Menü

Nemcsak nyáron támadnak a kullancsok!

Rossz hírünk van! Nyár végén is támadnak a kullancsok, nincs vége a kullancsszezonnak. A száraz, kánikulai nyári melegben kicsit visszahúzódtak ezek a vérszívók, azonban az őszi csapadékos időjárás közeledtével, ismét támadásba lendülnek, fokozottan védekezzünk ellenük!

A kellemes idő és a nyár beköszöntével pedig még több időt töltünk a természetben, ami sajnos együtt jár a kullancs okozta betegségekkel. A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de kedvelik a magas páratartalmat, s inkább a reggeli és kora esti órákban aktívak. A kullancsok alattomos vérszívók, melyek a bokrok és a fák levelein, illetve a fűben várakoznak, hogy ráakaszkodjanak áldozatukra.

A Lyme-kóros esetek számszerű magyarországi adatai azt mutatják, hogy a nyár vége a legkedvezőbb a kullancsoknak. A védekezés a köztudott teendőkből áll: zárt ruházat, kullancsriasztó szerek használata, világos ruha, sapka viselése.

A háziorvosoknál a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kérhető oltás, azonban az Lyme-kór ellen nem véd, mely sajnos nagyon nehezen gyógyítható, sokáig lappang, míg felismerik.

Melyek a tünetei az egyes betegségeknek, amelyeket a kullancsok terjesztenek?

A Lyme-kórt egy baktérium okozza. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást okozhat. Sajnos a középső fiammal átéltük ezt az időszakot, antibiotikumos kezelést, vérvételeket, kórházat, sokat számít, ha időben észlelik a tüneteket.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás főképp emberekre veszélyes, védőoltást csak az ember számára fejlesztettek ki ellene.

A vérzéses kullancslázról talán kevesebbet hallottunk, ez a kutya fehérvérsejtjeit támadja meg, tünetei a csípés utáni 8-20 napban jelentkeznek. Étvágycsökkenés, bágyadtság léphet fel, továbbá légszomj, hányás.

Ha valahol kullancsot találunk magunkon, vagy magunkban, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el, lehetőleg csipesszel, kerülve a népi módszereket (olajozás, zsírral való bekenés…stb.)

Ha az eltávolítás során beszakad a kullancs feje, az nem okoz problémát, a szervezet kilöki a bent maradt testrészt. A kullancs csípésének helyét mindenképp figyeljük meg a jövőben.

A kullancs által terjesztett betegségek esetében a Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs. A már kialakult betegséget antibiotikummal kezelik, több héten, hónapon keresztül.

Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás-sorozat lehetséges.

A kullancsoktól az állatok sincsenek biztonságban, a kutyáknál is súlyos állapotromlást okoz, ezért házi kedvenceinkre is vigyázni kell.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.