Menü

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket.

Az alkohol nem olyan jó, mint amilyennek elsőre látszik és számtalan kellemetlen élménytől megszabadulhatsz, ha nem fogyasztasz ilyet. A legelső kellemetlen tünetet már mindjárt másnap tapasztalni fogod, melyet - milyen meglepő - másnaposságnak hívnak. A másnaposságot nem kell bemutatnom, mindenki hallott már róla vagy tapasztalta a reggeli rosszullétet, fejfájást, hányingert, szédülést, ami egy italos éjszaka után jellemző. Létezik pár praktika, amivel csökkentheted a másnaposság tüneteit, ha már mindenképpen alkoholizálni készülsz.

Húzd meg a határt

Ha átlépsz egy bizonyos határt az ivászatban, könnyen kellemetlenné válhat a reggeled. Mindig tarts be a határaidat: csak annyit igyál, amennyi jól esik, és ha buliba mész, határozd meg előre, hogy mennyit fogsz inni az este folyamán, ne lépd át azt a bizonyos határt. A tested nagyra fogja értékelni.

Fogd vissza magad

A szakik azt javasolják, hogy óránként csak egy ital legyen a maximum, így a szervezetednek lesz elég ideje arra, hogy feldolgozza az alkohol hatásait, és ne kézbesítse azonnal a tudatmódosító anyagokat közvetlenül az agyadba. Próbáld meg visszafogni magad, egy 24 órás periódus alatt maximum 3-4 italt fogyassz, hetente maximum egyszer vagy kétszer.

NE keverd az italokat

Kerüld el több fajta alkohol fogyasztását egyszerre. Például, ha sörrel kezdesz, maradj a sörnél. Pálinkával kezdtél? Akkor, maradj a pálinkánál. Több fajta alkohol egyidejű fogyasztása nagy fejfájásokhoz és rosszullétekhez vezethet. A szervezetednek bőven elég egy fajta alkoholt feldolgoznia, ne nehezítsd meg a dolgát 2, 3, esetleg több fajta alkohollal.

Egyél valamit a parti előtt

Egyél egy kiadós mennyiségű ételt, mielőtt elkezdődik a parti. Azok az ételek, melyek sok keményítőt, fehérjét tartalmaznak, lassítják az alkohol felszívódását a véráramba. Ha parti közben nassolsz, az is lassíthatja a felszívódást.

Ne csak alkoholt igyál

A legjobb, ha a partizást valami étellel kezded, mielőtt belekezdesz az ivászatba. Az ital mellé igyál üdítőket, vagy vizet, hogy a szervezeted könnyebben fel tudja dolgozni az alkoholt. Ne igyál alkohol mellé szénsavas üdítőket, mert ezek felgyorsíthatják a felszívódási folyamatot.

Lassíts

Az alkoholos italokat mindig lassan fogyaszd. A májad a szeszt csak lassan tudja feldolgozni. Ha gyorsan, sokat iszol egyszerre, az egy afféle tölcsér effektust okoz, azaz egyszerre több tudatmódosító anyag fog az agyadba jutni, mint ha lassan innád.

Az alkohol kiszárítja a szervezetet. Alkoholfogyasztás közben, után mindig igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást, a fejfájást és a rosszullétet.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.