Menü

Nemcsak nyáron támadnak a kullancsok!

Rossz hírünk van! Nyár végén is támadnak a kullancsok, nincs vége a kullancsszezonnak. A száraz, kánikulai nyári melegben kicsit visszahúzódtak ezek a vérszívók, azonban az őszi csapadékos időjárás közeledtével, ismét támadásba lendülnek, fokozottan védekezzünk ellenük!

A kellemes idő és a nyár beköszöntével pedig még több időt töltünk a természetben, ami sajnos együtt jár a kullancs okozta betegségekkel. A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de kedvelik a magas páratartalmat, s inkább a reggeli és kora esti órákban aktívak. A kullancsok alattomos vérszívók, melyek a bokrok és a fák levelein, illetve a fűben várakoznak, hogy ráakaszkodjanak áldozatukra.

A Lyme-kóros esetek számszerű magyarországi adatai azt mutatják, hogy a nyár vége a legkedvezőbb a kullancsoknak. A védekezés a köztudott teendőkből áll: zárt ruházat, kullancsriasztó szerek használata, világos ruha, sapka viselése.

A háziorvosoknál a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kérhető oltás, azonban az Lyme-kór ellen nem véd, mely sajnos nagyon nehezen gyógyítható, sokáig lappang, míg felismerik.

Melyek a tünetei az egyes betegségeknek, amelyeket a kullancsok terjesztenek?

A Lyme-kórt egy baktérium okozza. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást okozhat. Sajnos a középső fiammal átéltük ezt az időszakot, antibiotikumos kezelést, vérvételeket, kórházat, sokat számít, ha időben észlelik a tüneteket.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás főképp emberekre veszélyes, védőoltást csak az ember számára fejlesztettek ki ellene.

A vérzéses kullancslázról talán kevesebbet hallottunk, ez a kutya fehérvérsejtjeit támadja meg, tünetei a csípés utáni 8-20 napban jelentkeznek. Étvágycsökkenés, bágyadtság léphet fel, továbbá légszomj, hányás.

Ha valahol kullancsot találunk magunkon, vagy magunkban, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el, lehetőleg csipesszel, kerülve a népi módszereket (olajozás, zsírral való bekenés…stb.)

Ha az eltávolítás során beszakad a kullancs feje, az nem okoz problémát, a szervezet kilöki a bent maradt testrészt. A kullancs csípésének helyét mindenképp figyeljük meg a jövőben.

A kullancs által terjesztett betegségek esetében a Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs. A már kialakult betegséget antibiotikummal kezelik, több héten, hónapon keresztül.

Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás-sorozat lehetséges.

A kullancsoktól az állatok sincsenek biztonságban, a kutyáknál is súlyos állapotromlást okoz, ezért házi kedvenceinkre is vigyázni kell.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.