Menü

Televíziózási szokások a családban, avagy hogyan tévézzünk okosan a gyerekekkel!

Most eszembe jutott az a vicces mondás, hogy „sohase nézzük a tévét, amikor be van kapcsolva”. Hogy a „doboz” milyen hatással van a családunkra, legfőképp a gyermekeinkre, azzal pszichológusok, pedagógusok, s különféle tudósok, szakemberek rengeteget foglalkoznak. A kérdés mindig az marad, hogy – mert tiltani nem lehet – hogyan tévézzünk okosan, felelősen, tudatosan a gyerekekkel.

A gyerekek tévénézési szokásai között a legveszélyesebb, ha olyasmit néznek, ami nem nekik való. A korhatáros besorolás nem véletlen, a célja az, hogy megóvja a kicsiket a nem nekik való tartalomtól, nyelvezettől, mert károsan hat rájuk.

Az egyes korosztályoknak megfelelő műsorválasztás a tudatos tévézés első lépcsőfoka.

Nem ugyanazt nézi egy hároméves, mint egy tizennégy éves, sőt egyes javaslatok szerint hároméves korig nem is szabadna tévézni.

Három és hét éves kor között az a fontos, hogy a gyerek olyan műsorokkal találkozzon, amelyek az idegrendszerüket nem terhelik meg, illetve fontos szempont, hogy ők még nem tudnak különbséget tenni a fikció és a valóság között.

Általában tíz éves kor utánra tehető ennek a képességnek a kialakulása. Fiúknál életkori sajátosság az erőszakos cselekmények felé irányuló érdeklődés.

A televíziózás önmagában nem káros, ha megfelelő módon tesszük, megfelelő tartalmakat nézve, a napirendbe úgy beillesztve, hogy ne haladja meg a napi ajánlott időt.

Az is visszaérő kérdés, hogy mennyi időt tölthetünk a televízió előtt, erre valószínűleg nincs is egységes válasz, az egészségügyi ajánlások általában napi két órában maximálják a képernyő előtt eltöltött időt. Ennél többet ülni a „doboz” előtt, valószínű elvonja az időt más fontos dolgokról, amelyek kisgyermekkorban nem hiányozhatnak: szabad levegőn való játék, rajzolás, építőkocka, kézügyességi tevékenységek és más hasonló cselekmények.

A gyerekszobában nálunk nincs tévé, erre vonatkozólag a szakemberek egyöntetűen vallják, hogy nem ajánlott, ahogy étkezésekkor, lefekvés előtt sem javasolt bekapcsolni a készüléket.

A képernyő kék fénye negatívan befolyásolja az elalvást. (ugyanez vonatkozik egyébként már egyéb „kütyükre”, tabletre, mobiltelefonra is.) A gyerekek ahelyett, hogy elcsendesednének, felpörögnek, felélénkülnek. Elalvás előtt a rendszeres esti mese olvasása a legjobb választás.

Elsősorban a szülő feladata kontrollt gyakorolni a televíziózási szokások felett, kiválasztani a műsorokat, figyelni a tévé előtt eltöltött időt, kialakítani a napirendet, a televízióval való kapcsolatot, s nem utolsó sorban kontrollálni a háttértévézést, a csatornák közötti szörfözést, s kerülni a televízió előtti nassolást. De ezek már egy másik cikk témái lesznek.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.