Menü

Káros a túl sok alvás?

Káros lehet a túl sok alvás? Lehet, egyáltalán túl sokat aludni? Milyen káros hatásai, következményei vannak? Ezekre fogjuk megkeresni a választ.

Szakértők szerint lehet. Lehet túl sokat aludni és vannak káros következményei. A témát sokszor, sokan vizsgálták, s arra a megállapításra és eredményekre jutottak, hogy a sok alvás sokféle betegséggel vagy egyéb egészségügyi problémával lehet összefüggésben.

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk.

Az alváshiány valószínűleg gyakrabban fordul elő velünk, ennek ellenére a túl sok alvás is előfordul. Keveset sem jó aludni, az tény, hiszen alváshiány komoly gondokat okozhat, azonban ennek másik véglete sem egészséges.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi az annyi, mi a túl sok és mi az elég, az biztos, hogy az általános javaslat a napi 7-8 órát írja elő, mint szükséges alvásmennyiség.

Ha a kóros aluszékonyság szorongással, memóriaproblémákkal jár együtt, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A túl sok alkohol, gyógyszer, sőt egyes kábítószerek is növelik az alvásigényt, de a depresszió is ide tartozik.

A túl sok alvás tünetei a következők: erős fejfájás az ébredéskor, mintha másnaposak lennénk, dehidratáltak.

Izomfájdalmak jelennek meg, melynek oka, hogy valószínűleg huzamosabb ideig voltunk ugyanabban a pózban az alvás alatt, mely izomgörcsöket, zsibbadást okoz.

Egyes tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata is növekedhet, hiszen az anyagcsere-folyamatok felborulnak, a csökkent testmozgás következtében a test csökkentett értékben „égeti” a glükózt.

A túlzásba vitt alvás memóriazavart is produkálhat, azáltal, hogy rontja a koncentrációs képességet.

Vérszegénység is állhat a túl sok alvás hátterében, melynek tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény, de említendő még az alvási apnoé is.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az illető nem tudja kipihenni magát.

Végül megrövidülhet az élettartam. Talán mégis igaz a mondás, hogy „aki sokat alszik, keveset él?” Szakértők bebizonyították, a korai halálozás akár a túlzásba vitt alvásnak is tulajdonítható.

A fentiek ismeretében talán ezután nem árt jobban odafigyelni, hogy mikor és mennyit alszunk. Ha tehetjük, feküdjünk le ugyanakkor és törekedjünk a 7-8 óra alvásra, kiegyensúlyozott étrendre, sportos életmódra, egészséges ételekre, dohányzás mellőzésére, s akkor valószínűleg mindent megtettünk egészségünk érdekében. Én pedig most elmegyek aludni.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.