Menü

Nekem erre nincs időm!

Biztos? Vagy nézzünk néhány olyan dolgot, ami észrevétlenül elveszi az időnket. Mert nyilván mindenki az idejével küzd, sosem elég semmire, nem jutunk körül, nem érünk rá, nem fér a napba, nem elég rá a délután, beterveztük, de mégsem értünk oda…satöbbi. Miért is nem?

Ezzel a problémával valószínűleg nem vagyok egyedül, hiszen sokan lavírozunk a munka, szabadidő, edzés, család, sport és ki tudja még mennyi minden között. (A házimunkát meg kifelejtettem, nézzenek oda). Egy nap nagyon kevés, pláne akkor, ha bizonyos dolgok elrabolják az időnket. Soroljam?

Tegyük első helyre a közösségi oldalakat! De tényleg! Ki vitatkozna ezzel? Kevesen, a többség pedig tudja, igazam van. Állandóan a Facebookon lógunk, majd 5 perc elteltével újra visszalépünk. Mert hátha lemaradunk valami őrültem fontos dologról. Chat a barátokkal, végigpörgetett hírfolyam, ismerősök üzenőfalai, pár sor a messengeren, követések lecsekkolása, egy-két lájk meg bekukkantás a többi platformra, s már el is ment ez az óra is. Arra lennék kíváncsi, ha összeadnám hány percet, órát lógtam már eddig a fészen, biztos szégyelleném magam. Mert ezek után volt képem bármire is azt ráfogni, hogy „nincs rá időm”.

Pedig lett volna. Ha kevesebbet görgetek a facebookon.

Televízió. Sorozatok. Filmek. Gagyi showműsorok. Rengeteg időt elvesznek, nem mindenki néz tévét, de akik igen, ők tudják, ezzel drága órák mennek el. Hogy feleslegesen-e, vagy sem, abban nem foglalunk állást, a kikapcsolódás is fontos, csak kérdés, utána kesergünk e azon, hogy mennyi mindent nem intéztünk el aznap. Meg kell válogatni, mit nézünk, keressünk minőségi, tartalmas műsorokat.

Chat. A közösségi oldalaknál már említettem, nekem például nagyon sok időm elmegy azzal, hogy ennek válaszolok, annak írok, csak egy mondat, egy sor, egy lájk, egy emoji, máris a virtuális térben lógok hosszú értékes perceket veszítve.

Le kell venni a netet, becsukni a levelezőt. Máshogy nem megy.

Telefon. A mobilt nyomkodjuk állandóan. A tömegközlekedésen, az utcán, az étkezőasztalnál, a párunk mellett, a gyerekeink mellett… Rabjává tesz. Meg kell tanulni lenémítani, kikapcsolni, félretenni, letenni. Legalább bizonyos alkalmakkor.

Rendetlenség. Bármennyire is hihetetlen sok időt elvesz az, hogy egyszerűen nem találunk meg semmit a kupiban. A rendrakás időbe telik, de ha mindent azonnal a helyére teszünk, nem torlódik össze, hatalmas rendetlenséget okozva.

Semmi baj a social mediával, a mobilozással, a tévézéssel, de ha értékes perceket veszítünk el azzal, hogy unalomból nyomkodjuk a telefont, ahelyett, hogy edzeni mennénk, vagy az étkezőasztalnál mélyedünk a blogok olvasásába, ahelyett, hogy a családdal beszélgetnénk, azt később megbánjuk majd, hiszen elvesztegettünk rengeteg vissza nem térő percet. Az időnk a legdrágább.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.