Menü

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Lassan el kell búcsúznunk a nyártól és ahogy közeledik az ősz, úgy nekünk sem árt felkészülni az ezzel járó szokásos kényelmetlenségekre. Ilyen például a szokásos influenza szezon és az egyéb légúti megbetegedések. Szerencsére nem kell gyógyszerrel tömnünk magunkat, hiszen megelőzésre tökéletesen alkalmasak a gyógynövények és az azokból készült kivonatok, teák.

Már a gyógyszertárak polcain is találkozhatunk különböző köhögéscsillapító, köptető hatású, vagy csak légzést segítő szirupokkal. Ilyen például az izlandi zuzmó, ami a szárazköhögésre való, vagy a borostyán, ami bár hurutoldó hatású, de egyben csillapítja a szárazköhögést és az ingert is.

A gyógynövényekből készült teák kiváló megoldást nyújtanak a légzőszervekkel kapcsolatos betegségek elkerülésében. Egyrészt fertőtlenítik a légutakat, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, valamint csökkentik a torokirritációt is a legtöbbjükben megtalálható nyálkaanyagokkal.

Az egyik ilyen gyógynövény az orvosi tüdőfű. Már a nevéből is látszik, hogy légzőszervi panaszokra való elsősorban. Kovasavat, kempferolt és kvercetin flavonoidokat tartalmaz, aminek köszönhetően nem csak köhögéscsillapító, de egyben köptető hatása is van, mellette pedig antibakteriális tulajdonságú. Persze nem csak betegség esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztani.

A másik szintén ismert, akár a gyógyszertárak polcain is megtalálható gyógynövény az orvosi zsálya. Kateincsersavat és fumársavat, valamint elukaliptolt tartalmaz, ami bakteriális megbetegedések és különböző légzőszervi gyulladások esetén hatásos.

Szintén köhögéscsillapító hatású a jól ismert kakukkfű. Nem csak nyugtatja a tüdőt, de kifejezetten finom tea készíthető belőle. Mézzel, gyömbérrel és citrommal igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Talán kevésbé ismert növény, de annál hatásosabb a kerti izsóp. Cser-és keserűanyag tartalma miatt kiváló köhögéscsillapító, de népi gyógyászatban a mai napig alkalmazzák asztma és hörghurut kezelésére is.

A következő két gyógynövény amellett, hogy légúti megbetegedések ellen is hatásos, nyugtató teaként is fogyasztható, így tökéletes választás lehet egy hűvös őszi estére. A kamilla és a hársfavirág kifejezetten aktuális gyógynövény, mivel nyáron kell őket szedni. Kiszárítva majd leforrázva, teaként nagyszerű megoldás a betegségek elkerülésére. A hársfa izzasztó és köhögéscsillapító hatása mellett farnezolt és flavonglikozidákat is tartalmaz, amik pedig antibakteriális hatásúak. A kamilla a légutakra kifejtett nyugtató hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bír.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.