatot? Harminc másodperccel, egy perccel, később kitolva akár több percen keresztül is tartani fogjuk ezt a deszkapózt, érdemes minden nap rátenni egy 10-20 másodpercet, s így szépen lassan, napról napra többet fogunk bírni.

A kívánt hatás erős törzs, erős hátizmok, izmos, kockás has lesz, természetesen mindez a szabályosan végrehajtott gyakorlatok és a helyes, megfelelő táplálkozás kombinálásával.

A szálkás test, izmos has jól tudjuk, a konyhában kezdődik.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.