Menü

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Lassan el kell búcsúznunk a nyártól és ahogy közeledik az ősz, úgy nekünk sem árt felkészülni az ezzel járó szokásos kényelmetlenségekre. Ilyen például a szokásos influenza szezon és az egyéb légúti megbetegedések. Szerencsére nem kell gyógyszerrel tömnünk magunkat, hiszen megelőzésre tökéletesen alkalmasak a gyógynövények és az azokból készült kivonatok, teák.

Már a gyógyszertárak polcain is találkozhatunk különböző köhögéscsillapító, köptető hatású, vagy csak légzést segítő szirupokkal. Ilyen például az izlandi zuzmó, ami a szárazköhögésre való, vagy a borostyán, ami bár hurutoldó hatású, de egyben csillapítja a szárazköhögést és az ingert is.

A gyógynövényekből készült teák kiváló megoldást nyújtanak a légzőszervekkel kapcsolatos betegségek elkerülésében. Egyrészt fertőtlenítik a légutakat, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, valamint csökkentik a torokirritációt is a legtöbbjükben megtalálható nyálkaanyagokkal.

Az egyik ilyen gyógynövény az orvosi tüdőfű. Már a nevéből is látszik, hogy légzőszervi panaszokra való elsősorban. Kovasavat, kempferolt és kvercetin flavonoidokat tartalmaz, aminek köszönhetően nem csak köhögéscsillapító, de egyben köptető hatása is van, mellette pedig antibakteriális tulajdonságú. Persze nem csak betegség esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztani.

A másik szintén ismert, akár a gyógyszertárak polcain is megtalálható gyógynövény az orvosi zsálya. Kateincsersavat és fumársavat, valamint elukaliptolt tartalmaz, ami bakteriális megbetegedések és különböző légzőszervi gyulladások esetén hatásos.

Szintén köhögéscsillapító hatású a jól ismert kakukkfű. Nem csak nyugtatja a tüdőt, de kifejezetten finom tea készíthető belőle. Mézzel, gyömbérrel és citrommal igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Talán kevésbé ismert növény, de annál hatásosabb a kerti izsóp. Cser-és keserűanyag tartalma miatt kiváló köhögéscsillapító, de népi gyógyászatban a mai napig alkalmazzák asztma és hörghurut kezelésére is.

A következő két gyógynövény amellett, hogy légúti megbetegedések ellen is hatásos, nyugtató teaként is fogyasztható, így tökéletes választás lehet egy hűvös őszi estére. A kamilla és a hársfavirág kifejezetten aktuális gyógynövény, mivel nyáron kell őket szedni. Kiszárítva majd leforrázva, teaként nagyszerű megoldás a betegségek elkerülésére. A hársfa izzasztó és köhögéscsillapító hatása mellett farnezolt és flavonglikozidákat is tartalmaz, amik pedig antibakteriális hatásúak. A kamilla a légutakra kifejtett nyugtató hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bír.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.