Menü

Planking. Ismered a gyakorlatot?

Ha életmódról, sportól, egészségről, edzésről beszélünk, előbb-utóbb megismerkedünk a planking fogalmával, azzal a gyakorlattal, ami egy rémegyszerű „mutatvány” mégis rettentő nehéz, főleg, ha szabályosan csináljuk. Miről is van szó?

A planking tulajdonképpen egy deszkapózszerű gyakorlat, mégis tapasztalatból mondom: az egyik leghatékonyabb hasizomerősítő módszer. Ha helyesen csináljuk – és a pontos kivitelezés nagyon fontos – akkor pár másodperc után erősen izzadva, lihegve, fogakat összeszorítva várjuk a tervezett időnk lejártát. Ha nem adjuk fel előbb…

Miért is olyan jó ez a szenvedős, izzasztós, nehéz, ám furcsa módon rém egyszerű gyakorlat?

Nos azért, mert a rendszeres planking gyakorlattal feszes, kidolgozott hasizmaink lesznek, erős marad a törzsünk, sokkal hatásosabb, mint a felülés, kíméli a gerincet és a hátat.

Rengeteg más izomcsoportot is fejleszt a hasizmokon kívül, például a váll és a hát izmait.

Úgy tudom ezt eredetileg hát- és gerincproblémákkal küzdőknek fejlesztették ki, a hátizmok erősítésére szolgál, miközben az egész test számos izomcsoportja bekapcsolódik a tartásba.

A felüléseket sosem szerettem és nem tartom jónak, megterheli a gerincet, miközben nem erősíti a törzset, a core izmokat.

Mi a core izom?

A core izmok a hasüreget körülvevő izmok, melyek fő feladatai a törzs megtartása. Ezt edzi rendkívül hatékonyan a planking. De hogyan kezdjünk hozzá?

A plank helyes kivitelezése úgy történik, hogy az alkarokon támaszkodva, lefele néző tenyerekkel, megfeszítjük a törzsünket, az egész testünk egy síkban van.

A hát teljesen egyenes, a fenekedet nem emeljük fel, síkban tartjuk, egyenesen a hát folytatásaként, lábak nyújtva.

A nyakad a gerinc vonalát kövesse, a fej nem lóghat. Has- és farizmainkat feszítsük be és így szabályosan végezzük el a plankingot.

Sokféle típusa van, ez egy alap póz, de variálható tenyértámasszal, nyújtott karokkal, vagy oldalra fordulva, esetleg a nyújtott lábakat váltva emelgetve.

Amikor fáradunk, hajlamosabbak vagyunk a feneket felemelni, vagy leejteni, erre muszáj figyelni, ugyanis a szabályos végrehajtás hatásos csak.

Mennyivel kezdjük a gyakorlatot? Harminc másodperccel, egy perccel, később kitolva akár több percen keresztül is tartani fogjuk ezt a deszkapózt, érdemes minden nap rátenni egy 10-20 másodpercet, s így szépen lassan, napról napra többet fogunk bírni.

A kívánt hatás erős törzs, erős hátizmok, izmos, kockás has lesz, természetesen mindez a szabályosan végrehajtott gyakorlatok és a helyes, megfelelő táplálkozás kombinálásával.

A szálkás test, izmos has jól tudjuk, a konyhában kezdődik.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.