Menü

Káros a túl sok alvás?

Káros lehet a túl sok alvás? Lehet, egyáltalán túl sokat aludni? Milyen káros hatásai, következményei vannak? Ezekre fogjuk megkeresni a választ.

Szakértők szerint lehet. Lehet túl sokat aludni és vannak káros következményei. A témát sokszor, sokan vizsgálták, s arra a megállapításra és eredményekre jutottak, hogy a sok alvás sokféle betegséggel vagy egyéb egészségügyi problémával lehet összefüggésben.

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk.

Az alváshiány valószínűleg gyakrabban fordul elő velünk, ennek ellenére a túl sok alvás is előfordul. Keveset sem jó aludni, az tény, hiszen alváshiány komoly gondokat okozhat, azonban ennek másik véglete sem egészséges.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi az annyi, mi a túl sok és mi az elég, az biztos, hogy az általános javaslat a napi 7-8 órát írja elő, mint szükséges alvásmennyiség.

Ha a kóros aluszékonyság szorongással, memóriaproblémákkal jár együtt, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A túl sok alkohol, gyógyszer, sőt egyes kábítószerek is növelik az alvásigényt, de a depresszió is ide tartozik.

A túl sok alvás tünetei a következők: erős fejfájás az ébredéskor, mintha másnaposak lennénk, dehidratáltak.

Izomfájdalmak jelennek meg, melynek oka, hogy valószínűleg huzamosabb ideig voltunk ugyanabban a pózban az alvás alatt, mely izomgörcsöket, zsibbadást okoz.

Egyes tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata is növekedhet, hiszen az anyagcsere-folyamatok felborulnak, a csökkent testmozgás következtében a test csökkentett értékben „égeti” a glükózt.

A túlzásba vitt alvás memóriazavart is produkálhat, azáltal, hogy rontja a koncentrációs képességet.

Vérszegénység is állhat a túl sok alvás hátterében, melynek tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény, de említendő még az alvási apnoé is.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az illető nem tudja kipihenni magát.

Végül megrövidülhet az élettartam. Talán mégis igaz a mondás, hogy „aki sokat alszik, keveset él?” Szakértők bebizonyították, a korai halálozás akár a túlzásba vitt alvásnak is tulajdonítható.

A fentiek ismeretében talán ezután nem árt jobban odafigyelni, hogy mikor és mennyit alszunk. Ha tehetjük, feküdjünk le ugyanakkor és törekedjünk a 7-8 óra alvásra, kiegyensúlyozott étrendre, sportos életmódra, egészséges ételekre, dohányzás mellőzésére, s akkor valószínűleg mindent megtettünk egészségünk érdekében. Én pedig most elmegyek aludni.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.