Menü

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Lassan el kell búcsúznunk a nyártól és ahogy közeledik az ősz, úgy nekünk sem árt felkészülni az ezzel járó szokásos kényelmetlenségekre. Ilyen például a szokásos influenza szezon és az egyéb légúti megbetegedések. Szerencsére nem kell gyógyszerrel tömnünk magunkat, hiszen megelőzésre tökéletesen alkalmasak a gyógynövények és az azokból készült kivonatok, teák.

Már a gyógyszertárak polcain is találkozhatunk különböző köhögéscsillapító, köptető hatású, vagy csak légzést segítő szirupokkal. Ilyen például az izlandi zuzmó, ami a szárazköhögésre való, vagy a borostyán, ami bár hurutoldó hatású, de egyben csillapítja a szárazköhögést és az ingert is.

A gyógynövényekből készült teák kiváló megoldást nyújtanak a légzőszervekkel kapcsolatos betegségek elkerülésében. Egyrészt fertőtlenítik a légutakat, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, valamint csökkentik a torokirritációt is a legtöbbjükben megtalálható nyálkaanyagokkal.

Az egyik ilyen gyógynövény az orvosi tüdőfű. Már a nevéből is látszik, hogy légzőszervi panaszokra való elsősorban. Kovasavat, kempferolt és kvercetin flavonoidokat tartalmaz, aminek köszönhetően nem csak köhögéscsillapító, de egyben köptető hatása is van, mellette pedig antibakteriális tulajdonságú. Persze nem csak betegség esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztani.

A másik szintén ismert, akár a gyógyszertárak polcain is megtalálható gyógynövény az orvosi zsálya. Kateincsersavat és fumársavat, valamint elukaliptolt tartalmaz, ami bakteriális megbetegedések és különböző légzőszervi gyulladások esetén hatásos.

Szintén köhögéscsillapító hatású a jól ismert kakukkfű. Nem csak nyugtatja a tüdőt, de kifejezetten finom tea készíthető belőle. Mézzel, gyömbérrel és citrommal igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Talán kevésbé ismert növény, de annál hatásosabb a kerti izsóp. Cser-és keserűanyag tartalma miatt kiváló köhögéscsillapító, de népi gyógyászatban a mai napig alkalmazzák asztma és hörghurut kezelésére is.

A következő két gyógynövény amellett, hogy légúti megbetegedések ellen is hatásos, nyugtató teaként is fogyasztható, így tökéletes választás lehet egy hűvös őszi estére. A kamilla és a hársfavirág kifejezetten aktuális gyógynövény, mivel nyáron kell őket szedni. Kiszárítva majd leforrázva, teaként nagyszerű megoldás a betegségek elkerülésére. A hársfa izzasztó és köhögéscsillapító hatása mellett farnezolt és flavonglikozidákat is tartalmaz, amik pedig antibakteriális hatásúak. A kamilla a légutakra kifejtett nyugtató hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bír.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.