Menü

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Lassan el kell búcsúznunk a nyártól és ahogy közeledik az ősz, úgy nekünk sem árt felkészülni az ezzel járó szokásos kényelmetlenségekre. Ilyen például a szokásos influenza szezon és az egyéb légúti megbetegedések. Szerencsére nem kell gyógyszerrel tömnünk magunkat, hiszen megelőzésre tökéletesen alkalmasak a gyógynövények és az azokból készült kivonatok, teák.

Már a gyógyszertárak polcain is találkozhatunk különböző köhögéscsillapító, köptető hatású, vagy csak légzést segítő szirupokkal. Ilyen például az izlandi zuzmó, ami a szárazköhögésre való, vagy a borostyán, ami bár hurutoldó hatású, de egyben csillapítja a szárazköhögést és az ingert is.

A gyógynövényekből készült teák kiváló megoldást nyújtanak a légzőszervekkel kapcsolatos betegségek elkerülésében. Egyrészt fertőtlenítik a légutakat, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, valamint csökkentik a torokirritációt is a legtöbbjükben megtalálható nyálkaanyagokkal.

Az egyik ilyen gyógynövény az orvosi tüdőfű. Már a nevéből is látszik, hogy légzőszervi panaszokra való elsősorban. Kovasavat, kempferolt és kvercetin flavonoidokat tartalmaz, aminek köszönhetően nem csak köhögéscsillapító, de egyben köptető hatása is van, mellette pedig antibakteriális tulajdonságú. Persze nem csak betegség esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztani.

A másik szintén ismert, akár a gyógyszertárak polcain is megtalálható gyógynövény az orvosi zsálya. Kateincsersavat és fumársavat, valamint elukaliptolt tartalmaz, ami bakteriális megbetegedések és különböző légzőszervi gyulladások esetén hatásos.

Szintén köhögéscsillapító hatású a jól ismert kakukkfű. Nem csak nyugtatja a tüdőt, de kifejezetten finom tea készíthető belőle. Mézzel, gyömbérrel és citrommal igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Talán kevésbé ismert növény, de annál hatásosabb a kerti izsóp. Cser-és keserűanyag tartalma miatt kiváló köhögéscsillapító, de népi gyógyászatban a mai napig alkalmazzák asztma és hörghurut kezelésére is.

A következő két gyógynövény amellett, hogy légúti megbetegedések ellen is hatásos, nyugtató teaként is fogyasztható, így tökéletes választás lehet egy hűvös őszi estére. A kamilla és a hársfavirág kifejezetten aktuális gyógynövény, mivel nyáron kell őket szedni. Kiszárítva majd leforrázva, teaként nagyszerű megoldás a betegségek elkerülésére. A hársfa izzasztó és köhögéscsillapító hatása mellett farnezolt és flavonglikozidákat is tartalmaz, amik pedig antibakteriális hatásúak. A kamilla a légutakra kifejtett nyugtató hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bír.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.