Menü

Csak így érdemes szünetet tartani egy párkapcsolatban

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, ám amikor éppen átélünk egyet, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a derűsebb napokról, és csak a nehézségeket veszük észre. Ilyenkor jól jön egy kis szünet.

Légy önmagad!

Ha úgy érzed, az utóbbi időben elhanyagoltad a barátaidat, a hobbijaidat, és csak a párodra fókuszáltál, lehet, hogy ideje egy lépést hátrébb lépni és egy kicsit kívülről megvizsgálni a helyzetet. Amennyiben nem törődsz magaddal, egyre inkább elveszíted majd az önbizalmad, így a partnered sem feltétlenül azt az embert fogja már látni benned, akibe az elején beleszeretett. Szánj időt magadra, és a dolgokra, amiket szeretsz, és meglátod, köztetek is gördülékenyebben mennek majd a dolgok.

Miben segíthet a szünet?

A külön töltött idő kiváló alkalom arra, hogy mindketten magatokban reflektáljatok az eseményekre. Az állandó veszekedéseknek részben az is az oka, hogy egyszerűen nincs „gyógyulási periódus” és újra és újra ugyanazokat a sebeket tépitek fel. Az elvonulás segíthet abban, hogy átértékeld a korábban elhangzott mondatokat, sőt, arra is rájöhetsz, hogy valójában mi okozta a problémát.

Mondd el, hogy szükséged van egy kis időre!

Semmiképpen se veszekedés közben, üvöltve mondd a párodnak, hogy szünetet akarsz. A legfontosabb, hogy világossá tedd, nagyon szereted őt, csak egyszerűen kell egy kis idő. Beszélj kedvesen, nyugodtan, szeretetteljesen, és tisztázd le, mire akarod szánni ezt periódust: például több időt szeretnél tölteni a családoddal, a barátaiddal.És ha már együtt éltek? Valamelyikőtök költözzön át a barátaihoz, családhoz – ezzel is jelezve, hogy csupán egy átmeneti időszakról van szó – ám semmiképpen se béreljetek külön lakást!

Tartsátok a kapcsolatot!

Amennyiben tényleg szünetet szeretnél és nem szakítani, ne szakítsd meg a kontaktot. Ne feledd: a cél az, hogy együtt túllendüljetek a gondokon. Egyezzetek meg, milyen időközönként beszéltek majd és milyen formában, és tartsátok magatokat az együtt felállított szabályokhoz. Fontos, hogy találjatok valamilyen arany középutat abban, milyen gyakoriak legyenek a hívások, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek.

Tűzz ki egy időpontot!

Fontos, hogy legyen valamilyen limit, hogy legfeljebb mennyi időt töltötök egymástól távol. A három hónap a legtöbb párnál működik, de találjátok meg, számotokra mennyi lenne az ideális. Ha a szünet több mint fél éve tart, fontos átgondolnotok, hogy valóban együtt érdemes-e folytatnotok! Amennyiben viszont csak néhány hétről vagy hónapról van szó, meglátjátok, hogy mennyi pozitív hatása van az énidőnek, ráadásul az érzés, hogy hiányoztatok egymásnak felpezsdíti majd a szenvedélyt.

Fontos, hogy tudatosítsátok, miért szükséges a szünet: megoldásokat szeretnétek találni a problémáitokra és szívesen koncentrálnátok egy picit csak saját magatokra? Érdemes felkeresni egy párterapeutát is, aki segíthet a mélyebb konfliktusok feloldásában. Legyetek egymással végig őszinték és igyekezzetek higgadtan kommunikálni, hiszen a cél az, hogy mindketten boldogan folytassátok tovább.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?

Mit jelent a hipomániás epizód?

Pár napostól akár hónapokig tartó állapot, melynek során a beteg igen beszédes, feldobott vagy éppen ingerlékeny, s amely jól elválik normális, nem depressziós állapotától.

Praktikák halogatás ellen

Az egyetemi időszak izgalmas próbatételt jelent a saját időgazdálkodásunk szempontjából, mivel az életünk ez alatt a pár év alatt a legkevésbé strukturált: az óráink egy részéről eldönthetjük, hogy látogatjuk-e őket vagy sem, a feladataink elvégzését szabadon osztjuk be, a maradék időt pedig az általunk választott egyéb programok töltik ki.