Menü

Nemcsak nyáron támadnak a kullancsok!

Rossz hírünk van! Nyár végén is támadnak a kullancsok, nincs vége a kullancsszezonnak. A száraz, kánikulai nyári melegben kicsit visszahúzódtak ezek a vérszívók, azonban az őszi csapadékos időjárás közeledtével, ismét támadásba lendülnek, fokozottan védekezzünk ellenük!

A kellemes idő és a nyár beköszöntével pedig még több időt töltünk a természetben, ami sajnos együtt jár a kullancs okozta betegségekkel. A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de kedvelik a magas páratartalmat, s inkább a reggeli és kora esti órákban aktívak. A kullancsok alattomos vérszívók, melyek a bokrok és a fák levelein, illetve a fűben várakoznak, hogy ráakaszkodjanak áldozatukra.

A Lyme-kóros esetek számszerű magyarországi adatai azt mutatják, hogy a nyár vége a legkedvezőbb a kullancsoknak. A védekezés a köztudott teendőkből áll: zárt ruházat, kullancsriasztó szerek használata, világos ruha, sapka viselése.

A háziorvosoknál a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kérhető oltás, azonban az Lyme-kór ellen nem véd, mely sajnos nagyon nehezen gyógyítható, sokáig lappang, míg felismerik.

Melyek a tünetei az egyes betegségeknek, amelyeket a kullancsok terjesztenek?

A Lyme-kórt egy baktérium okozza. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást okozhat. Sajnos a középső fiammal átéltük ezt az időszakot, antibiotikumos kezelést, vérvételeket, kórházat, sokat számít, ha időben észlelik a tüneteket.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás főképp emberekre veszélyes, védőoltást csak az ember számára fejlesztettek ki ellene.

A vérzéses kullancslázról talán kevesebbet hallottunk, ez a kutya fehérvérsejtjeit támadja meg, tünetei a csípés utáni 8-20 napban jelentkeznek. Étvágycsökkenés, bágyadtság léphet fel, továbbá légszomj, hányás.

Ha valahol kullancsot találunk magunkon, vagy magunkban, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el, lehetőleg csipesszel, kerülve a népi módszereket (olajozás, zsírral való bekenés…stb.)

Ha az eltávolítás során beszakad a kullancs feje, az nem okoz problémát, a szervezet kilöki a bent maradt testrészt. A kullancs csípésének helyét mindenképp figyeljük meg a jövőben.

A kullancs által terjesztett betegségek esetében a Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs. A már kialakult betegséget antibiotikummal kezelik, több héten, hónapon keresztül.

Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás-sorozat lehetséges.

A kullancsoktól az állatok sincsenek biztonságban, a kutyáknál is súlyos állapotromlást okoz, ezért házi kedvenceinkre is vigyázni kell.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.