Menü

Káros a túl sok alvás?

Káros lehet a túl sok alvás? Lehet, egyáltalán túl sokat aludni? Milyen káros hatásai, következményei vannak? Ezekre fogjuk megkeresni a választ.

Szakértők szerint lehet. Lehet túl sokat aludni és vannak káros következményei. A témát sokszor, sokan vizsgálták, s arra a megállapításra és eredményekre jutottak, hogy a sok alvás sokféle betegséggel vagy egyéb egészségügyi problémával lehet összefüggésben.

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk.

Az alváshiány valószínűleg gyakrabban fordul elő velünk, ennek ellenére a túl sok alvás is előfordul. Keveset sem jó aludni, az tény, hiszen alváshiány komoly gondokat okozhat, azonban ennek másik véglete sem egészséges.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi az annyi, mi a túl sok és mi az elég, az biztos, hogy az általános javaslat a napi 7-8 órát írja elő, mint szükséges alvásmennyiség.

Ha a kóros aluszékonyság szorongással, memóriaproblémákkal jár együtt, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A túl sok alkohol, gyógyszer, sőt egyes kábítószerek is növelik az alvásigényt, de a depresszió is ide tartozik.

A túl sok alvás tünetei a következők: erős fejfájás az ébredéskor, mintha másnaposak lennénk, dehidratáltak.

Izomfájdalmak jelennek meg, melynek oka, hogy valószínűleg huzamosabb ideig voltunk ugyanabban a pózban az alvás alatt, mely izomgörcsöket, zsibbadást okoz.

Egyes tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata is növekedhet, hiszen az anyagcsere-folyamatok felborulnak, a csökkent testmozgás következtében a test csökkentett értékben „égeti” a glükózt.

A túlzásba vitt alvás memóriazavart is produkálhat, azáltal, hogy rontja a koncentrációs képességet.

Vérszegénység is állhat a túl sok alvás hátterében, melynek tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény, de említendő még az alvási apnoé is.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az illető nem tudja kipihenni magát.

Végül megrövidülhet az élettartam. Talán mégis igaz a mondás, hogy „aki sokat alszik, keveset él?” Szakértők bebizonyították, a korai halálozás akár a túlzásba vitt alvásnak is tulajdonítható.

A fentiek ismeretében talán ezután nem árt jobban odafigyelni, hogy mikor és mennyit alszunk. Ha tehetjük, feküdjünk le ugyanakkor és törekedjünk a 7-8 óra alvásra, kiegyensúlyozott étrendre, sportos életmódra, egészséges ételekre, dohányzás mellőzésére, s akkor valószínűleg mindent megtettünk egészségünk érdekében. Én pedig most elmegyek aludni.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?