Így főzhetünk görög joghurttal
- Dátum: 2021.08.25., 15:03
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- desszert, édesség, egészség, energia, főzés, görög joghurt, joghurt, konyha, probiotikum, sütés
A hagyományos eljárással készülő görög joghurt attól olyan ellenállhatatlanul telt és krémes, hogy átszűrik, azaz eltávolítják a joghurtból a savót. Isteni desszert csak úgy magában, vaníliával ízesítve vagy gyümölcsökkel dúsítva, ám nem csak arra jó, hogy elkanalazgassuk uzsonnára, többféle étel elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Mutatjuk, mi mindenre használható.
Egészséges napindító
Natúr joghurt helyett készíthetjük a müzlinket, granolánkat görög joghurttal. Ha chia pudingot szoktunk reggelizni, tej vagy növényi tej helyett görög joghurtba is belekeverhetjük előző este a kis magocskákat. Amerikai palacsinták tésztájához adva is remek, aki pedig a sós reggelit kedveli, tehet belőle az omlett masszájába.
Falatkák
Akár snacknek, akár vendégvárónak készítjük, tejföl helyett görög joghurttal is kikeverhetjük a túrós szendvicskrémeinket, valamint zöldség alapú pástétomokat is lazíthatunk vele. A legegyszerűbb megoldás pedig minden bizonnyal az, ha összekeverjük zöldfűszerekkel és kevés sóval, majd répahasábokkal és angol zellerrel kínáljuk mártogatósként.
Krémleves
Tejszín helyett adhatjuk krémlevesekhez, miután hozzákevertük a folyadékhoz, húzzuk le rögtön a tűzről, forralni már nem szükséges. Hideg gyümölcslevesekhez szintén mennyei, sőt főzelékekhez is kanalazhatjuk.
Pác
Keverjük össze a görög joghurtot tetszőleges fűszerekkel, fűszerkeverékkel, lereszelt fokhagymával és egy kevés citromlével. Csirke-, bárány- és pulykahús pácolásához tökéletes lesz.
Salátaöntet
Citromlével, sóval és olívaolajjal kikeverve bármilyen zöldsalátát feldob. Emellett a laktató tésztasalátában is kiválthatjuk a tejfölt görög joghurttal. Ha vigyázunk az alakunkra, az igencsak hizlaló majonéz helyett is használhatunk mustárral, sóval, citromlével ízesített görög joghurtot. Remek lesz krumpli-, csirke- vagy tonhalsalátához.
Sütés nélküli sütemény
A legegyszerűbb recept, amely sosem okoz csalódást. Őrölt kekszből és olvasztott vajból készítsük el a süti „tésztáját”, majd halmozzunk rá gyümölcsös, vaníliás, tetszőlegesen édesített görög joghurtot. Szükségünk lesz még zselatinra, a legkönnyebb melegítés nélküli expressz zselatint használni. Öntsük a kekszes alapra, simítsuk el, majd küldjük a süteményt pár órára vagy egy éjszakra hűtőbe.
A görög joghurt hagyományosan úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (az a lé, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz viszonyítva kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz. Az azonban nincs szabályozva, hogy a boltok polcaira kerülő termékek nevezhetők-e görög joghurtnak vagy nem. Csak a hagyományos joghurtra van minőségi előírás. Ezért lehetséges az, hogy a gyártók további összetevőket adhatnak hozzá, vagy akár meg is változtathatják a gyártási folyamatot, és mégis feltűntethetik termékeiken a „görög” feliratot.
A görög joghurt kellemesen sűrű és magas fehérjetartalmú a szűrési folyamatnak köszönhetően. Azonban néhány gyártó kihagyja ezt a folyamatot, amelyet más, sűrítő összetevőkkel pótol, mint a módosított kukoricakeményítő, a karragén vagy a guar- gumi, hasonlóan a fehérjefokozókhoz, mint a tejfehérje vagy a tejsavó koncentrátum, hogy utánozza az eredeti recept gazdag textúráját és fehérjetartalmát.
A pótlásra használt összetevők többsége nem káros az egészségre, de az így elkészült termék valójában már nem görög joghurt. Ha figyelmesen elolvasod az összetevőket, könnyű elkerülni azokat a termékeket, amelyek kukoricakeményítőből vagy fehérje koncentrátumból készültek.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.