Menü

Szervezeted gyilkosa a napi 8 órás ülőmunka

Manapság rengetegen végeznek ülőmunkát, ami egyre több egészségügyi problémát okoz, főleg azért, mert nem mozgunk eleget a munkavégzés közben. Sajnos az ülő életmód nem is a felnőtt életben kezdődik az irodai környezetben, hanem már gyerekkorban, az iskolapadban és a számítógép előtt. Káros hatásai pedig egyre gyűlnek, fokozódnak, míg nem ott tartunk, hogy már a munkavégzésünket veszélyeztetik.

De hogyan is károsítja egészségünket az ülőmunka? Egyrészt elősegíti korunk egyik népbetegségét, az elhízást. Hiszen nem mozgunk eleget, nem égetjük azokat a kalóriákat, hanem inkább munka közben nassolunk. Emellett mozgásszervi megbetegedések is felléphetnek, hiszen az ülőmunka következtében kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetünkben. Ettől például a gerinc stabilitása is veszélybe kerül, görcsösek lehetnek a nyaki izmok és összességében romlik a testtartás is. Kialakulhat még porckorongsérv, a nyakizmok eltérései miatt pedig gyakori fejfájás is.

Az ülőmunka feltételezhetően rontja a glükóz- és a lipidanyagcserét, a véráramlást, és növeli a gyulladás kialakulásának kockázatát a szervezetben, ezek a változások pedig idővel káros hatással lehetnek az erekre, és növelhetik a szívroham és a stroke kockázatát. Különösen figyelmeztető jel, ha az érzés a test egyik oldalára korlátozódik.

De a beszéd elmosódása és a látás- vagy hallásproblémák, valamint erős, más egészségi problémához nem kapcsolható fejfájás is jelezheti a stroke-ot.

A fizikai aktivitás növelése, az ülőmunkával töltött idő csökkentése segíthet leszorítani a stroke kockázatát.

A felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást (például: gyors séta vagy kerékpározás) kellene végezniük, és az ideális az lenne, ha ez a mozgás 10 percnél hosszabb időszakokban történne.

A fizikai aktivitás növelése mellett fontos összetevője a stroke-kockázat csökkentésének:

a megfelelő étrend,
a dohányzásról való leszokás, valamint
a magas vérnyomás és a cukorbetegség szűrése és kezelése.

A rendszeres sportolás mellett be kell vezetni a rendszeres szünetet is. Azt a szünetet, amelynek keretében óránként legalább 10 percre felkelünk a helyünkről, és akár csak a munkahelyen sétálunk egy kicsit, nyújtózunk, kar- és törzskörzéseket, nyújtó gyakorlatokat végzünk. Szerencsés, ha rendszeresen tudunk járni masszázsra is, vagy akár a munkahely biztosítja ezt a lehetőséget számunkra. Ezzel hatékonyan lehet oldani az izomfeszültségeket.

Nem mindegy az sem, hogy hogyan ülünk, és milyen széken tesszük ezt egész nap. Fontos, hogy a csípőnket toljuk hátra, és a hátunkat és derekunkat megfelelően támasszuk meg. És ha valami miatt közelebb kell hajolni az asztalhoz, akkor ne a nyakunkat nyújtsuk, inkább a székkel guruljunk közelebb. A szék pedig rendelkezzen jó ergonómiai kialakítással, és az egészséges anatómiai viszonyoknak megfelelő legyen.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.