Menü

Mi az a cöliákia?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. De mi az a glutén? Nos, a glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója. A glutén egy természetes fehérje, amely a búzában és más hasonló gabonafélékben található meg, illetve minden olyan élelmiszerben is jelen van, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült.

A lisztérzékeny/gluténérzékeny emberek szervezete a glutént tartalmazó ételek fogyasztásakor nem képes felszívni a tápanyagokat, súlyos egészségügyi komplikációk lépnek fel. A betegség tünetei elsősorban az emésztőrendszert érintik: előfordulhat hasmenés, gyakori székelés, hányinger, hányás, puffadás, ezek a tipikus tünetek, mely társulhat vérszegénységgel, izomgyengeséggel, vashiánnyal, csontritkulással, aminek az oka a felszívódási zavar.

Gluténérzékenységet jelző panaszok lehetnek még a bőrproblémák, nőgyógyászati problémák, de olyan teljesen átlagos tünetek is, mint a fáradékonyság, fejfájás, vitaminhiány vagy hajhullás.

Csecsemők és kisgyermekek esetében a lisztérzékenység fájó, duzzadt has is jelzi, vagy az állandó rossz közérzet, illetve, hogy nem növekszik és fejlődik úgy a gyermek, ahogy kellene.

A cöliákia nem kimondottan gyermekbetegség és nem velünk született, hanem bármely életkorban előfordulhat és kialakulhat, akár felnőttként is annak ellenére, hogy addig semmi ilyen jellegű problémánk nem volt, ezért, ha cöliákiás van a családban, érdemes családszűrést végezni.

Nem mindegyik gabonafajta tartalmaz glutént, így például nyugodtan fogyasztható a köles, az amaránt, a rizs, hajdina, quinoa, illetve a gluténmentesen válogatott és csomagolt zab is.

A glutént tartalmazó ételeken kötelező a megjelölés, hogy az érzékenységgel küszködők is tisztában legyenek az összetevőkkel, a gluténmentes jelölést pedig akkor lehet feltüntetni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg.

A betegség sajnos nem gyógyítható, élethosszig tart, azonban (szigorúan betartott) étrenddel, diétával tökéletesen kezelhető.

A diéta nem könnyű és betartása sem mindig egyszerű, de a tüneteket jelentősen javítja, illetve megszünteti, ezért a betegek kénytelenek követni a szakember, a dietetikus által előírt étrendi megkötéseket.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.