Menü

Hogyan készüljünk tanévkezdésre kisgyermekkel?

Mit tehet a szülő, hogy oldja félelmeiket, és megkönnyítse az iskolakezdés nehézségeit?

Lefekvés időben!

A nyári lazulás után fontos, hogy át kell állítani a biológiai órákat a szeptemberi időszámításra. Vagyis már iskolakezdés előtt fektesd le az eddiginél korábban a gyereket, és az sem árt, ha te sem virrasztasz éjfélig. Ha a szervezeteteknek van ideje – legalább néhány napja – átállni, akkor kipihentebbek lesztek, és koncentrálni is jobban tudtok majd.

Érdemes a gyerekeket bevonva, együtt készülni, hangolódni az iskolára. Közösen beborítani a könyveket, kihegyezni a ceruzákat, rendet rakni az íróasztalon, akár tenni egy sétát az iskola felé. Ez a közös tevékenység alkalmas idő lehet arra, hogy beszélgessünk, ki mit vár a tanévben, van-e valami amitől egy kicsit tart, melyik könyv tűnik a legérdekesebbnek, hogyan is képzelitek a következő hónapokat.

A beszélgetés ereje

A szervezettség és a szabályok mellett az is rendkívül fontos, hogy tudd, hogy mi zajlik a gyerekedben. Vagyis beszélgessetek mindennap, és ha megkérdezed, milyen napja volt, ne elégedj meg az egyszavas válaszokkal. Csak így biztosíthatod számára, hogy kiegyensúlyozott diák és később teljesítménykényszertől mentes felnőtt legyen.

Az üvöltözés nem megoldás. Egy gyermek esetén nagyon fontos, hogy türelmesnek kell lenni. Nem szabad leharapni a fejét egy fekete pont miatt. Ha sokadjára sem tudsz valamit elmagyarázni, akkor érdemes lehet játékos példákkal elmagyarázni a dolgokat.

Szülőként is bele kell jönni a dolgokba. Meg kell osztani egymás között a feladatokat. Tanuljatok felváltva a gyerekkel. Beszéljétek meg azt is, hogy mikor ki viszi iskolába.

Fontos a betegségek elkerülése

A bölcsőde-, óvoda- és iskola a betegségek melegágya, éppen ezért nem árt ha megtanítjuk gyermekünknek (ha még nem tudná), hogy mindig a szájunk elé tesszük a kezünket tüsszentésnél. Tudatosítanunk kell a gyerekekben azt is, hogy nem csak anya- és apa leszidása miatt kell étkezés előtt alaposan kezet mosni. Hogy hogyan kell jól kezet mosni, azt egy könnyű mozdulatsorral meg lehet egy gyermeknek tanítani. A rendszeres kézmosásra pedig mindig figyelmeztetni és ösztönözni kell.

Itt is meg lehet állapítani, hogy nincs két egyforma gyermek, és nincs két egyforma család, sőt egyforma iskolák sincsenek. Érdemes az ötleteket, terveket személyre szabni, kibővíteni vagy átalakítani, úgy, hogy a készülődés mindenkinek a lehető legjobban teljen.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?