Így főzhetünk görög joghurttal
- Dátum: 2021.08.25., 15:03
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- desszert, édesség, egészség, energia, főzés, görög joghurt, joghurt, konyha, probiotikum, sütés
A hagyományos eljárással készülő görög joghurt attól olyan ellenállhatatlanul telt és krémes, hogy átszűrik, azaz eltávolítják a joghurtból a savót. Isteni desszert csak úgy magában, vaníliával ízesítve vagy gyümölcsökkel dúsítva, ám nem csak arra jó, hogy elkanalazgassuk uzsonnára, többféle étel elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Mutatjuk, mi mindenre használható.
Egészséges napindító
Natúr joghurt helyett készíthetjük a müzlinket, granolánkat görög joghurttal. Ha chia pudingot szoktunk reggelizni, tej vagy növényi tej helyett görög joghurtba is belekeverhetjük előző este a kis magocskákat. Amerikai palacsinták tésztájához adva is remek, aki pedig a sós reggelit kedveli, tehet belőle az omlett masszájába.
Falatkák
Akár snacknek, akár vendégvárónak készítjük, tejföl helyett görög joghurttal is kikeverhetjük a túrós szendvicskrémeinket, valamint zöldség alapú pástétomokat is lazíthatunk vele. A legegyszerűbb megoldás pedig minden bizonnyal az, ha összekeverjük zöldfűszerekkel és kevés sóval, majd répahasábokkal és angol zellerrel kínáljuk mártogatósként.
Krémleves
Tejszín helyett adhatjuk krémlevesekhez, miután hozzákevertük a folyadékhoz, húzzuk le rögtön a tűzről, forralni már nem szükséges. Hideg gyümölcslevesekhez szintén mennyei, sőt főzelékekhez is kanalazhatjuk.
Pác
Keverjük össze a görög joghurtot tetszőleges fűszerekkel, fűszerkeverékkel, lereszelt fokhagymával és egy kevés citromlével. Csirke-, bárány- és pulykahús pácolásához tökéletes lesz.
Salátaöntet
Citromlével, sóval és olívaolajjal kikeverve bármilyen zöldsalátát feldob. Emellett a laktató tésztasalátában is kiválthatjuk a tejfölt görög joghurttal. Ha vigyázunk az alakunkra, az igencsak hizlaló majonéz helyett is használhatunk mustárral, sóval, citromlével ízesített görög joghurtot. Remek lesz krumpli-, csirke- vagy tonhalsalátához.
Sütés nélküli sütemény
A legegyszerűbb recept, amely sosem okoz csalódást. Őrölt kekszből és olvasztott vajból készítsük el a süti „tésztáját”, majd halmozzunk rá gyümölcsös, vaníliás, tetszőlegesen édesített görög joghurtot. Szükségünk lesz még zselatinra, a legkönnyebb melegítés nélküli expressz zselatint használni. Öntsük a kekszes alapra, simítsuk el, majd küldjük a süteményt pár órára vagy egy éjszakra hűtőbe.
A görög joghurt hagyományosan úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (az a lé, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz viszonyítva kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz. Az azonban nincs szabályozva, hogy a boltok polcaira kerülő termékek nevezhetők-e görög joghurtnak vagy nem. Csak a hagyományos joghurtra van minőségi előírás. Ezért lehetséges az, hogy a gyártók további összetevőket adhatnak hozzá, vagy akár meg is változtathatják a gyártási folyamatot, és mégis feltűntethetik termékeiken a „görög” feliratot.
A görög joghurt kellemesen sűrű és magas fehérjetartalmú a szűrési folyamatnak köszönhetően. Azonban néhány gyártó kihagyja ezt a folyamatot, amelyet más, sűrítő összetevőkkel pótol, mint a módosított kukoricakeményítő, a karragén vagy a guar- gumi, hasonlóan a fehérjefokozókhoz, mint a tejfehérje vagy a tejsavó koncentrátum, hogy utánozza az eredeti recept gazdag textúráját és fehérjetartalmát.
A pótlásra használt összetevők többsége nem káros az egészségre, de az így elkészült termék valójában már nem görög joghurt. Ha figyelmesen elolvasod az összetevőket, könnyű elkerülni azokat a termékeket, amelyek kukoricakeményítőből vagy fehérje koncentrátumból készültek.
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.